Een verspreking zoals die van Minister Dijsselbloem, is dat nu handig? Nee niet echt.

Op zich was het natuurlijk weinig nieuws dat wat Minister Jeroen Dijsselbloem dinsdag meldde aan de journalisten van REUTERS en The Financial Times: als je ervaart dat iets een succes is, dan herhaal je dat trucje ‘gewoon’ nog een keer. Je geeft het verzamelde journaille vervolgens de indruk dat ‘Cyprus’ inderdaad ook elders zou kunnen worden toegepast. Die al dan niet onbewuste verspreking zorgde direct voor nog al wat reuring.

Hadden de Europese beurzen ’s ochtends nog lankmoedig gereageerd op de EU ingrepen in Cyprus, nadat later die middag meer details bekend werden over het interview dat Minister Dijsselbloem gaf n.a.v. deze actie, kelderden de koersen zodanig dat dat verlies groter werd dan de steun aan Cyprus…..

Dat Dijsselbloem achteraf verklaarde niet te weten wat het woord template betekende (nb; sjabloon of blauwdruk), maakt het geheel er niet sterker op. & Zo krijgt zijn verspreking nu meer aandacht dan de deplorabele staat waarin de Cypriotische economie nu terecht is gekomen.

Veel internationale kranten staan bol van de actie van Dijsselbloem. Zo is NRC één van de bladen waarin je de transcriptie terugvindt van het gewraakte interview. Inderdaad: de Minister spreekt zelf het, voor hem tot dan toe onbekende, woord template niet uit. Maar hij ontkent het ook niet. Mogelijk een op dat moment in die situatie slimme actie. Is dat dan naïef? Waarschijnlijk niet.

Sterker nog: Minister Dijsselbloem is een snelle leerling! Hij blijkt het prototype te zijn van de ‘lerende organisatie’: meldde hij vorige week nog dat het idee om de kleine Cypriotische spaarder 6,75% afhandig te maken ‘uniek!‘ zou zijn & blijven, een week later beseft ook hij dat ‘uniek’ slechts een woord is voor een thesaurus.

Mogelijk was het handig geweest voor de Minister had hij eerst hier de 2 1/2 jr. oude entry Casus: Hoe om te gaan met een ‘Yuri van Gelder´? gelezen, een entry waarin ik een artikel aanhaal van Paul Argenti ‘Crisis Communication, Lessons from ‘9/11’. Ook topsporter Van Gelder bleek zich dus eens te verspreken. Maar Van Gelder blijkt lang niet de enige. Wat te denken van meer recent & om maar ‘een ander voorbeeld te noemen’: de versprekingen van collega sporter Michael Boogerd? Lees meer over hem e.a. in SNS Bankiers, RABO wielrenners, Conclaaf Kardinalen: over Group Think en Abilene Paradox.

Dijsselbloem zal zeker niet de laatste zijn die zich verspreekt. Het kan iedereen overkomen. Pijnlijk is ‘slechts’ dat alles wat je zegt wordt opgenomen, al dan niet vrijwillig, vervolgens direct de wereld overgaat én direct kan worden gecheckt. Dat sprekers, beter nog mensen, zich dan ook niet beter voorbereiden op gesprekken, interviews, inleidingen e.d. blijft verbazingwekkend…. 😮

Zo kun je de volgende versprekingen er alweer aan zien komen bijv. o.i.v. reorganisaties binnen de bouwsector, binnen de gevangenissen, binnen het postbedrijf, binnen de financiële dienstverlening etc. etc. een ‘gebed zonder eind’ zo lijkt. Reorganisaties impliceren dat je met je bedrijf wil overleven, dat betekent dan dat je optimaal dient te communiceren wil je je klanten, je stakeholders, je potentiële medewerkers voor je behouden!

Hoe je voorkomt dat jij jezelf verspreekt? Ben gecommitteerd aan je boodschap, nu meer dan ooit, dan verspreek je jezelf niet.

===========

300313

Spaarders Cyprus tot 60% kwijt meldt de NOS. Als de burger zoveel bijdraagt aan de deplorabele economische situatie van het land, dan kan de Politiek ‘slechts’ spreken van een Suc6! (sic.) Dit is wat je noemt het ‘Dijsselbloemeffect’ en nu Slovenië er als ‘probleem EU land’ ook al aankomt, komt deze aanpak van ingrijpen later in de geschiedenis mogelijk bekend te staan als de ‘Dijsselbloemdoctrine‘……..

010413

Geen 1 April Grap maar op Cyprus wordt het er niet beter op, wat te verwachten was natuurlijk: Scramble to find Cypriot cash escape route.

2 thoughts on “Een verspreking zoals die van Minister Dijsselbloem, is dat nu handig? Nee niet echt.”

Gebrek aan Commitment kan leiden tot ontmanteling van Coöperatieve RABObank. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] daarbij op’ dat de ECB momenteel supernerveus is & wij inmiddels bekend zijn met de Dijsselbloemdoctrine, dan vormt ingrijpen in de coöperatieve structuur van deze bank geen ‘black swan’ […]

Hoe krijg je 17 miljoen mensen binnen 9 dagen aan het zingen? Het Koningslied als metafoor voor organisatieverandering. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] Het volksfeest dat de Regering voor ogen heeft, ‘even ergens anders aan denken dan aan een Dijsselbloemdoctrine, een sociaal akkoord e.d…..’, en dat over 9 dagen in AHOY dient los te barsten voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *