Tips voor de VVD.

Als je, als onafhankelijk (& hier onbezoldigd 😉 ) adviseur c.q. mediator de ene partij tips geeft (zie tips voor Rita), dan verdient het respect dat je de andere partij ook wat tips geeft. Tips om een interne strijd te voorkomen, tips om te zien of er nog een grond is voor een entente met leden en kiezers.

De VVD staat aan de vooravond van een crisis, ook al probeert voorzitter Jan van Zanen de gemoederen te sussen, de kans is reëel dat de VVD na dit weekeinde in de 2e Kamer een geheel andere samenstelling kent.

Op de 123e Algemene Vergadering zal het belangrijkste aandachtspunt zijn: ‘Hoe herstellen we het vertrouwen in ons, het vertrouwen van onze leden, van onze kiezers?’ (ook) Daarvoor enkele tips.

How to restore trust in your relationship? Let wel: dat het nog ooit goed komt tussen Rita Verdonk en de VVD da’s twijfelachtig. Het is nu tijd om energie te stoppen in het behouden van je leden en van je kiezers. Dus:  ‘Hoe herstellen wij (nb: VVD) hun vertrouwen in ons leiderschap?’.

  • The Shock of Infidelity. (allereerst: stap over die schok heen, die schok die kwam toen Rita toch niet loyaal bleek.)
  • Trust is not Static. (vertrouwen daar dien je aan te werken het is niet ‘iets’ dat je afspreekt aan het begin van je samenleving- of samenwerkingovereenkomst en vervolgens laat rusten. Nee: vertrouwen dient continu op de agenda te staan. Je vertrouwen in elkaar Communiceer je.)
  • Affairs do not only happen in Bad Relationships. (bij ‘affairs’ kunnen we onszelf in onze privé situatie ‘van alles’ voorstellen, hier zijn het toch zakelijke affaires, zakelijke afspraken waaraan iemand zich niet houdt ‘en dat terwijl ik haar toch regelmatig een 3-klapper gaf….’)
  • Reactions to Infidelity. (daar is er weer 1: ‘infidelity’, maar die ontrouw komt dus ook voor in zakelijke relaties. Je maakt samen afspraken en toch zijn er querulanten die er misbruik van maken. Je primaire reactie daarop is dan allesbepalend want: alles wat jij zegt over die ander, zegt ook iets over jou! Al weer: Communicatie!)
  • Rebuilding Trust (dat vetrouwen in elkaar herstellen betekent hard werken maar tussen Mark en Rita komt het, hier, niet meer goed. Hun hierin zichtbaar handelen is wel essentieel om het vertrouwen van weifelende kiezers/leden te herstellen.)
  • Talk about the Infidelity (terecht: plaats als Partij Bestuur het punt van Rita’s ontrouw als 1e op de agenda morgen en haal ‘ouderen’ er van af. Doe jij dat niet dan doen anderen dat wel, bij de rondvraag bijv.)
  • Time to Move on. (maak morgen al nieuwe afspraken, maak een nieuw Plan laat zien dat het jammer is maar dat je gemakkelijk verder kan zonder de persoon die nu exit is. ‘Natuurlijk is ieder mens uniek en was Rita van Groot Belang voor onze Partij maar niemand is onvervangbaar en zo hebben we al lang geleden gezorgd voor een back up. Zoals we dat bij iedereen doen. Alle Kennis en Kunde die Rita met zich meebracht is vastgelegd in onze systemen en, beter nog, haar taken worden voorlopig overgenomen door ….. en …… Benoem daarvoor enkele enthousiaste JOVD-ers. NB: Heel slim distantiëren zij zich nu al van deze hectiek!)
  • Recommit to each other. (spreek weer vertrouwen in elkaar uit, vertrouwen zoals dat van Weisglas en Wiegel in Rutte en Van Zanen en v.v. Commiteer je zelf weer aan elkaar.)
  • Give yourself time. (de hick-ups waarmee de VVD de laatste tijd te maken heeft zijn er diverse geweest, het heeft even tijd nodig om daarvan te herstellen).
  • Plan to do more things together. (organiseer meer golf-clinics en polo bijeenkomsten, ga nu vaker dan ooit met leden/kiezers een borrel drinken, een goed bordje eten. Breng Leven in de Brouwerij: Geef Aandacht!)

Aandacht=> Succes Verzekerd!

(met dank aan Wilson Banwell)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *