Terwijl Politiechefs weigeren in te leveren en het Bestuur van Sensire op de vlucht slaat, zet Paus Franciscus de kerkdeur voor Homo’s op een kier.

Binnen de Rooms Katholieke kerk staat het, zeker voor een paus, bijzondere gedrag van Paus Franciscus inmiddels bekend als het ‘Franciscus Effect’: weg met al het pompeuze & terug naar een basis van goedertierendheid, mededogen, nederigheid en opofferingsgezindheid. Bij Franciscus herkennen we dat in zijn eenvoudige kleding, zijn zwarte schoenen en aan de Ford Focus waarin hij rondrijdt….. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

In een interessant artikel dat eerder deze week verscheen in The Financial Times beschrijft Philip Delves Broughton de ‘Leadership lessons from the pontiff’. Delves Broughton wijst daarin m.n. op het belang van het gedrag dat je als leidinggevende vertoont, vooral op de momenten dat je organisatie in Zwaar Weer verkeert: “Less pageantry, more focus on the nuts and bolts of management.”

Nederigheid is daarbij dan een prima eigenschap alleen kent het één valkuil namelijk dat je nederigheid wordt uitgelegd als een persoonlijke zwakte….

Dat we het vak van een politiechef niet dienen te onderschatten, dat mag duidelijk zijn. Ook voor hen is het tenslotte crisis. Of de 5 ambtenaren aan de Top van deze organisatie dan ook teveel zouden verdienen is nog maar de vraag. Los daarvan kan het voor ieder van hen vanuit een persoonlijk-leiderschap-perspectief voor nu zinvol zijn om ‘water bij de wijn te doen’. Dit voorbeeldgedrag kan ‘zo maar’ de acceptatie door hun medewerkers van de uitdagingen & veranderingen waarvoor hun organisatie nu staat, aanmerkelijk vereenvoudigen. Paus Franciscus snapt dat acceptatie cruciaal is.

Dat ook het beroep van bestuurder werkzaam binnen de Zorgsector steeds uitdagender (sic) wordt, is ook een gegeven. Dat iedere nieuwe, en vaak van de vorige afwijkende, beleidsbeslissing vanuit de Overheid je het zweet op het voorhoofd & onder de oksels laat staan, is te begrijpen. Dat er dan een opstand ontstaat onder je medewerkers is te verwachten. Maar dat je dan vervolgens juist voor hen, degenen die samen met jou ‘de klus dienen te klaren’, op de vlucht slaat is laakbaar gedrag. De vraag is dan of je als bestuurder van SENSIRE niet beter direct de sleutels kan inleveren? Paus Franciscus gaat dergelijke uitdagingen niet uit de weg, hij gaat er direct op af lezen we in Paus brengt bezoek aan favella.

& Dan hadden we daar deze week ‘plots’ weer v/m VESTIA baas Erik Staal. Hij is van mening dat zijn gouden handdruk van € 3,5 miljoen ‘alleszins redelijk is’. Sterker nog: had hij gebruik gemaakt van zijn rechten dan had deze vergoeding nog € 1 miljoen hoger uitgepakt! M.a.w.: ‘huurders van VESTIA, jullie mogen me dankbaar zijn’. Het ziet er niet naar uit dat als het aan Staal zelf ligt hij binnenkort persoonlijk in een Ford Focus rondrijdt annex Paus Franciscus.

Niet iedereen kan een ‘Paus Franciscus’ zijn, toch?

Delves Broughton merkt in zijn FT artikel Leadership lessons from the pontiff nog op:

  • What shoes the Pope wears may seem trivial. Except business and politics are  full of cases where such details, accurately or not, are perceived to reflect  deeper truths about leaders. Especially early on.” Inderdaad: wat je doet is belangrijker dan wat je zegt, het is i.i.g. van belang dat ‘de boodschap’ op elkaar is afgestemd. Zie de formule C = (V x L)¹ + G²
  • Whenever any leader takes office, the first thing their followers or employers want to see is clarity of purpose – that this person is here to work.” (nb; Heeft jouw baas ook een Visie?)
  • “The Francis effect is most useful when inheriting, or confronting, an organisational dinosaur.” Mmm… opnieuw die dinosauriër; keert ie terug?

Het lijkt voor menig bestuurder een lange weg om zich het ‘Franciscus Effect’ eigen te kunnen maken (nb; wellicht dat één van de gerenommeerde business schools binnenkort al met zo’n maatwerk programma komt :-o).

Mogelijk is het zo dat het ‘Franciscus Effect’ je is aangeboren, zoals bij Nelson Mandela het ‘Mandela Effect’.

*VID: de vid is afkomstig uit de serie 21 ICONS, ‘a conversation with the world’s most loved man’. De serie wordt geproduceerd door de Australische fotograaf & filmmaker Adrian Steirn. In deze korte vid zien we Mandela in een spiegel kijken, misschien is dat ‘iets’ dat iedere bestuurder kan doen, zeker nu.

Nelson Mandela by Adrian Steirn

Nelson Mandela by Adrian Steirn

2 thoughts on “Terwijl Politiechefs weigeren in te leveren en het Bestuur van Sensire op de vlucht slaat, zet Paus Franciscus de kerkdeur voor Homo’s op een kier.”

Yo 10 jaar ago

Eh Willem…., wat is nu precies je punt?

Willem Scheepers 10 jaar ago

Mogelijk is er geen punt (van mij) Yo, dat ‘punt’ mag ieder van de bestuurders zelf maken nadat zij (bijv.) eens in de spiegel naar zichzelf hebben gekeken: niet zoals anderen hen zien maar zoals zij zichzelf zien of zouden willen zien. 😉

Mogelijk is voor hen dan zoiets als dit daarbij nog interessant: 10 Immutable Laws Of Leadership

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *