Bezuinigen 2 Wat betekent dit voor mij en levert het nog wat op?

-/- 50% rendement op deze investering/bezuiniging

Thanx voor de reacties op de vorige entry! Wij waarderen ‘t. Ik reageer er op met een nieuwe entry waarbij ik mezelf afvraag: Wat betekent dit voor mij als klant van de Overheid? &: Al die investeringen die onze Overheid doet, die ongetwijfeld toch doorgaan, renderen die ook?

Feitelijk zijn dit ook de vragen die ik vorige week stelde tijdens de lunchsessies aan de Overheidsdienaren: ‘Mooi dat jullie zo druk zijn met invoering van het nieuwe management model, maar hoe word ik daar beter van als klant?’ Dat bleek lastiger te beantwoorden dan vooraf door hen verwacht.  Zeker toen ik ook nog meldde dat ik mijn paspoort toch vooral ‘vandaag besteld, morgen in huis wil hebben!’. Daarin blijkt dat, in de vorige entry genoemde, model helaas niet te voorzien….

Vooruit dan maar, dan maar een andere vraag: ‘Op zich heb ik er geen probleem mee dat onze Overheid miljarden €i investeert, maar levert dat ook nog iets op? Rendeert die investering?‘ Helaas blijkt, volgens info van aanwezigen, onze Overheid nog niet zo ver te zijn, ‘rendement op investeringen’….. (nb; maar welke organisatie is dat wel?)

Om de pret tijdens de op zich gezellige lunches niet te drukken merkte ik nog op: ‘Wat er ook gebeurt & wat je ook loslaat op je organisatie, de Overheid zal altijd blijven bestaan!’ Een zucht van verlichting ging er door de ambtenaren.

(nb; de Overheid blijft bestaan net zoals: de bakker, de slager, de v/m nutsbedrijven, de kledingleverancier etc. etc. het enige dat deze organisaties zichzelf steeds dienen af te vragen dat is ‘voegt dit wat we nu gaan doen iets toe voor onze klant?’ zo niet: Niet Doen!!! Anders rendeert je investering c.q. bezuiniging sowieso nooit.)

1 thought on “Bezuinigen 2 Wat betekent dit voor mij en levert het nog wat op?”

Nico Viergever 10 jaar ago

Alsof zo’n 25 jaar geleden het boek The Goal nooit geschreven is door Goldratt. Nog steeds sturen op locale efficiëntie en de effectiviteit negeren. De kaasschaaf. Kostbaar en dom.

Overigens wijkt het programma van D66 echt niet af, zoals in een eerder artikel gesteld, van dat van andere partijen. Vage thema’s zonder kostenplaatje en vooral kostenplaatjes zonder doelen. Geen directe integratie van doelen en kosten. Wat rendeert? Geen keuze, wat wel en wat niet. Geen visie op het geheel. Daar kan je toch helemaal niets mee? Dit toont alleen een breed gebrek aan leiderschap aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *