Macht is ook niet meer wat het was.

De ooit zo machtige Musharraf van Pakistan werd vorige week non-militair gedwongen om zijn machtspositie in te leveren & zit nu thuis. De op het oog moderne leider van Georgië Mikheil Saakashviliblijkt zijn hand te overspelen door te denken dat hij de Russische Beer kan tarten & zit nu met de gebakken peren. Zelfs de in Zimbabwe met ijzeren hand regerende Mugabe werd gisteren geconfronteerd met een Parlement dat hem uitjouwde.

Waar is de tijd gebleven dat Macht nog echte Macht was?

Zelfs hun machtige bondgenoot George W. Bush kan hen niet redden, als hij dat al zou willen. Bush wordt in zijn eigen land al geruime tijd geconfronteerd met het feit dat er aan zijn machtspositie wordt getornd. Nu staat er bij de Democratische Conventie zelfs een bus geparkeerd met daarin de tastbare resultaten van Bush’ presidentschap & dat resultaat is niet best. Nee, Macht is niet meer dat wat het was.

Het lijkt er op dat de Wereldbewoner mondiger wordt. Wellicht o.i.v. de moderne media: binnen no-time word je, op het WWW bijv., geïnformeerd hoe het er elders voorstaat & dan: Goed Voorbeeld doet Goed Volgen. Sterker nog: als je iemand van zijn positie wil halen, dan kun je dat ook ‘op afstand’ doen.

Vroeger had je als Bazen het Old Boyzz Network waar je op terug kon vallen (nb; een Bush die een Musharraf te hulp schoot bijv.), nu wordt het belangrijk dat de Leider zich meer focust op zijn (haar) volgelingen. Want voor dat je het weet ben je je machtsbasis alweer kwijt. De meeste bazen willen dat toch niet.

Oud ‘Leiderschap’ lijkt toch vooral op ‘Being in Control’ en nauwelijks op ‘Being Trusted’, iets wat van modern Leiderschap wordt gevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *