Sarina Wiegman en de Leiderschapstest van Kets de Vries.

“Ze is héél precies, héél nauwkeurig. Ze heeft verstand van voetballen. Ze heeft verstand van mensen, da’s niet onbelangrijk. Ze heeft een idee en da’s ongelofelijk belangrijk, een soort droom en dat kan Sarina fantastisch.” Foppe de Haan karakteriseert Sarina Wiegman-Glotzbach, de succes trainer van de Europees kampioen, de Leeuwinnen in het tv programma Jinek. Zondag 06 augustus 2017 werden de Leeuwinnen voor het eerst Europees Kampioen. HISTORIE IS GESCHREVEN! kopte de KNVB, & terecht. 

De Haan’s karakterisering van topcoach Wiegman deed me denken aan ‘Leiderschapstest’, een boek van Manfred Kets de Vries dat ik las in 2003. Prof. Kets de Vries merkt daarin op “Succesvolle leiders zijn sterk resultaatgericht. Beseffen hoe belangrijk constructieve feedback is voor de groei en ontwikkeling van mensen, en ze gaan de confrontatie met problemen die opdoemen frontaal aan. Daardoor zijn het fantastische leraren, mentoren en coaches. Zijn stressbestendig vol moed. Hoge frustratietolerantie, die daardoor ook goed omgaan met onzekerheid.”

Natuurlijk zijn de kwaliteiten van een team essentieel, zie ook de YT waarin Sherida Spitse en Lieke Martens daarvan een mooie samenvatting geven, maar een kwalitatief team kan niet zonder een Leider.

Aan het voor de Leeuwen (voorlopig laatste?) succesvolle WK toernooi 2014 in Brazilië besteedde ik hier enkele entries en legde daarin o.m. een relatie met Jon Kotter’s XLR8 model. Louis van Gaal c.s. leverde interessant studiemateriaal op. Dat doet Sarina Wiegman c.s. nu ook. Waar de meeste teams die deelnamen aan UEFA’s WOMEN’s EURO 2017 beschikten over een mannelijke coach, was Nederland één van de teams met een vrouwelijke coach.

Het blijft een ‘heet hangijzer’: wie is nu het meest succesvol als eindverantwoordelijke, een man of een vrouw? Sec. kijkend naar dit Europees Kampioenschap zeg je een vrouw. Halen we er het WK 2014 bij dan zeg je: een man ook. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

In a recent empirical investigation of 1,167 female and male C-suite executives, from different industries, we found no meaningful differences between the way men and women rate themselves on 12 leadership behaviours attributed to successful global leaders. This is an indication that women have the confidence in their abilities to make it to the top.” aldus recent onderzoek van THE KETS DE VRIES INSTITUTE idd: een instituut opgericht door Manfred Kets de Vries. Mannen en vrouwen vinden zichzelf gelijkwaardig capabel om een leidinggevende positie in te nemen, da’s mooi. Nu de praktijk nog….

With as many women as men in middle management positions and with women achieving more high quality degrees than men, finally, after decades of waiting, one would think that we’d have diversity in boardrooms and senior management teams. (….) And yet, only 5 percent of Fortune 1000 CEO positions and just under 17 percent of corporate board positions are currently held by women.” Bron: KDVI. Diversiteit en gelijkheid, het zijn thema’s die hier (veel) vaker aan bod zijn gekomen, volg de tags.

Terug naar KdV’s ‘Leiderschapstest’, het boek is niet meer leverbaar en voor een 2e hands ex. wordt € 50 meer gevraagd dan dat ik er 14 jr geleden voor betaalde: een verzamelobject dus. De reden voor het ‘uit de handel nemen’ is dat ze bij het KDVI een interessant business model hebben gemaakt van deze test. Dat maakt de 12 leiderschapsdimensies, zoals beschreven in het boek, zo mogelijk nog interessanter. De 12 dimensies, aandachtspunten c.q. taken van een succesvol leider zijn:

In 1996 formuleerde Sarina Wiegman een visie: “Het liefst hoop ik een Europees Kampioenschap of WK of Olympische Spelen mee te maken.” Het eerste is gerealiseerd, de beide anderen volgen.

Willem E.A.J. Scheepers

======

150823

“Helaas, in het leven en in het voetbal, maak je fouten en dit is een van die momenten waarop ze een knuffel van mij krijgt.”

‘De rest van het team reageerde op dezelfde manier. Hoe kan oordeel of kritiek haar individuele of collectieve teamprestaties helpen? Angst, schuldgevoel en schaamte zijn prestatiemoordenaars. Maar hoeveel topsporters ervaren die diepte van steun in momenten van crisis en mislukking?’

In The Guardian geeft Cath Bishop een mooie/interessante reflectie op dat wat Sarina Wiegman momenteel presteert met de Lionesses op het FiFa WWC 2023.

Compassion can produce better performance – just look at the Lionesses | Sport | The Guardian

010822

Sarina Wiegman wint met de Lionesses het ‘Women’s EURO 2022′. Dat betekent 2017 ‘revisited‘: 2x achter elkaar winnend coach op een EK met verschillende landenteams. Er zijn niet veel leidinggevenden die haar dat na doen, ook niet in het bedrijfsleven.

“Ze is héél precies, héél nauwkeurig. Ze heeft verstand van voetballen. Ze heeft verstand van mensen, da’s niet onbelangrijk. Ze heeft een idee en da’s ongelofelijk belangrijk, een soort droom en dat kan Sarina fantastisch.” evalueerde Foppe de Haan in 2017 Sarina Wiegma (zie hiervoor). Dat kun je nu opnieuw constateren.

“You have all set an example that will be an inspiration for girls and women today, and for future generations,” aldus Queen Elisabeth II.
Engeland, niet alleen de queen, gaat helemaal los op het succes van Wiegman en haar Lionesses. Queen joins sport stars and celebrities to share joy of Lionesses’ Euro 2022 win.

310821

Sarina Wiegman neemt afscheid.

030719

De Leeuwinnen verslaan Zweden in de 1/2 finale van FIFA Women’s World Cup France 2019. Zondag 070719 kan Sarina Wiegman en haar team opnieuw geschiedenis schrijven in de finale tegen Team USA: 45 jr geleden op 070774 speelde de mannen van Oranje een WC finale tegen Duitsland. Met #OnzeJacht is #HistoryintheMaking.

2 thoughts on “Sarina Wiegman en de Leiderschapstest van Kets de Vries.”

Korte impressie van “ZIEK van je BAAS”? van Bart Groothuis – ManagementPro 1 jaar ago

[…] van woningbouwcoöperaties bevraagd over hun eigen oordeel over hun functioneren op basis van de leiderschapstest van Manfred Kets de Vries. (Visies verwoorden, Empowerment, Activeren, Ontwerpen & beheren, Belonen, feedback geven, […]

Sarina is het ontbrekende ingrediënt waar Engeland naar op zoek was. – ManagementPro 1 jaar ago

[…] en haar Lionesses. Na het succes met de Oranje Leeuwinnen in 2017 plaatste ik hier de entry ‘Sarina Wiegman en de Leiderschapstest van Kets de Vries.’ De hiervoor aangehaalde Foppe de Haan merkte (nog meer) op over de succescoach: “Ze is héél […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *