Economische Crisis maakt boeken over actualiteit overbodig.

Het bestaansrecht voor non-fictie boeken die de actualiteit willen behandelen lijkt voorbij. Dat geldt dan zowel voor de hardcover, softcover als zelfs de moderne e-book versie. Voor aansluiting op of reflectie over de actualiteit kun je het best de nieuwe media gebruiken zoals blog e/o twitter. Dat houd ik i.i.g. over van het lezen van het (zeer) recent verschenen boek 'Als Goede Mensen Slechte Dingen Doen' van David De Cremer.

In dit boekje (86 pagina's) behandelt De Cremer in verschillende teksten ook de actualiteit van de Economische Crisis. Zo is de informatie over Griekenland nog zéér recent maar we missen daarin toch het vervolg namelijk de cruciale steun die de complete EU nu gaat leveren á € 720 miljard. De info over Goldman Sachs en hun prominente kopman Blankfein is niet compleet zonder de recente hearings. Het kan niet anders of ook de conclusie van de Commissie De Wit schittert door afwezigheid. Zelfs DSB maakt nu weer winst... Da's jammer, het gemis van die actualiteit, het doet afbreuk aan het boek.

Wat helaas ook afbreuk doet dat is dat De Cremer duidelijk boos is. Je voelt zijn boosheid bijna letterlijk uit het boek naar buiten komen. Wat die boosheid nu veroorzaakt is niet duidelijk. Het kan zijn dat De Cremer boos is omdat hij zelf geen bonus ontving. Maar het kan ook zijn dat hij boos is over het ethisch onoirbaar handelen van al die mannen, en sommige vrouwen, die er met die bonussen vandoor gingen en nog steeds gaan. Het laatste ligt waarschijnlijk het dichtst bij de waarheid want dat zou de essentie zijn van dit boek.

Los van de kritiek hier voor verdient David de Cremer ook een compliment. Overigens, De Cremer is 'Professor of Behavioral Business Ethics at Rotterdam School of Management, Erasmus University, in the Netherlands, Scientific director of the Erasmus Centre of Behavioural Ethics, and a young fellow of the Dutch Academy of Science (KNAW)' meldt de site van de ERASMUS Univ.

In zijn boek veegt De Cremer alle bonustijgers de mantel uit: 'corruptie als gewoonte', lezen we. & Dat terwijl onder deze mannen en sommige vrouwen ook potentiële klanten zitten, klanten voor zijn opleiding Behavioral Business Ethics. Sommigen van hen zouden na lezing spontaan verstek kunnen laten gaan. Compliment dus. Degenen onder hen, m.n. bankiers, die vervolgens wel in de collegebanken verschijnen verdienen ook een compliment!

Wat het boek interessant maakt dat zijn de verbanden die de auteur legt met de psychologie. Je krijgt zo een inkijkje achter de beweegredenen van individuen om te handelen zoals ze handelen. Op deze wijze lijkt De Cremer in de voetsporen te treden van zijn illustere voorganger Manfred Kets de Vries.

Aan het slot van zijn boek breekt David een lans voor Ethisch Leiderschap. Hij erkent daarbij dat dit 'een lastige evenwichtsoefening is' de ontwikkeling van ethisch leiderschap. Inderdaad. Persoonlijk verwacht ik dat er nieuwe leiders nodig zijn, sterker nog dat er een nieuwe generatie nodig is om ethiek een logisch onderdeel te laten zijn van organisatorische handelen.

Zo bezien hebben we dan nog een lange weg te gaan. Toch kan het geen kwaad voor alle betrokkenen bij deze economische crisis om kennis te nemen van 'Als Goede Mensen Slechte Dingen Doen'. Al was het maar om zichzelf een spiegel voor te houden; 'ter leringhe ende vermaeck'.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Tweets die vermelden Economische Crisis maakt boeken over actualiteit overbodig. -- Topsy.com
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door ManagementPro. ManagementPro heeft gezegd: Nieuw bericht: Economische Crisis maakt boeken over actualiteit overbodig. http://bit.ly/bPeB9z [...]