Stephen Bantu Biko 12/09/77 – 12/09/07

‘The most potent weapon in the heads of the oppressor is in the minds of the oppressed.’

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Zuid Afrikaans anti-apartheids activist Steve Biko overleed in de Pretoria Central Prison. Decennia lang hield de (voormalige & blanke) Zuid-Afrikaanse regering vast aan het verhaal dat Biko overleed na een hongerstaking. Nu kennen we de omstandigheden van zijn dood en weten we zelfs wie er bij betrokken waren.

Voor de zwarte bevolking in Zuid Afrika was Biko een Leider, een charismatisch Leider zelfs. In een tijd gekenmerkt door onderdrukking stond hij, letterlijk, op waar anderen dit nalieten. Biko zocht niet de confrontantie met de blanke heersers maar ‘Biko wanted to integrate the whites and the blacks, and to perhaps end the problems of oppression and Apartheid .’ Hij heeft die omwenteling niet meer mee mogen maken.

Wij, die er niet bij waren, kunnen ons niet voorstellen wat de aftermath van de ‘Apartheid’ betekende voor betrokkenen, zowel voor zwarten als voor blanken. ‘The Elevator Story’ , een zeer kort verhaal, helpt ons daarbij op een humoristische maar ook op een wrange manier.

Biko’s legacy wordt door velen in leven gehouden, o.m. door zijn stichting maar ook door de artiest Peter Gabriel. In ieder van zijn optredens brengt Gabriel het lied ‘Biko’, ook dit jaar in het Westerpark. Da’s maar goed ook, de herinnering aan Grote Leiders dient te worden gekoesterd. Zij kunnen een imponerend voorbeeld zijn voor ons.

http://www.youtube.com/watch?v=Swm_9Nb9Gos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *