Waar zijn nu die Unieke Talenten gebleven?

http://www.youtube.com/watch?v=DEbZqvMu2cQ

Het is nog maar enkele jaren geleden, voordat de crisis begon in september 2008, dat bestuurders binnen the old boyzz network de mond vol hadden van de "unieke talenten" waarover de nieuw benoemde eindverantwoordelijke(n) beschikte(n)! Tegelijkertijd een rechtvaardiging voor de zojuist ondertekende arbeidsovereenkomst met daarin exorbitante vergoedingen én dito verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

OK, er was dan wel enig protest maar met z'n allen kwamen we toch niet veel verder dan 'dat zal dan wel, deze baas zal dan zeker uniek zijn.' Die reactie was begrijpelijk want de 'unieke talenten' waren tot aan de crisis nog niet écht getetst. Uit hun CV leken zij goede 'mooi weer zeilers' te zijn, maar of zij ook de zwaarste stormen zouden kunnen weerstaan? Dat was nog maar de vraag.....

Vorige week vielen er weer een paar van die 'unieke talenten' door de mand. Deze keer zijn het de bestuurders van Zorgsuper MEAVITA die we kunnen rijgen aan de lange snoer met kralen van door de mand gevallen 'unieke talenten'.....

Het is zelfs niet lastig te voorspellen dat deze MEAVITA bestuurders zeker niet de laatsten in deze rij van 'unieke' kralen zullen zijn; helaas voor onze samenleving. De vraag die dan toch bij je opkomt is 'Waar is dat unieke van die talenten nu gebleven? Was het er überhaupt ooit wel?'.

Wat de crisis pijnlijk duidelijk maakt dat is dat 'situationeel leiderschap' meer is dan een theorie, zeker in extreme omstandigheden als nu. Kijk je alleen al waarmee de vaderlandse Politiek nu al jaren worstelt amechtig zoekend naar oplossingen, dan zegt dat al voldoende: een crisis vraagt om andere talenten.

Vervelend is nu dat de talenten vergaande bevoegdheden hebben gekregen voor het uitoefenen van hun functie. Zo kon het zijn dat bij MEAVITA een Eigen Vermogen van 80 miljoen binnen 2 jaar verdween als sneeuw voor de zon. Waarbij de voorlopige conclusie is dat het geld niet eens in de eigen zakken verdween maar dat het vooral opging aan niet zo handige managementbeslissingen. "Maar ja het geld is er, dus waarom zou je dat dan niet gebruiken?"

Beloningen liepen, en lopen vaak nog, in gelijke pas met de vergaande bevoegdheden. Ze zijn 'vergaand' dus. De 10 jaar geleden al (....) geïntroduceerde Code Tabaksblat (nb; wie kent 'm nog?) heeft daarin geen verandering kunnen brengen. Dat blijkt ook uit recente acties zoals die van de EU over de beloningen binnen de banken. Het voorstel is nu een bonus te beperken tot max. 100% van het jaarsalaris. Mooi, maar wat daar tegenover staat aan inzet? Da's nog niet helemaal duidelijk.

De Zwitsers hebben daarop niet kunnen wachten. Zij stemden dit weekeinde massaal voor het 'Minderreferendum' voor een maximum aan uitzonderlijke beloning (nb; 'Minder' of What's in a name?). De reactie van het Zwitserse bedrijfsleven is, zoals te verwachten: 'Strax wil niet één multinational zich nog vestigen in ons land!' Voor het gemak wordt hier voorbijgegaan aan 'iets' als: grondstoffen, infrastructuur, klanten, leveranciers, vestigingsvoorwaarden, onderwijssysteem, beschikbare talenten etc. Allemaal lokale zaken die een vestigingsplaats interessant, zelfs uniek kunnen maken. Je dient dan wel bijzondere goede redenen te hebben wil jij, als eindverantwoordelijke, i.v.m. je beloning je vestiging toch verplaatsen.

Het argument is bekend: als je niet (uitzonderlijk) goed beloond, dat vertrekt dit 'unieke talent' naar het buitenland! Soms zou je wensen dat ze dat maar hadden gedaan.....

Vid: zelfs bij uniek talent George W. kon je je afvragen of hij wel op de goede plek zat?  ;-)

=========

050313

Vandaag schrijft Joris Luyendijk in zijn Banking Blog de entry Lloyds and RBS: too big to fail – and too big to manage. Inderdaad, maar dat geldt dan niet alleen voor banken. De maatschappij is vol van verandering en uitdaging, zeker nu. Behoud dan maar eens een goed & objectief overzicht...... Dan ben je een héél bijzonder talent.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

De rokjes worden korter en de koersen stijgen, je kan dan ook maar één ding concluderen: Het is Lente! - ManagementPro
[...] banks behave. (nb; het is niet alleen Berlusconi die mag leren zich beter te gedragen, overigens: ook niet alleen de bankiers.) N.a.v. een recente opmerking van de president van de Bank of England, Mark Carney over de [...]