Communicatiestoornis, maar wie heeft het gedaan?

Ronald Koeman: ‘Overmorgenavond lekker tegen jong-Heerenveen. Appeltje-eitje. Heb jij nog info over gele kaarten, Stan?’ Stan Valckx: ‘Nee, Koetje, de 1 zit in de klok. Ik ga nu eerst efkes een paar pinten vatten. En een bakske frieten met Brabantse paardenmayo. Ken je dat?’ Jan Reker: ‘Stan, Koetje, komen jullie efkes boven? Ik heb me hier een ijskoude Brabantse paardenjenever staan, daar lusten de boeren pap van.’ Terwijl de technische staf van PSV zich tegoed doet, gaat de telefoon van Reker. Hij kijkt op het schermpje en drukt het gesprek weg. ‘De KNVB. Ik heb geen zin in dat gezeik. Proost, mannen. Het leven is goed hier.” (met dank aan Henk Spaan).

Zo zou het MT overleg bij PSV, voorafgaand aan de Beker-wedstrijd tegen jong-Heerenveen verlopen kunnen zijn. ‘Kúnnen zijn’, want: naar alle waarschijnlijkheid heeft er vooraf helemaal geen overleg plaatsgevonden! Ook al won PSV de wedstrijd met 3-0, PSV verloor na afloop de wedstrijd toch nog ‘dankzij’ een gebrekkige interne organisatie; dankzij een ‘communicatiestoornis’.

Zeg nu niet dat iets dergelijks bij uw organisatie niet kan gebeuren. Dat betwijfel ik, sterker nog: de kans is groot dat bij u uiteindelijk dezelfde persoon de schuld krijgt als bij PSV namelijk: ‘Ingrid van Osch’!

Iemand bij PSV vergat voorafgaand aan de wedstrijd tegen jong-Heerenveen, vorige week, rekening te houden met de schorsing van Manuel da Costa. Nu ja ‘iemand’, achteraf blijkt dat diverse personen op de hoogte waren van de schorsing maar iedereen was het op het moment suprême vergeten. Kan gebeuren zou je zeggen, als de belangen maar niet zo groot waren én: als dit de 1e keer was dat i.d. gebeurde, maar dat is dus niet zo. (nb: het lijkt allemaal verdacht veel op een Abilene Paradox)

Zoals het een goed CEO betaamt organiseerde PSV CEO Jan Reker direct een crisis meeting! Dankzij het Brabants Dagblad kunnen we volgen wat er daar gebeurde.

“Reker onderzocht de gang van zaken en riep alle betrokkenen rond het incident gistermiddag bij zich. Dat waren trainer Koeman, manager technische zaken Stan Valckx, diens secretaresse Ingrid van Osch, bestuurssecretaris Ron Verkerk, verzorger Mart van den Heuvel en hoofd perszaken Pedro Salazar. “Er is sprake van een collectief falen”, zei de directeur. “Iedereen had dit kunnen voorkomen, maar niemand heeft het gedaan.” Volgens Reker is de fout te wijten aan de slechte communicatie binnen de club. “We moeten met kortere lijnen werken. Nu bemoeien teveel mensen zich met dit soort zaken. Velen waren op de hoogte van de schorsing van Da Costa, maar niemand heeft dit aan de trainer gemeld.” Uit navraag blijkt dat inderdaad diverse mensen binnen de club op de hoogte waren van de schorsing van de Portugese verdediger. Afgelopen week werd secretaris Ron Verkerk nogmaals op de hoogte gebracht door de KNVB. Dat gebeurde per e-mail. Ook Mart van den Heuvel ontving die mail. Hij trok het boetekleed aan, door te zeggen dat hij zijn mailbox tussen zaterdag 22 september en woensdag 26 september niet had geopend. Hoofd perszaken Pedro Salazar was naar eigen zeggen niet op de hoogte gebracht. Clubstatisticus Peter Verhagen nam de schorsing in de persmap voor de competitiewedstrijd tegen Feyenoord op.”

Zoals hoort bij een goede vergadering komt ook hier de voorzitter, de CEO, met een ‘passende oplossing’: “PSV werd eind vorige week door de KNVB per e-mail op de hoogte gebracht van de schorsing. “Die mailtjes komen binnen bij Ron Verkerk. Hij heeft ze doorgestuurd, maar niet naar Ronald. Dat zal voortaan wel gebeuren”, aldus Reker.”

Het lijk een logische oplossing, waarvoor Reker kiest: ‘Nu alles naar de Baas!’ Het is er 1 die de meeste voorzitters c.q. verantwoordelijken zouden nemen onder het motto ‘de touwtjes weer strak in handen!’ Maar of dat ook dé oplossing is? Ik betwijfel het. Koeman dient zijn geld toch te verdienen op de grasmat en niet achter zijn pc, zien of er e-mails worden gemist? (nb: er blijken overigens steeds meer organisaties te zijn die e-mails en andere signalen lijken te missen) Goede, zelfs Optimale, (in- en externe) Communicatie vraagt om Strategie en da’s meer, veel meer dan het leggen van noodverbanden…..

O ja, er diende uiteindelijk ook nog een schuldige te worden aangewezen, ook dat lezen we in het BD artikel: “De KNVB had Ingrid van Osch, de secretaresse van manager technische zaken Stan Valckx ook telefonisch geïnformeerd. Van Osch bracht Valckx noch Koeman op de hoogte, omdat zij in de veronderstelling was dat ‘heel PSV’ al was geïnformeerd over de straf.”

Gebeurt dat bij u ook wel eens, dat de aanwezige die het laagst in rang is ‘de klappen opvangt’? Of is zelfs dat een ‘communicatiestoornis’?

Weet: wij worden vaker aangetrokken als er sprake is van een ‘communicatiestoornis’.

3 thoughts on “Communicatiestoornis, maar wie heeft het gedaan?”

Koetje weg, vergeet nu niet om Jan in te werken! 13 jaar ago

[…] e.d. Eén die nieuwe competenties vraagt….. (nb: Rekertje, we willen dat gedoe rondom het lezen van e-mail toch voorkomen? Niet […]

Talent Management: Bend it Like Afellay 10 jaar ago

[…] Robben’s, Sneijders hun talenten nog verder ontwikkelen. Helaas voor onze lokale teams: een PSV & een FC Twente komen vervolgens niet veel verder dan een 1/4 finale in de Europa League. Veel […]

Wil je een talent als Afellay? Investeer dan in je organisatie! Zo eenvoudig is ‘t….. « Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen. 10 jaar ago

[…] Robben’s, Sneijders hun talenten nog verder ontwikkelen. Helaas voor onze lokale teams: een PSV & een FC Twente komen vervolgens niet veel verder dan een 1/4 finale in de Europa League. Veel […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *