IK ZEG: DOEN!!!

Ik zeg: Regering kom vandaag maar met de aanpak van de CRISIS. Ik zeg: zet de bonussen maar on hold tot dat Kondratieff weer omhoog gaat. Ik zeg: werk samen om de uitdagingen aan te pakken. Ik zeg: Investeer in uw Medewerkers nu er tijd voor is. Ik zeg: kijk ook eens (ver) over de grens en pak daar de Honger aan van zo’n 1 miljard mensen.

Kortom, IK ZEG: DOEN!!!

Dus niet kletsen maar ACTIE! Dit lijkt zo eenvoudig maar dat is het in de dagelijkse praktijk (dus/blijkbaar) niet. Daarom: enkele TIPS:

“Management was, is and always will be the same thing: the art of getting things done.

De reclame van mw. Froger vraagt er ook om, niet om de kritiek want dat verdient ze niet, maar wel om ‘m op te pakken die kreet van haar: “Ik Zeg: DOEN!’. Mee eens. Kan op geen beter moment komen.

Maar wat gaan we dan DOEN? & Hoe pakken we dat aan? Voor William Edwards Deming was het allemaal zo simpel: Plan, Do, Check, Act. Het klopt ook wel: als alles als een flow gaat dan zit je zo in de Actie van Do(en). Maar zit het ff tegen dan komen we vaak niet veel verder dan Plannen…..

“Management was, is and always will be the same thing: the art of getting things done.” schreven Bob Eccles en Nitin Nohria in hun boek Beyond the Hype.

“Why do so much education and training, management consulting and business research and so many books and articles produce so little change in what managers and organizations actually (NOT) do? Why does knowledge of what needs to be done frequently fail to result in action or behavior consistent with that knowledge?‘ vragen Robert Sutton & Jeffrey Pfeffer zich af in Hard Facts, Dangerous Half-Truths and Total Nonsense.

In hun boek A Bias for Action stellen Sumantra Ghoshal en Heike Bruch dat het de manager vaak niet ontbreekt aan motivatie maar dat het bij hem wel tekort schiet aan wilskracht. Het laatste zetje ontbreekt, dat laten ook de voorgaande voorbeelden zien…..

Ghoshal & Bruch:

‘To move from “motivation” to “willpower”, a manager must undergo precisely the decisive shift to total commitment. Managers who engage the power of their will, typically have crossed their own personal Rubicon (a.k.a. ‘Point of no Return’).’

‘Willpower separates the executives who remain stuck in unproductive behavior from those who overcome their procrastination  (‘delayed action’), detachment  (‘depression’), or frenzied (‘manic’) busyness to develop a strong Bias for Action.’

Volgens het onderzoek, waarop G&B hun boek baseren, heeft slechts 10% van de managers zich eens écht gecommitteerd gevoeld bij een actie van zichzelf, écht iets met wilskracht gedaan dus. Een actie waarvoor uiteindelijk wel SUCCES de enige optie bleek…..

Ergo: “DOEN” dus, maar dan wel met Wilskracht & (onvoorwaardelijk) Commitment!

(nb; de ‘Rubicon’ da’s dus een River of No Return…. maar bij Succes is dat geen probleem voor u, toch?)

4 thoughts on “IK ZEG: DOEN!!!”

Mattie Duivis 14 jaar ago

Beste Willem Scheepers,

Wat heb je het toch weer bij het rechte eind.
Alleen had ik graag gezien dat je een andere kreet had gezocht. Want dat spotje met mevrouw Froger komt me behoorlijk de strot uit 😉 (Sorry voor dit taalgebruik.)

Maar inderdaad, om eens op dat “DOEN’ terug te komen,

Dikwijls schrijf ik stukken die over het “DOEN” gaan (of juist niet)  in Management-Pro. Reacties krijg daar amper op.

Wie zwijgt stemt toe? Weinigen “DOEN” iets, lezen van alles en tobben rustig verder.
Het volgende uit bovenstaand artikel,
‘Willpower separates the executives who remain stuck in unproductive behavior from those who overcome their procrastination  (’delayed action’), detachment  (’depression’), or frenzied (’manic’) busyness to develop a strong Bias for Action.’  
daar kan ik, in positieve zin, wel aan bijdragen, mocht men nog steeds vastlopen in voornoemde.

Het gaat er tenslotte om daar uit te komen door met Begeleiding op Eigenheid t.b.v. Human Capital & Talent Development” dit te willen doorbreken of om te buigen door Out of the Box te leren denken en “DOEN”.  

Karin de Bruin 14 jaar ago

Als er een onverwacht een crisis is, hebben we 3 opties:-vluchten, vechten of bevriezen en hopen dat het gevaar vanzelf verdwijnt. Als je met Doen vechten bedoelt, dan moet je dus zeker zijn dat je de bedreiging kan overwinnen. Veel managers vluchten liever of bevriezen omdat ze gewoonweg niet de visie en de kracht voelen om het tij te keren. Werk je vanuit angst of vanuit vertrouwen? Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de mensen om je heen? Ik geloof dat dat een fundamentele keuze is die je zelf maakt en dan  is managen weer ‘gewoon doen’. En gewoon doen is wel waar mevrouw Froger voor wil staan. Terug naar de basis, doen waar je goed in bent en vertrouwen hebben. Beperkingen maken immers creatief en zorgen dat je op zoek gaat naar nieuwe opties. Positieve energie vrijmaken en kansen benutten. Of het nu om kosten besparen gaat of nieuwe mogelijkheden benutten. Daar moeten managers zich mee bezig houden. Gaat het allemaal goed komen.

Peter 14 jaar ago

Karin, mooi gezegd. Prima.
Een kleine variatie op jouw keuzes is zoals ik het zelf naar mijn ex-collega’s verwoordde: “Het is alsof er een aardbeving is en alles om je heen is ingestort. Dan kun je bij de pakken neerzitten, of janken en ergens anders opnieuw beginnen. Maar je kunt ook om je heen kijken en denken, Goh, nu heeft iedereen een nieuw huis nodig en om me heen liggen bouwmaterialen voor het oprapen, laat ik een doe-het-zelf zaak of bouwonderneming beginnen!”
Ideeën genoeg. Aanpakken en zien waar we volgend jaar staan. Gemakkelijk zal het niet worden, wel leuk.

Harde Feiten, Gevaarlijke Halve Waarheden en Totale Onzin 12 jaar ago

[…] ook ‘Ik Zeg Doen!’ en ‘ALARM!!!’ entries waarin het boek ‘Hard Facts, Dangerous Half Truths & […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *