WIKILEAKS of: ben jij nog wel te vertrouwen?

‘Je kan je gesprekspartner nu niet meer vertrouwen.’ dat zei Anders Fogh Rasmussen, secretaris generaal van de NATO, gisteren n.a.v. de zich als een olievlek verspreidende WIKILEAKS affaire. Rasmussen doelde op het feit dat je gesprekken blijkbaar worden vastgelegd wat dan, als dat uitkomt, weer vervelende gevolgen voor jou kan hebben. Sinds vanochtend kan Maxime Verhagen hierover meepraten, in een gesprek op 14/07/09 met Hillary Clinton bleek hij af te wijken van het regeringsstandpunt aangaande Afghanistan.

Kijk, met het openbaren, o.i.v. WIKILEAKS, van de aanwezigheid van atoomwapens op vliegbasis Volkel werd er weinig meer bekend dan dat wat wij eigenlijk al wisten, dat SHELL in Nigeria vuile handen heeft, zoals The Guardian gisteren openbaarde, is ook al weinig nieuws & dat er metaforen worden gebruikt om elkaar te herkennen, dat is (waarschijnlijk) ook al zo oud als de Wereld.

Nee verbazingwekkend is dat onze mannen & vrouwen op het Hoogste Niveau zo naïef (lijken te) zijn dat ze niet inzien dat de communicatiemogelijkheden de laatste jaren ingrijpend zijn veranderd. Zo hebben zij niets geleerd van de “Kay van der Linde affaire”!November 2008 verzorgde Kay van der Linde een gastcollege aan de VU. Van der Linde was op dat moment woordvoerder voor Rita Verdonk & haar TON. Wat Van der Linde, ‘communicatiespecialist’, niet door had dat was dat de studenten zijn college opnamen. Iets dat overigens niet uitzonderlijk is, dan kunnen de studenten het college later nog eens terughoren, -luisteren. Zo kunnen wij nu nog horen dat Van der Linde het beleid van TON ‘gebakken lucht’ noemt.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Op Youtube vind je een scala aan opnames van vechtende parlementariërs, politici & zakenmensen die zichzelf overenthousiast ‘verspreken’ tot aan dito ‘beroemdheden’ die onzedelijk gedrag vertonen. Je zou denken daar leren de ‘machthebbers’ iets van, zij letten nog meer dan vroeger op dat wat zij doen c.q. zij laten zich nu bijstaan door een leger aan communicatie adviseurs. Helaas, dat gebeurt niet of juist dat zijn adviseurs van het voorbeeld hiervoor: ‘experts’ die zelf niet eens in de gaten hebben dat tijden zijn veranderd. Het kan verkeren.

WIKILEAKS CEO Julian Assange is nu gearressteerd, met veel bombarie heeft onze politie een 16-jarige in de boeien geslagen, in CyberSpace zitten cybercops cybercriminals achterna; tijden veranderen. Wij zullen de komende dagen/weken zeker nog meer spannends voorbij zien komen; het zijn inderdaad interessante tijden.

Terug naar Rasmussen, want daar ligt de kern voor dit ‘probleem’ (nb; feitelijk is het opnieuw een Uitdaging 😉 ): is je gesprekspartner nog te vertrouwen? Nu, net zoals in het verleden bij de opkomst van de democratie in de Stadsstaat Athene c.q. in de (ook) woelige tijden van Niccolò Machiavelli, blijft enig voorbehoud in een gesprek een zinvolle aanname. Je gesprekspartner wil je geen hak zetten, écht niet, maar je dient hem/haar daarvoor ook niet de mogelijkheid te bieden. Een Freudiaanse verpreking, een faux pas, zelfs een grapje kan zo maar verstrekkende gevolgen hebben.

Kortom: Committeer jezelf voor 100% aan dat wat je doet, Commiteer jezelf liefst intrinsiek & Communiceer authentiek altijd met in je achterhoofd ‘ik word opgenomen’.

& Ben je van mening dat je op enig moment beter NIETS kan zeggen, zeg dan NIETS…… Overigens, da’s voor velen van ons een enorme uitdaging: je mond houden. 😮

Bookmark and Share

3 thoughts on “WIKILEAKS of: ben jij nog wel te vertrouwen?”

Val van DSK goed nieuws voor Diversiteit. – ManagementPro 11 jaar ago

[…] als intern bedoelde e-mail boven water weten te tafel halen, nu lukt hen dat weer; hoezo ‘Wikipedia‘?. CNN heeft nu ‘de hand weten te leggen’ op het berichtenverkeer dat als een […]

Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) – ManagementPro 10 jaar ago

[…] met vragen als ‘hoe zit het met de beveiliging?’, ’het wordt toch geen wikileaks of diginotar-gate?’, ‘stel nu eens dat we alles kwijtraken?’ etc. , het is […]

Management Pro: Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) | HAANTJES GEDRAG 10 jaar ago

[…] van cloud computing met vragen als ‘hoe zit het met de beveiliging?’, ’het wordt toch geen wikileaks of diginotar-gate?’, ‘stel nu eens dat we alles kwijtraken?’ etc. , het is ‘nieuw’ dus […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *