Van wie kunnen de Republikeinen iets leren om een volgende keer succesvol te kunnen protesteren?

Achteraf kun je concluderen dat burgemeester Eberhard Van der Laan zich het protest tijdens Koninginnedag wat al te rooskleurig had voorgesteld. OK, zijn levenspartner verscheen aan het eind van de dag in een opvallend rood gewaad (Nb; als vorm van stil protest van een PVDA-er of louter toeval?) maar de ca. 1.000 demonstranten die, naar eigen zeggen van het Nieuw Republikeins Genootschap, gedurende de dag op het Waterlooplein verschenen, stonden in schril contract tegenover de ca. 750.000 bezoekers aan de abdicatie in de hoofdstad.

Zoals überscepticus Maarten van Rossem gisteravond in Pauw & Witteman al opmerkte: het vraagt om een faux pas van de 3 dochters van de Koning en Koningin wil de monarchie in ons land überhaupt omvallen. ‘Dat is dus nog zeker 10 jaar wachten.’ aldus Van Rossem.

Voor dat laatste is ‘iets’ te zeggen. Dus er van uitgaande dat de Republikeinen zo lang dienen te wachten, valt er dan tussentijds ‘iets’ te leren van het (verander)suc6 van anderen, anderen zoals sportcoaches en machtige vrouwen?

Het aantal van 750.000 bezoekers aan A’dam was gelijk aan 10% van het aantal mensen dat voor de TV naar het evenement keken. Tegenover die massa is het, zelfs los van de aanwezige toeristen, lastig om succesvol te kunnen protesteren. Republikein Anjo Clement merkte in hetzelfde PenW programma op dat zijn Genootschap vooraf een overkill aan aandacht en emoties kreeg (nb; ze waren niet de enige). Eenvoudig gezegd: voor De Dag zelf ging de republiek al kapot aan eigen suc6….. Dat wil je niet meemaken, de 1e les is dan ook: manage je Communicatie!

Vervolgens kunnen de republikeinen iets leren van het succesverhaal van Bill Courtney, v/m coach van het American Football team Manassas Tigers. Een succesverhaal dat is vastgelegd in de film ‘UNDEFEATED‘, ‘what is a name’. Geïnterviewd door The New York Times verklaart Courtney vandaag zijn suc6 als volgt:

I tell everybody this, the exact same fundamentals that you use to build a football team are the very same things that enable you to have success in business:

 1. Act with character and integrity.
 2. Out-work the competition.
 3. Understand that sometimes you are going to get knocked down and just get back up.
 4. It’s not whether or not you make mistakes – you will – it’s how you handle them.
 5. Surround yourself with like-minded, hard-working people. Experience doesn’t matter. Character and hard work matters.
 6. Treat people well. Give them the help, tools and training that they need. Then get out of their way and let them grow.”

Het gaat wellicht te ver te veronderstellen dat het Republikeins Genootschap niet aan minstens één van de karakteristieken voldoet, maar aan alle 6 zeker niet.

& Dan zijn daar de Machtige Vrouwen! Nu het Lean In initiatief van Sheryl Sandberg een doorslaand suc6 lijkt te worden (nb; volg alleen al de Lean In Communities op social networks als LinkedIn & Facebook), komt er ook meer aandacht voor de succesen die machtige vrouwen (al) weten te behalen. FORBES’s Jean Goudreau legde de successen vast in het artikel Eight Leadership Lessons From The World’s Most Powerful Women; kort samengevat:

 1. Stay Determined
 2. Be Courageous
 3. Think Bigger
 4. Take Calculated Risks
 5. Remain Disciplined
 6. Hire Smart
 7. Manage Your Career
 8. Delegate At Work And At Home

Jawel, zelfs het laatste is zinvol: sommige van de republikeinen zien zichzelf al als president; bleek ook uit de beelden bij P&W…… Koninginnedag leek zo mede dankzij (sic.) de republikeinen op één glorieuze overwinning van het nieuwe Koningspaar; een Droombaan dus. Of zoals FORTUNE het omschrijft The Business Case for Monarchies resp. CNN: What Dutch ‘bicycling monarchs’ can teach world’s royals.

& Dat de andere royals (nb; in tegenstelling tot de republikeinen) snel leren van de Oranjes, liet gisteren o.m. de Spaanse prinses Letizia zien. Terwijl het Spaanse Koningshuis volledig onder vuur ligt van de Republikeinen, verscheen zij dressed to kill op de rode loper; ook een vorm van protest….

Koninginnedag 300413 Pincipessa Letizia

*VID: zo ziet een statement er ongeveer uit. (& zo levert zo’n abdicatie toch nog een hele serie entries mét trends op ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *