Het ene Briefje is het andere niet, over Duurzaam Leiderschap en The People's Captain.

"Wij kunnen als bank ongelooflijk veel geld verdienen met de verduurzaming van de samenleving." gaf ABNAMRO topman Kees van Dijkhuizen als reactie op de onrust die is ontstaan binnen zijn organisatie n.a.v. het rondgaan van enkele 'anonieme brieven'. Van Dijkhuizen wordt daarin verweten dat hij teveel bezig is met het thema 'duurzaamheid'. "Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten." Van Dijkhuizen snapt de ophef niet want: 'ABNAMRO kan ongelooflijk veel geld verdienen aan de duurzame samenleving.' Van Dijkhuizen tegen de opstandelingen in "Get a Life!".  Mooi (sic.), maar volgens mij is dat niet de intentie van een organisatiestrategie gericht op duurzaamheid: (ongelooflijk) veel geld verdienen....

Het gesprek met Van Dijkhuizen en ABNAMRO's president commissaris Tom de Swaan verscheen in Het FD op de dag dat het Nederlands Elftal op wonderbaarlijke wijze won van Angstgegner Duitsland. 'Wonderbaarlijk' omdat het er '90 lang naar uitzag dat Frankrijk en niet Nederland poulewinnaar zou worden in Poule A van de Nations League. In de extra tijd schreef Dwight Lodeweges, assistent van bondscoach Koeman, een nu historisch kattebelletje: 'naar voren met verdediger Virgil van Dijk!'. Van Dijk scoort. Omdat Lodeweges zijn naam niet plaatste op het briefje, was direct na de wedstrijd onduidelijk wie de schrijver was: ook 'anoniem' dit gerafelde briefje.

Kees van Dijkhuizen, Virgil van Dijk beiden ken ik niet persoonlijk maar op dat wat ik nu weet zijn het voor mij 2 uitersten op het thema duurzaam leiderschap. "Duurzaam leiderschap is gericht op de juiste balans tussen persoonlijke, sociale, ecologische en economische belangen met als doel groei voor mens en organisatie, op korte en lange termijn."  Wellicht dat Van Dijkhuizen het goed voor heeft met mens, milieu en economie en geeft hij uiteindelijk die 'door zijn bank ongelooflijke hoeveelheid verdiend geld' terug aan de samenleving, maar formuleert hij momenteel alleen zijn woorden 'wat' ongelukkig (NB; is er geen communicatie afdeling binnen ABNAMRO die hem en zijn top-collegae tegen zichzelf beschermt?). Als dat vaker gebeurt, het ongelukkig formuleren van je boodschap, dan zou je 'zomaar' begrip kunnen opbrengen over de opstand onder Van Dijkhuizens' medewerkers. Wellicht handelt deze CEO recht voor z'n raap, mogelijk zelfs intuïtief. Hij is niet de enige. Virgil van Dijk reageert ook intuïtief.

Vrijdagavond had Oranje de wedstrijd tegen Frankrijk al voor de aftrap gewonnen, iig op moreel gebied. Kinderen met een beperking stonden met de profs op het veld. Als dat geen indruk op je team maakt, zowel je eigen team als dat van de tegenstander, dan is het wel een heel 'koud' team. Koud, dat had het ook het kleine meisje dat samen met Virgil van Dijk het veld betrad. Van Dijk gaf haar zijn trainingsjack, het meisje 'verzoop'.

Zoals dit voetbal-weekeinde begon, Van Dijk die zijn jack deelde, zo eindigde het ook. Na afloop van de wedstrijd tegen Duitsland gaf Van Dijk, als aanvoerder, de Roemeense arbiter Ovidiu Hategan een hand. Ongetwijfeld droeg de spanning van de wedstrijd bij aan de wisselende emoties van scheidsrechter Hategan: zijn moeder was recent overleden. Weer was daar Van Dijk om de troostende en helpende hand te bieden, letterlijk. Virgil van Dijk, The People's Captain; zoals de titel luidt die de Britse media hem nu geven.

Zijn wij in ons land op zoek naar één voorbeeld van duurzaam leiderschap, dan hebben we er nu één gevonden: Virgil van Dijk, The People's Captain!

Willem E.A.J. Scheepers, universitair docent en o.m. auteur van het boek Disruptie, Hybridisering van Arbeid, Diversiteit, Ethiek, Management;

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nico Viergever
Pro-lid
Bijzonder dat een bestuurder, een oud-ambtenaar van het ministerie van Financiën (de boekhouders van de overheid), wordt beschreven als een leider.
Wanneer Drucker gelijk heeft dat Leiders de goede dingen doen en managers de (misschien wel verkeerde) dingen hooguit hoed doen, dan is deze man een manager. Geen leider.
Zie ook: http://www.viergever.info/home-nl/blog/2018/januari/cultuur-model/
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Klopt Nico, dank voor je aanvulling, maar is er (nog) niet zoiets als een 'duurzaam manager'.....