Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch?

Uiteindelijk is er dan toch geen koper gevonden om ORGANON uit het lijden te verlossen. Da’s Jammer maar het management van MSD werkt aan een ‘passend alternatief’. Vraag is dan alleen nog: blijven de kenniswerkers van ORGANON gestationeerd in  NL c.q. de EU of vertrekken zij naar exotische locaties buiten de EU?

Je weet: talent is portable: stop kenniswerkers met hun geliefden én bagage in een Airbus A 380 & binnen een 1/2 etmaal zijn zij ver van ons verwijderd; hun kennis & kunde ook…..

Emigratie uit de EU neemt zienderogen toe. Dat zijn niet alleen pensionada’s of ‘mensen op de vlucht voor wat dan ook’ maar vooral goed opgeleide jonge mannen en vrouwen. Zo verwacht ons land dit jaar 130.000 emigranten. Met hen vertrekt een schat aan kennis, kunde, competenties en ervaring.

Vandaag komt de EU organisatie CEDEFOP met het Draft Joint Employment Report: een hernieuwde oproep om toch op zijn minst ‘iets’ te doen aan de Europese Kenniseconomie. Dat wordt zo een échte, zo langzamerhand wellicht zelfs onmogelijke, Tour de Force …..

Met het mogelijk(!) vertrek van de ORGANON-ners zijn zij dan niet de enigen die de EU verlaten: naar verwachting emigreren er dit jaar 150.000 Spanjaarden, 120.000 Ieren, eenzelfde aantal Italianen toont interesse in de VS, de Grieken ook want ook zij hebben veel familieleden in de VS net als in Australië. 

Ook ons land verwacht dit jaar ca. 130.000 emigranten. Tel je alles bij elkaar op dan kom je aan indrukwekkende cijfers. Dat niet alleen: het betreft hier ook nog eens mensen met carrièrekansen, jong én goed opgeleid.

OK, een deel van deze emigranten verhuist binnen de EU: Spanjaarden die werk zoeken in ons land omdat hier het werkeloosheid % (veel) lager is, Ieren die naar het Verenigd Koninkrijk gaan e.d. Binnenkort kunnen zij ook aan het werk voor Aziatische multinationals zonder daarvoor de EU daadwerkelijk te verlaten (nb; het is niet de bedoeling van deze multinationals dat onze regio als 1e van deze inzet profiteert).

Toch verlaat er ook een aanzienlijk deel jonge kenniswerkers (m/v) de Europese Unie & dat op een moment dat wij dat niet kunnen gebruiken.

Als het nu voornamelijk AOW-ers zijn die ons land verruilen voor meer exotische streken, dan zou dit zowel voor hen als voor ons niet eens zo erg zijn. Natuurlijk is er naast emigratie uit de EU ook immigratie naar de EU, prima we zullen ze nodig hebben die handjes. Op enig moment kan deze immigratie het kwantitatieve verlies aan werknemers in de EU/NL wellicht opvangen, voor sommige politici noodgedwongen, maar voor decennia niet het kwalitatieve verlies aan kennis & kunde.

CEDEFOP: ‘A strong human capital base is the key to sustainable growth, employment and international competitiveness. By 2020 85% of jobs will require high or medium level skills and the proportion of jobs for the low-qualified will reduce to 15%.’

Niet handig dus als nog meer kenniswerkers onze regionen verlaten. Zo langzamerhand echter lijkt deze oproep voor behoud/ontwikkeling van kennis & kunde gericht aan dovemansoren. Het is een oproep m.n. aan de Europese Overheden want organisaties/werkgevers zijn verplaatsbaar. Sterker nog: dat doen zij al, zich verplaatsen…..

Daarom kiezen we vandaag maar voor een pragmatische oplossing: kan iemand die A380 tegenhouden?

Lees event. ook: Wat als ORGANON een Investor in People zou zijn?

1 thought on “Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch?”

Wat als ORGANON een Investor in People zou zijn? « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen. 10 jaar ago

[…] Nog even naar de (potentiële) koper: dat had een organisatie kunnen zijn uit Japan of Zuid-Afrika. Ook gezien hun omvang, kleiner dan MSD, zou het logisch zijn als deze nieuwe eigenaren de kenniswerkers ‘meenamen’ naar hun regio & kennisemigratie is geen goede ontwikkeling voor de EU. Over dat ‘neveneffect’ van de ORGANON deal lees je in de ManPro entry Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *