Waarom Angela Merkel in Athene hetzelfde groene jasje droeg als tijdens EK 2012 en waarom Duitsland zo succesvol is.

http://www.youtube.com/watch?v=I94H7Ynagf0

Bondskanselier Angela Merkel bezocht gisteren een getroubleerd Griekenland, een bezoek waarvan vooraf al duidelijk was dat Bundeskanzler Merkel bij de gemiddelde Griek niets goeds zou kunnen doen. Door het toch te doen en ter plaatse uit het te spreken 'Dat het steeds beter gaat met Griekenland.' verdient ze al een compliment.

Als je zo standvastig bent dan zoeken je tegenstanders iets waarop je ze toch kunnen pakken & dat vonden ze in Merkel's groene jasje..... Angela Merkel droeg gisteren hetzelfde jasje dat zij ook droeg op 23 juni van dit jaar, de dag waarop het Duitse elftal tijdens EK 2012 het Griekse elftal van de mat veegde met 4-2. Het kon niet anders dan Merkel wilde dat verlies er tijdens haar bezoek nog even fijntjes inwrijven bij de desolate Grieken.

Over dat jasje zo dadelijk meer, interessanter is waarom de Duitse economie onder de leiding van Merkel zoveel beter presteert dan niet alleen de Griekse maar ook dan de economieën van de andere EU lidstaten, jawel: ook Nederland.... Hoe kan dat?

Even nog dat jasje: Merkel bezit een scala aan jasjes in bijna het volledige kleurengamma van de regenboog & jawel zelfs méér dan 50 Tinten Grijs. Daarnaast beschikt zij ook, zoals iedere Topvrouw/-man, over een persoonlijk stylist. Inderdaad is het dan raar dat niemand voor die bewuste reis naar Athene je er op attendeert dat hetzelfde jasje nog een keer gebruiken en nog wel in een bijna identieke situatie (nb; Duitsland 1 - Griekenland 0) niet écht handig is.

INSEAD prof & leiderschapkenner bij uitstek Manfred Kets de Vries heeft voor het optreden van Angela Merkel in Athene de volgende verklaring "Star performers are often a study in paradoxes – they are walking contradictions. “When the CEO (nb; hier Angela Merkel) says things are bad, if he or she gets depressed, the rest of the team may get depressed because it is very contagious. So you need to be positive but you also need to be realistic, because if you aren’t realistic people won’t believe you any more.”

"But being “positive” doesn’t mean being an extrovert. Many star performers are essentially introverts – reflective souls who have learned to be extroverts when it counts: addressing boards of directors, making speeches, leading the charge when it comes to getting on with things." Mooi, een 'extraverte rol' dus die je speelt wanneer het je zo uitkomt, maar diep in je hart ben je introvert & trek je, jawel, je groene jasje nog een keer aan.

Kets de Vries merkt nog op dat je als succesvol leidinggegevende een teamspeler dient te zijn, een speler die haar/zijn medewerkers volop kansen biedt om mee te kunnen beslissen. Mooie tip & laat nu juist dat apect van leiderschap in Duitsland wettelijk zijn geregeld. Men noemt dat daar het Mitbestimmungsrecht. Dit Mitbestimmungsrecht gaat 'iets' verder dan onze reguliere OR o.i.d. Zo hebben de Duitse medewerkers wettelijk een bepalende stem in de samenstelling van de 1/2 van het bestuursorgaan van hun organisatie & verhip: het werkt!

In een recent onderzoek kwamen wetenschappers van the University of South Carolina tot de conclusie dat "Germany now is the economic powerhouse of Europe." Hun e.a. onderzoeken laten zien dat het  Mitbestimmungsrecht nauwelijks invloed heeft op meer verkopen of meer werkgelegenheid (nb; zaken die voortvloeien uit het Plan van de organisatie, een plan waarvan de kaders op topniveau worden bepaald) maar juist wel op dat waarbij zij zelf als medewerkers het nauwst betrokken zijn nl. op de productiviteit van de organisatie, van hun organisatie (nb; effectiever en efficiënter werken dus).....

De Grieken lijken in het verleden, om wat voor reden dan ook, nauwelijks betrokken te zijn (geweest) bij hun organisaties. Wat vervolgens in het kader van de aangehaalde onderzoeken al veel zegt over de situatie waarin zij nu verkeren. Dat, overigens, de Nummer 1 in de vandaag gepubliceerde lijst van "Beste Werkgevers 2012" het met zelfsturende teams opererende BUURTZORG is, zegt in dit kader ook 'iets'.

Los van al dat moois, de stylist van Angela Merkel heeft waarschijnlijk van haar/zijn wettelijk recht op meebeslissen gisterochtend geen gebruik gemaakt. ;-)

=============

141012

Het FD meldt Duitser trouw aan zijn werkgever. "De gemiddelde Duitser werkt ruim elf jaar voor dezelfde baas. Dat is langer dan ooit sinds de hereniging van het land." Reden: "In dit land is de loyaliteit van werknemers aan een bedrijf bijzonder uitgesproken en groter dan in andere landen. Dat heeft ook te maken met de relatief uitgebreide rechten die Duitsers hebben op het gebied van medezeggenschap in een bedrijf.". Zie hiervoor.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wilga Janssen
Duitsland is niet alleen de uitvinder van het Rijnlandse model waarin verantwoordelijk en bevoegdheid verdeeld is over alle werkers, Duitsers zijn ook trots op hun ambacht en techniek. De VPRO zond een interessante serie uit over het succes van de Duitse economie waarin al deze aspecten aanbod kwamen. De moeite waard om op uitzending gemist eens na te zoeken.
Wilga Janssen
De Kunst van Anders