Strauss-Kahn of wat als jouw baas sexueel intimideert?

Courtesy and respect: You should treat your colleagues, whether supervisors, peers, or subordinates, with courtesy and respect, without harassment, or physical or verbal abuse. You should at all times avoid behavior at the workplace that, although not rising to the level of harassment or abuse, may nonetheless create an atmosphere of hostility or intimidation.” IMF’s Code of Conduct for Staff is heel duidelijk; er wordt van je geen faux pas geaccepteerd! I.i.g. niet op de werkplek(….), wellicht in deze situatie een belangrijke juridische nuance.

IMF is de werkgever van Dominique Strauss-Kahn. Sterker nog DSK is de CEO van het IMF, dé organisatie die de EU nu uit de CRISIS dient te trekken. Denk hierbij even aan de P.I.G.S. (nb; Portugal, Ierland, Griekenland, Spanje)

Strauss-Kahn is gisteren gearresteerd op beschulding van verkrachting van een kamermeisje in een hotel waarin hij in New York verbleef. Zijn werkgever heeft hem voorlopig slechts op non-actief gesteld. Op zich is dat al opmerkelijk omdat DSK eerder al een reprimande kreeg van zijn werkgever. Reden: ook al is hij gehuwd met alweer zijn 3e vrouw, toch legde hij het ook nog eens aan met een econome werkzaam binnen het IMF, een collega dus. Macht erotiseert, blijkt maar weer want zo’n Adonis is DSK niet; toch, dames?

DSK lijkt het typisch (voor)beeld te zijn van de viriele, promiscue Topman die in (toch) veel landen ‘op handen wordt gedragen’. Zo staat DSK binnen Frankrijk bekend als een echte rokkenjager. Eerder dit jaar ontving hij daarvoor, onder de tonen van het toepasselijke ‘Do the Hustle’, nog een ‘prestigieuze’ Les Gérard. Hij doet daarmee goede zaken bij dito clown Berlusconi. Ruslands Doema is berucht om de periodieke slemppartijen, bijeenkomsten waarbij ook een scala aan jonge vrouwen, gerecruteerd uit dito miss-verkiezingen, acte de présence geven. Naar de rol van hun aanwezigheid kun je slechts raden.

Maar ook in de VS kennen we de sigaar van Bill Clinton, en Bill is met zijn sigaar daar niet de enige die toch ‘ongeschonden uit de strijd kwam’. Sterker: dit soort ‘afwijkend gedrag’ lijkt in sommige culturen een goede push te zijn voor je carrière…. Lees er anders M. Kets de Vries nog eens op na.

Ook in ons land is het bekend dat sommige CEO’s het aanleggen met hun medewerkers maar gevolgen blijven uit. Een pijnlijke uitzondering wordt hier gevormd door Ruud Lubbers: hij sloeg een vrouwelijke collega ondeugend(?) tegen de billen, met alle gevolgen van dien. (Nb; was RL een ‘Italiaan’ geweest, dan werd hij nu waarschijnlijk de opvolger van Wellink & daarmee president van de DNB??!!)

Nu terug naar je eigen organisatie: als een ‘eenvoudige medewerker’ een collega sexueel intimideert, is het einde oefening & terecht. Als een klant klaagt over sexuele intimidatie door één van je medewerkers geldt hetzelfde. Daarvoor heb je geen Code of Conduct nodig, daarvoor is er een wet. Als jij het aanlegt met de secretaresse/p.a. van De Baas dan is de kans groot dat het einde oefening is voor je of i.i.g. invloed heeft op je carrière binnen dit bedrijf. Zo’n persoonlijke medewerker wordt toch vaak als persoonlijk bezit beschouwd…..

Maar wat doet de organisatie als de CEO de (waarschijnlijk) zelf opgestelde regels / kernwaarden / code of conduct overtreedt (& zich daarmee, zoals in deze situatie, mogelijk ook nog eens chantabel maakt….)?

Het antwoord lijkt eenvoudig ‘onder druk van de publieke opinie wordt er een passende afvloeiingsregeling getroffen’. Toch?

NB1: voor DSK wordt het er intussen niet beter op Mogelijk nieuwe aangifte tegen Strauss-Kahn…. Toch vraag je jezelf af hoe Dominique ooit op die IMF-stoel terecht is gekomen; a cultural issue perhaps?

NB2: DSK krijgt van de Amerikanen een lesje in nederigheid. Wat ook de uitkomst zal zijn & ‘er ingeluisd’ of ‘overschatting van persoonlijke kwaliteiten’, voor DSK zal het  vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

NB3: in de VS weet men de lotgevallen van het slachtoffer van Monsieur 30 Centimètres ook met het nodige drama te brengen Alleged victim’s world turned upside down & waarschijnlijk terecht.

============================

020711

De betrokken schoonmaakster blijkt een ‘onbetrouwbare getuige’ te zijn; da’s jammer m.n. voor haarzelf maar het doet nog niets af aan het onoirbaar handelen van een (v/m) Topman; toch?

Eén van de vele artikelen die nu verschijnt n.a.v. deze berichtgeving is: New York treated Strauss-Kahn roughly but he got justice.

111212

DSK heeft een settlement getroffen met de kamerjuffrouw, daarmee is zijn schuld niet erkend toch zegt het ‘iets’….. Bron CNN: Strauss-Kahn, accuser settle civil lawsuit.

6 thoughts on “Strauss-Kahn of wat als jouw baas sexueel intimideert?”

Management Pro: Strauss-Kahn of wat als jouw baas sexueel intimideert? » eXcelleRes 13 jaar ago

[…] meer informatie zie (Bron): ManagementSite Netwerk […]

Strauss-Kahn, PHILIPS’ Poolse managers, Griekenlands’ regeringsleiders; hoeveel stamina hebben onze ‘leiders’ eigenlijk? – ManagementPro 13 jaar ago

[…] Strauss-Kahn of wat als jouw baas sexueel intimideert? […]

Strauss-Kahn levert onverwacht bijdrage aan Diversiteit-debat. « Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen. 13 jaar ago

[…] val van ‘zilverrug’ Dominique Strauss-Kahn (nb; je weet waarschijnlijk wel: de CEO van het IMF die er van wordt verdacht medewerksters van een New York’s hotel &#8216…)  & de reactie daarop van de vrouwelijke medewerkers van het IMF vergroot de kansen voor […]

Is het nog niet te laat voor Dominique Strauss-Kahn iets te leren van Steve Jobs? – ManagementPro 12 jaar ago

[…] zakenleven of in de politiek die dat doet.’ Dit citaat komt uit de mond van v/m IMF Topman Dominique Strauss-Kahn. Hij voegde daar eind 2011 nog aan toe ‘Ik heb een hekel aan prostituees en pooiers.’ […]

NIKE: van #JustDoIt naar #MeToo (en het nut van een Enquête). – ManagementPro 6 jaar ago

[…] door de mannen in de organisatie op een manier vergelijkbaar met het gedrag van figuren als Dominique Strauss Kahn, Harvey Weinstein etc. Toch opmerkelijk, dit vrouw onvriendelijk gedrag, voor een organisatie die […]

Niet Competentie maar Incompetentie wordt Beloond, zeker als het gaat om Mannen…. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] denken van Rodrigo Duerte, Nicolás Maduro, Donald Trump, maar ook: David Cameron, Bernie Madoff, Dominique Strauss Kahn, Harvey Weinstein….. Wellicht dat wij er in ons land ook nog een paar hebben, zowel in het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *