2 maart: de dag van de Harde Feiten? (of van de totale onzin?) over evidence based mangement.

De messen zijn geslepen, de debatten worden steeds vinniger, de strijd om het pluche van de macht te behouden of juist te verkrijgen woedt in alle hevigheid (nb; los van de kogels lijkt er zo op het 1e oog toch maar weinig verschil met de strijd die machthebbers elders op onze globe momenteel voeren….). Morgen 02/03/11 is het de Dag des Oordeels!

Da’s mooi, ook omdat ik van mening ben dat het Grootste Recht van de mens is het Recht om te Kiezen! Dat is dan dus ruimer dan het kiesrecht. Vandaag & na morgen valt er ook nog ‘vanalles’ te kiezen in ons leven, alleen lijkt niet iedereen zich daarvan bewust.

Terug naar morgen: waarvoor kies ik nu? Wie heeft ‘de waarheid in pacht’ (nb; als ‘de waarheid’ überhaupt al bestaat?!) Dan houd ik het maar eenvoudiger: wie komt met de juiste feiten? Wie van de partijen praktizeert Evidence Based Management?

Recent besprak ik hier n.a.v. nog zo’n discussie het boek van Jeffrey Pfeffer & Robert Sutton ‘Harde Feiten, Gevaarlijke Halve Waarheden en Totale Onzin’. Nu heb ik niet de illusie dat de politieke kopstukken die entry lazen & vervolgens actie ondernamen, maar dat men zo dicht naar de verkiezingen ‘ietsje’ de waarheid, de Harde Feiten, zou gaan gebruiken was toch wel mijn hoop. Dat bleek ook gisteravond tijdens het ‘Erasmusdebat’ ijdele hoop te zijn, dus…. De Gevaarlijke Halve Waarheden (b)leken opnieuw over tafel te vliegen.

Toch is er een methodiek die laat zien dat het gebruik van maken van bewijslast in je redenering, het maken van (de juiste….) keuzes voor iedereen een stuk eenvoudiger maakt; ook voor jezelf. Evidence Based Management noemen we dat. Vorig jaar bezocht collega-blogger Richard Puyt EBM guru Ron Briner & maakte een videoverslag van zijn interview.

Pfeffer & Sutton hebben n.a.v. hun boek een site ‘in de lucht gebracht’ over Evidence Based Management. Hun definitie ‘Evidence Based Management is a commitment to finding and using the best theory and data available at the time to make decisions.’ Da’s niet eens zo heel erg lastig, lijkt mij.

De 5 principes die de auteurs hanteren zijn:

  1. “Face the hard facts, and build a culture in which people are encouraged to tell the truth, even if it is unpleasant.
  2. Be committed to “fact based” decision making — which means being committed to getting the best evidence and using it to guide actions.
  3. Treat your organization as an unfinished prototype — encourage experimentation and learning by doing.
  4. Look for the risks and drawbacks in what people recommend — even the best medicine has side effects.
  5. Avoid basing decisions on untested but strongly held beliefs, what you have done in the past, or on uncritical “benchmarking” of what winners do.”

De dag naar morgenochtend is te kort om in het communicatieve gedrag van onze wanna-be politici nog ‘iets’ te veranderen, maar voor de volgende (vervroegde?) verkiezingen is het zeker nog niet te laat.

‘Power, prestige and performance make you stubborn, stupid and resistant to valid evidence.’ (P&S) Zo’n politicus wil jij toch niet kiezen?

1 thought on “2 maart: de dag van de Harde Feiten? (of van de totale onzin?) over evidence based mangement.”

Richard Puyt 9 jaar ago

Ha Willem,
Wat weer een uitstekend onderwerp om over te bloggen. Wist je dat er inmiddels ook een Evidence-Based Management Collaborative bestaat en dat er recent bij de VU een center for Evidence-Based Management is gevestigd?
Kijk eens op deze site: http://www.evidencebased-management.com
 
Groeten,
Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *