Tips voor Rita.

Het is u niet ontgaan: de VVD zit sinds gisteren weer eens aan het begin van een crisis. Intern querulant en oud-minister Rita Verdonk is uit haar partij gezet. Rita zelf is zichtbaar geschrokken over dat waar haar nu, toch nog onverwacht, is overkomen. Op dit moment (< 10.00u) is haar volgende stap nog niet genomen: gaat ze achter de geraniums of blijft ze in de Kamer?

Het kan zijn dat ze teleurgesteld is, ‘ons Rita’, kwaad zelfs. (nb: Wie wordt dat niet als hij(zij) uit zijn positie wordt gezet?) Maar met die emoties kom je niet veel verder, zeker niet als er van je wordt verwacht dat je binnen 24 uur je nieuwe Strategie hebt bepaald. Daarom heb ik heb een paar tips voor haar, een paar tips om het vertrouwen dat ze in zichzelf heeft verloren, weer te herstellen.

Allereerst is essentieel: Getting Beyond Rage and Denial, zet alle emoties aan de kant. Dan kun je doen door:

  • Remember that failure is a beginning, not an end. (want dat ‘ontslag op staande voet’ toch een falen lijkt dat mag duidelijk zijn; maar: het biedt ook Nieuwe Kansen!)
  • Look to the future. (& die begint vandaag al)
  • Help people to deal with your failure. (dat Rita’s plotselinge afscheid emoties binnen de VVD oproept, dat bleek gisteren al bij o.m. coryfeeën als Frans Weisglas en Hans Wiegel. Houd ze in toom!)
  • Know your narrative. (reputaties zijn er om te worden gebroken of: om te worden opgebouwd. Vaak zijn je ‘verhalen’, of de ‘verhalen’ die er over je worden verteld, daarbij van een essentieel belang dus: werk weer eens aan je blog Rita, nu zeker!)

Als je daar overheen bent, over die Woede en Ontkenning, met een weekje schat ik in (noodgedwongen dat wel …….) dan kun je werken aan: How to Come Back!

  • Decide how to fight back. (als je reputatie is geschaad dan dien je snel en positief actie te ondernemen)
  • Recruit others into battle. (dat mag voor Rita, ook binnen de VVD, geen probleem zijn)
  • Recover your heroic status. (ook dat lijkt mij voor Rita geen probleem, maar dan dien je nu ‘even’ bij de les te zijn)
  • Prove your mettle. (laat zien wat je écht waard bent & daar helpt moddergooien naar de ander niet bij!)
  • Rediscover your heroic mission. (focus jezelf weer op je Missie, ook al is niet iedereen het daarmee eens, het is toch jouw Missie!)

(Met dank aan Jeffrey Sonnenfeld & Andrew Ward.)

2 thoughts on “Tips voor Rita.”

Tips voor de VVD. | Managementpro 14 jaar ago

[…] als onafhankelijk (& hier onbezoldigd ) adviseur c.q. mediator de ene partij tips geeft (zie tips voor Rita), dan verdient het respect dat je de andere partij ook wat tips geeft. Tips om een interne strijd […]

Elis 14 jaar ago

Het moge duidelijk zijn dat Rita na herhaalde problemen in (werk-)relaties eindelijk eens naar zichzelf moet gaan kijken om herhaling te voorkomen. Natuurlijk mag je alles zeggen Rita, maar dit is dan het resultaat. Als je dit resultaat al wenste, blijft de vraag of mensen met je willen blijven samenwerken.

tip:
Dus de vraag ‘wat had ik anders kunnen doen’ zou door Rita eens geexploireerd en beantwoord kunnen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *