Guus Hiddink, Greater than Himself.

Manager Guus Hiddink, of Hidingu voor initimi, gaat het weer flikken: als part-time(!) manager van Chelsea FC is de kans redelijk groot dat hij de komende maand zowel de Premier League, de FA Cup als de Champions League aan zijn zegekar bindt. Na eerdere successen bij & met PSV, het Zuid Koreaans en het Australisch nationale voetbalelftal lijkt hij nu zelfs in staat om tegelijkertijd successen te behalen met 2 teams: Chelsea FC én het Russisch nationale elftal! OK, er zijn sommige managers die menen van zichzelf dat ze in 3 dagen tijd, part-time dus, een Woningstichting uit het slop kunnen trekken, toch is het nog maar de vraag of dat zij daarin net zo succesvol kunnen zijn als Hidingu. Betwijfel ‘t.

Is er een verklaring voor het succes van Hiddink? Sterker nog: kunnen wij iets leren van Hiddink? Voor kritisch voetbalanalyticus Johan Derksen ligt het succes van Hiddink bij het feit dat Guus Hiddink zo normaal is. Kijken we naar Extreme Leadership expert Steve Farber dan is Hiddink een voorbeeld van een Leider die Groter is dan Zichzelf!

Je kan je natuurlijk afvragen: is het zo lastig om met het sterrenteam van Chelsea FC, toch 1 van de voetbalclubs met het Beste spelersmateriaal ter wereld(!), successen te behalen? De leek zou op kunnen merken: ‘zelfs een blind paard kan daar nog geen potten breken’. Kan waar zijn toch is het de ook-niet-eens-zo-slechte trainer Luiz Felipe Scolari met datzelfde ‘materiaal’ niet gelukt. (nb; Scolari kunnen we nog kennen van de “memorabele” wedstrijd Portugal – Nederland tijdens het WK in 2006)  Scolari kreeg op het laatst zijn team helemaal niet meer in beweging. Guus komt & binnen 14 dagen spelen de sterren de sterren van de hemel. Wat eerst een uitzichtsloze postitie leek, is binnen enkele weken omgedraaid in een positie van volop kansen. Groot compliment!

Wat verklaar nu dat succes van Hiddink? Eerlijk gezegd? Het blijft gissen. Toch waag ik een poging, een poging m.b.v. Derksen & Farber.

Derksen stelt dat Hiddink in alles wat hij doet normaal is gebleven. Wat dan dat ‘normaal’ is bij Guus Hiddink:

  • communicatief sterk
  • sociaalvaardig
  • mensenkennis
  • relaxed

In alles een People Manager, aldus Derksen c.s.

Farber omschrijft de karaktertrekken van een Leider die Groter is dan Zichzelf, een leider die zichzelf overstijgt zo gezegd t.b.v. anderen. Wat je dient te doen om ook zo’n leider te zijn, dat is:

  • Choose Wisely (kies je carrièrepad zorgvuldig)
  • Open The Door and Invite Them In (laat anderen, je volgelingen, weten dat zij welkom zijn)
  • Hook Them Up (verbind hen aan jouw idealen)
  • Sing Their Praises (beloon ze, complimenteer ze, waardeer ze) 
  • Practice Tough Love (ben aardig & hard tegelijk, maar met liefde voor het vak, met liefde voor hen)
  • Demand the One Commitment (eis dat ene Commitment van hen, het Commitment aan dat gezamenlijke doel)

Farber raakt hier een essentieel punt. Het lijkt mij er sterk op dat Guus Hiddink hét voorbeeld van een Leider is die Groter is dan Zichzelf. Dat laat hij zien met zijn resultaten maar o.m. ook met zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Hiddink zou ‘zo maar’ de manager kunnen zijn die nog eens een Nederlands voetbalelftal de Champions League laat winnen. Let wel: waarbij zijn team, maakt niet uit welk, voor zeker de 1/2 + 1 bestaat uit Nederlanders (anders zijn er altijd weer ‘nuchtere Hollanders’ die het een koud kunstje vinden). & Hiddinks’ volgende stap? Dat is dat hij premier wordt, niets is onmogelijk voor Greater than Himself Guus zo lang als hij tenminste tijd van leven heeft. ‘T is ‘m gegund.

1 thought on “Guus Hiddink, Greater than Himself.”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen levert je Succes (en zelfs Geld) op. 11 jaar ago

[…] voor aangesteld en dat levert je uiteindelijk veel meer op.’ Woorden van die strekking zei analyticus Johan Dersen woensdagavond tegen FC Twente voorzitter Joop Munsterman in de uitzending van Pauw & […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *