Rubriek: Gastcolumns

Inclusief vergaderen verhoogt productiviteit en creativiteit. Hoe inclusief vergader jij?

Te veel, te lang en te weinig resultaat. Voor veel medewerkers is vergaderen niet bepaald een favoriete bezigheid. Bovendien voelt niet iedereen zich even betrokken en gehoord tijdens vergaderingen. En dat is jammer, want inclusief vergaderen – een manier van vergaderen waarbij iedereen de ruimte krijgt – kan de effectiviteit van het overleg enorm verbeteren. En daarmee ook de prestaties van een onderneming.

We vergaderen met z’n allen wat af in ons werkende leven. Toch is lang niet iedereen er dol op. Vergaderingen duren vaak te lang en verlopen niet altijd efficiënt. Hierdoor krijgen mensen het gevoel dat ze hun kostbare tijd beter aan andere dingen kunnen besteden.

En dat terwijl het aantal vergaderingen de afgelopen jaren sterk toenam. Zo blijkt uit het Grote Vergadergeluk Onderzoek – dat de auteurs van het boek ‘Vergader jezelf gelukkig’ (2020) uitvoerden onder bijna 1.600 mensen – dat Nederlanders steeds meer tijd besteden aan (online) vergaderen. Ruim een derde van de ondervraagden zegt 20 tot 40 % van hun werktijd te besteden aan vergaderen. Voor 26% van de mensen is dat 40 tot 60% en 3% van de ondervraagden vergadert zelfs 80 tot 100% van de werktijd.

Bespiegeling over "’de perfecte Storm" van Jan Rotmans"

In het kort: Dit boek biedt een verfrissende en toegankelijke kijk op complexe onderwerpen, doordrenkt met waardevolle inzichten en persoonlijke ervaringen.

De auteur stelt zich kwetsbaar op en neemt ons mee op een reis waarin hij zelf groeit, zelfs in de context van spiritualiteit. De belangrijkste boodschap is helder: we moeten stoppen met uitstellen, we moeten eerlijk zijn en we moeten een integraal plan maken voor een betere toekomst.

Dit boek is een must-read voor studenten, docenten, en iedereen die betrokken is bij transitie, HRM, R&D, innovatie, beleid en niet te vergeten, politiek.
Tien jaar geleden werd ik uitgedaagd om Rotmans’ boek “De Omwenteling” te recenseren, wat leidde tot het bespreken van meerdere boeken, waaronder zijn meesterwerk “Omarm de chaos,” en nu “De Perfecte storm.”

Menselijk leiderschap werkt!

Ondergetekende kwam een jaar of 15 in aanraking met “Dienend leiderschap”. Het voelde vanaf het eerste moment goed. Het klopte en sloot naadloos aan bij mijn kennis en ervaring. Vanaf mijn eerste kennismaking was dienend leiderschap / servant leadership de rode draad door al mijn uitingen. Ik ben een warme pleitbezorger.

Sinds een aantal jaren noem ik het Nieuw Leiderschap. Hieraan ligt het handvest “Nieuw leiderschap”* ten grondslag. Ik vond dit handvest een wezenlijke bijdrage leveren aan mijn persoonlijke missie (“Een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) NIEUW leiderschap”), dat ik het 16.000 woorden tellende document in het Engels heb laten vertalen (Charter new Leadership)**.

Vacatures

Secretaris bedrijfsvoering Onderwijs en Studentenzaken

Secretaris bedrijfsvoering Onderwijs en Studentenzaken | 32-40 uur | Delft | WO | € 4.332,- tot €5.929 | Reageer direct Bekijk alle vacatures

Advertorial

Oplossingsgericht werken en denken!

Als mens hebben wij de neiging om ons veel meer te laten leiden door negatieve gedachten en gebeurtenissen. De meeste mensen staan er niet eens bij stil, het is een normale levenswijze geworden. De medische psychologie laat zien dat de meesten van ons minstens drie positieve gedachten per dag hebben. Daar tegenover staat dat we waarschijnlijk zes keer zoveel negatieve gedachten hebben. Hierdoor staan we vaker stil bij onze fouten, dan dat we trots zijn op onze successen. En dat is het niet alleen … deze negatieve gedachten zorgen ervoor dat we niet in actie komen en vaak niet meer doen wat we écht belangrijk vinden. Dat is best jammer toch? ….. Goed nieuws! Hier kun je zelf iets in veranderen door oplossingsgericht te denken en te werken.

Bespiegeling over het boek KAHN – zijn leven, liefdes en zijn werk

Quotes van Kahn:

  • Als je levensbedreigend ziek bent is al het andere compleet onbelangrijk;
  • Ik ben liever een kleine baas dan een grote knecht;
  • Ik stort veel geld om MS Mode te redden. Ik ben geen ondernemer geworden om mensen op straat te zetten.
  • We realiseren ons heel goed dat we onze doelen alleen behalen als we de juiste mensen aan boord krijgen EN houden

Quote van Bas Smit (werkte samen met Kahn tussen 2005 en 2016 in het vastgoedbedrijf van Cool investments):

  • Roland had tien x zo rijk kunnen zijn als hij was gegaan voor de poen, maar hij had altijd het belang van zijn medewerkers voor ogen. In dat opzicht is hij een van de rijkste mensen die ik ken.

Korte impressie van “ZIEK van je BAAS”? van Bart Groothuis

Na ontvangst van het boek “Ziek van je baas” scande ik het. Het sprak mij aan. Ik schreef 400 columns en in een groot deel daarvan heb ik het over de rol en functioneren van de leidinggevenden. Verder recenseerde ik het boek “Unboss” (Lars Kolind) ik ben dus geen fan van “BAZEN” en ben daarnaast fan, vriend en ambassadeur van de nummer 1 leiderschap denker Marshall Goldsmith (volgens de Harvard Business Review) Goldsmith heeft het over gedrag. Mooie basis voor deze impressie.

Korte recensie Salix Alba van Bert Masselink

Ondergetekende heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Bert Masselink schrijft in zijn opdracht “beste Koos, in mijn “strijd” tegen onrecht en ongelijkheid schreef ik dit boek in de hoop dat het tot besef en inzichten komt bij de lezer”. U kunt zich voorstellen dat dit mij aanspreekt. Ondergetekende is vader van 4 zoons en heeft 3 buitenlandse schoondochters (de mini United Nations;-)

23 jaar geleden waren we in Florida gast bij een Amerikaanse zakenrelatie die ik kende uit mijn Marriott hotel tijd. Wij lieten enthousiast foto’s zien van onze donkere schoondochter. Reactie van onze gastheer “Kan hij niks beter krijgen?”. We wisten niet wat we hoorden. Over discriminatie gesproken… In dat kader schreef ik een aantal jaren geleden mijn paper over haatzaaien, stigmatiseren, polariseren, discrimineren, wraakzucht. Hoe ga je met elkaar om.

Korte recensie “Informeel leiderschap – leidinggeven zonder de baas te zijn” van Peter van Lonkhuyzen.

Ondergetekende kijkt terug op een loopbaan van bijna 60 jaar, waarvan meer dan 10 jaar in leidinggevende functies bij corporates. Ik zat echter pas in 2008 in de collegebanken (Focus conferences leergang authentiek leiderschap bij de Nyenrode business university). Elke keer dat 1 van de 9 TOPsprekers / inleiders hun verhaal hadden afgerond zei ik tegen mijzelf “zo doe ik het al mijn hele leven”. Die kennis haalde ik destijds niet uit managementboeken. Daar was ik te druk voor…

Meest gelezen ManagementPro entries 2021, een Top 10 met als rode draad Heroriëntatie.

Kijk je naar de Top 10 dit jaar meest gelezen entries, variërend van een zeer recente entry tot aan één die ruim 10 jaar teruggaat, dan lijkt heroriëntatie een terugkerend thema. Heroriëntatie op zowel de strategie van een organisatie als een heroriëntatie op de persoonlijke rol, op persoonlijke ontwikkeling. Voor heroriëntatie is zeker ‘iets’ te zeggen. De coronapandemie heeft onze samenleving, onze economie, heeft leidinggevenden, medewerkers, klanten, stakeholders in de ruimste zin van het woord, tot in de haarvaten geraakt en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht.

Heroriëntatie wordt al direct duidelijk bij de meest gelezen entry in 2021 in dit ManPro blog: ‘Strategic Alignment: het zit in de mensen, niet in het papier.’ Het is, voor mij, een verrassende want nr. 1 is er één van 6 jaar terug, december 2015. Het jaar daarna, 2016, scoorde deze al hoog in het jaaroverzicht, maar later verscheen de entry niet meer in de jaarlijkse Top 10. Mogelijk dat ‘derden’ hieraan in hun presentaties/lessen e.d. aandacht hebben besteed. In dat geval: Thanks!