Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer.

Volgens de banken neemt het app-bankieren een grotere vlucht dan men ooit had verwacht. Ongewild, door de bankiers zelf, draagt het app-bankieren bij aan een drastische verandering van het business model van de banken. Wat te denken alleen al aan de overbodige kantoren…. een disruptie dus. Dat vraagt om disruptieve technologieën.

Maar de financiële dienstverlening is zeker niet de enige bedrijfstak die met disruptieve  technologieën wordt geconfronteerd. Zo wordt er in de Zorg steeds meer gebruik gemaakt van robotica, gaat men in de Bouw 3D printers inzetten en transformeert het Onderwijs m.b.v. MOOC’s van ‘chalk & talk’ naar individuele coaching (ook) m.b.v. van nieuwe of social media.

Als je dan als MT/Directie/Bestuur verrast concludeert dat het allemaal ‘ongekend’ is wat er nu in je omgeving gebeurt, dan ben je de Wet van Moore vergeten maar helpt hier een rapport dat deze week verscheen bij McKinsey; een aanrader.

NB; zoals ook bij verschillende andere entries vind je onderaan deze entry in chronologische volgorde regelmatig opvallende updates. Maar: disruptie neemt in versneld tempo toe, daarom: volg voor recente updates op dit thema de hashtag #disruptievetechnologieën in resp. mijn twitteraccount en op mijn LinkedIn profiel.

Disruptieve technologieën zetten onze wereld op z’n kop. Synoniem voor disruptief is niet voor niets ‘verstorend’. Toch denk ik dat een nieuwe, disruptieve technologie je (organisatie) alleen verstoort als je daarop onvoldoende bent voorbereid. Als je er in je Strategie niet op hebt geanticipeerd.

Econoom Joseph  Schumpeter noemde dit in de vorige eeuw: “The most significant advances in economies are often accompanied by a process of ‘creative destruction’, which shifts profit pools, rearranges industry structures and replaces incumbent businesses.” Daar zitten de meeste, wellicht zelfs alle (….), bedrijfstakken dus opnieuw middenin maar nu blijkbaar met een overtreffende trap. Maar wie kent Schumpeter nog?

Nou…. Als je wekelijks The Economist leest dan ken je ‘Schumpeter’. Over het rapport van McKinsey merkt de alter ego van Schumpeter in zijn laatste The age of smart machines column op: “Two things are clear. The first is that smart machines are evolving at breakneck speed. The second is that intelligent machines have reached a new social frontier: knowledge workers are now in the eye of the storm, much as stocking-weavers were in the days of Ned Ludd, the original Luddite.” (nb; Schumpeter haalt ook nog het 2 jaar geleden verschenen boek ‘Race against the Machine’ aan).

& Dit alles n.a.v. het rapport dat het McKinsey Global Institute (MGI) vorige week publiceerde “Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy.” een aanrader, m.i. zelfs Verplichte Literatuur, voor iedere directiekamer. “We view technology both in terms of political economic impact and capacity to disrupt, because we believe these effects go hand-in-hand and because both are of critical importance to leaders.” Een belangrijk voordeel van het rapport is dat men de ontwikkeling van disruptieve technologieën van de positieve kant benadert, ‘glas 1/2 vol of 1/2 leeg?’:

Maar ook: “The latest wave of innovation will be good for both entrepreneurs and consumers.:

  • Small businesses will be able to act like giant ones, because cloud computing will give them access to huge processing power and storage, and because the internet destroys distance.
  • Innovators will be able to test their new ideas with prototypes, then produce them for niche markets.
  • Consumers captured much of the economic gains created by “general-purpose technologies” like steam and electric power, because they stimulated competition as well as increasing efficiency.”

Het lijkt er (sterk) op dat de enigen die nadeel (gaan) ondervinden van disruptieve technoologieën de organisaties zijn die again & again verrast worden door ontwikkelingen in hun omgeving. Ze lopen steeds opmerkelijk achter de feiten aan & worden (dus) verstoord…..

Nog even kort een overzicht van de disruptieve technologieën zoals MGI die voorspelt.

Bron: McKinsey.com

Bron: McKinsey.com

Ook interessant is nog de word cloud uit het rapport.

Bron: McKinsey.com

Bron: McKinsey.com

Zoals gezegd het rapport heeft een positieve ondertoon “We estimate that, together, applications of the 12 technologies discussed in the report could have a potential economic impact between $14 trillion and $33 trillion a year in 2025. This estimate is neither predictive nor comprehensive. It is based on an in-depth analysis of key potential applications and the value they could create in a number of ways, including the consumer surplus that arises from better products, lower prices, a cleaner environment, and better health.”

Maar ja, dan dien je natuurlijk als organisatie niet steeds van de ene ongekende, verstorende ontwikkeling te gaan naar de andere…… & Besef: de toekomst is NU! ‘Het is 2025 voordat je het beseft.’ zouden Moore & Schumpeter zeggen. 😉

Bron: Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy.

Meer over het model van disruptieve innovatie, de basis voor ‘disruptie’, vind je op de site van prof. Clayton Christensen.

Model Disruptive Innovation

Model Disruptive Innovation

 

& niet te vergeten HBR’s The Explainer vid waarin het gedachtengoed van Christensen wordt uitgelegd.

Willem E.A.J. Scheepers

=================

Vanaf 2020 lijkt het mij handig(er) dat ik de meest recente aanvullingen v.w.b. ‘disruptie’ het eerst laat zien, dat maakt overigens eerdere aanvullingen (vanaf 010613 tot 201119)  niet minder interessant.

131020

Financiële diensten zijn dankzij bedrijven als Google, Amazon, Facebook, Alibaba c.s. goedkoper en praktischer geworden en beter toegespitst op de behoefte van de klanten.

Da’s mooi, zeker in de vwb het financiële systeem minder ontwikkelde landen, maar nu al vormt deze ontwikkeling niet alleen een concurrentie voor de bestaande banken (banken die overigens vaak al samenwerken met deze organisaties richting FinTech) het vormt ook een bedreiging voor het financiële systeem wereldwijd.

Wat te denken bijv. van de BigData die BigTech weet te verzamelen uit de transacties die je via hen doet, die informatiestroom kan uiteindelijk zelfs de Belastingdienst in hun schaduw stellen…

Inspiratie komt uit de Het FD bijdrage: ‘Grote techbedrijven vormen bedreiging voor financiële stabiliteit’.

061020

Acceptatie van digitale en disruptieve technologieën heeft oiv COVID-19 een enorme sprong voorwaarts gemaakt, zowel op organisatorisch als op brancheniveau.

Tijdens de pandemie zijn consumenten drastisch opgeschoven naar online kanalen, bedrijven en industrieën hebben op hun beurt gereageerd. Onderzoeksresultaten van McKinsey bevestigen de snelle verschuiving naar interactie met klanten via digitale kanalen. Ze laten ook zien dat de adoptiepercentages van deze manier van handelen bij gebruikers jaren vooruitloopt op dat wat in eerdere onderzoeken werd geconstateerd.

Op afstand werken, online aan-/en verkopen, disruptieve technologieën, de resultaten suggereren dat bedrijven deze crisis gerelateerde veranderingen doorvoeren met het oog op de lange termijn.

Of je nu kiest voor disruptieve technologieën als robotica, machineleren, kunstmatigeintelligentie of voor de menselijke maat, disruptie dient, zoals hier in 2013 (al) opgemerkt, logisch onderdeel te zijn van je organisatiestrategie.

Bron: How COVID-19 has pushed companies over the technology tipping point—and transformed business forever.

130820

Als je op afstand werkt o.i.v. de corona pandemie, kan je werkgever zich uiteindelijk realiseren dat jij bij uitstek vervangbaar bent door iemand anders die je taak goedkoper doet aan de andere kant van de wereld….

Bron: If you can do your job anywhere, can anyone do your job?

080220

Verfrissend, GOOGLE gooit de ramen open‘, schrijft Het FD vandaag. Idd een ‘verfrissend’ artikel met nieuwe, disruptieve, ontwikkelingen die GOOGLE nu al, of zeer binnenkort, op de markt brengt. Wat te denken van de ‘drummer bot‘. Uit ervaringen van de eerste bands die deze ‘bot‘ testten blijkt dat de ‘bot‘ beter is dan de eigen (menselijke) drummer….

Nog interessanter is de ‘real time translator‘ tijdens een lezing, maar ook tijdens een college (…..). Deze toepassing is ‘iets’ ingewikkelder dan de vertaal app of je telefoon omdat ‘deze real time translator rekening dient te houden met dat wat de spreker echt wil zeggen: intonatie, ironie, met elke context waar binnen iets wordt gezegd’.

260120

Opmerkelijk, op het moment dat ik besloot dat disruptie hier toe was aan een waardig opvolger nl. ‘kunstmatige intelligentie’ (zie: ‘Volkswagen Groep, van Klassieke Autofabrikant naar Digitaal Technologiegroep: ‘Der Sturm geht Jetzt erst Los), is de inspiratie voor deze entry, prof. Clayton Christensen, overleden…. (toch ‘Misleid door Toeval‘?)

Harvard staat, uiteraard, op gepaste wijze stil bij deze inspirator met o.m. ‘The Essential Clayton Christensen Articles‘.

080120

‘Walmart heeft een patent aangevraagd voor een handgreep van een boodschappenwagen die de hartslag van iemand en de kracht waarmee die de greep vasthoudt registreert, zodat het winkelpersoneel weet of de klant assistentie nodig heeft. Amazon heeft een patent op zijn Alexa waarmee de spraakassistent kan vaststellen of een klant al dan niet ziek is. Alexa kan dan medische adviezen verstrekken.’

Het is 2020, disruptieve technologieën worden in toenemende mate (al dan niet gevraagd….) ingezet om de klantbeleving te verbeteren, ofwel: ‘Met deze technologie bereik je het hoogste niveau van klantenservice, wat ook nog eens goed is voor het bedrijf.’. Idd.

Bron: Hoeveel geld is uw gezicht waard? Het FD.

===============

010613

Mooie aanvulling op het MGI rapport is dit interview met investeerder & v/m Facebook exec. Chamath Palihapitiya. “The venture investor and former Facebook executive examines technologies he thinks will improve the quality of life and economic output—and explains why most executives undervalue technical proficiency.” Over (o.m.) sensoren die een blijvende invloed hebben & zullen hebben op leven & werk……

020713

Mooi staaltje van een disruptieve technologie is het wisselen van de accu’s of batterijen van de elektrisch aangedreven TESLA S & dat in 90 seconden…. Doe dat maar eens met de accu van je brandstof auto (nb; laat staan met een toch ‘eenvoudig iets’ als het tanken van brandstof :-o).

Dat juichen van de toeschouwers bij zoveel innovatie, dat lijkt m.n. in de VS te kunnen gebeuren (nb; denk daarbij o.m. eens terug aan Steve Jobs)

NB; TESLA is nu zo’n 10 jaar actief, droeg al eerder bij aan sociale innovatie & komt binnen 3 jaar met de autonome (of chauffeurloze) auto….

300713

‘Help! Waar zijn de paarden gebleven??!!’ Mooi staaltje (vroege) disruptieve technologie: de Peugeot TYPE 6 PHAETON MET CAPOTE | 1894

Bron: Louwman Museum

Bron: Louwman Museum

110813

V.w.b. 3D printing, wat te denken van een 3D Actiefiguur of Pop van jezelf, ’t is weer eens iets ander. Het Duitse TwinKind maakt ze voor je….

Bron: Twinkind.com

Bron: Twinkind.com

 240913

The New York Times’s op-Ed contributor A.J. Jacobs heeft een week lang geleefd met alleen maar het gebruiken én het eten van met een 3D printer geprinte resultaten. Da’s dus van bord & beker tot aan de spaghetti en het brood dat op dat geprinte bord verschijnt.

Dat levert interessante & leuke info op in zijn bijdrage ‘Dinner Is Printed’…..

Een ander bericht dat vandaag verschijnt & dat in dit kader relevant is, dat is een artikel in The Wall Street Journal: ‘Robots May Revolutionize China’s Electronics Manufacturing’. ‘A new worker’s revolution is rising in China and it doesn’t involve humans.’ als nu al in China het break even point van de werknemer doorslaat in het voordeel van robotica, wie volgt?…..

101013

As models wearing Google Glass tromped down runways in New York earlier this month, it might have been tempting to see wearable digital devices — including experimental headgear (what looks like a pair of eyeglasses without lenses that immerse the user in the Internet), smart watches (Web-surfing computers in the form of wristwatches), and running shoes and athletic apparel with built-in data sensors — as just the latest fad. In fact, they represent a more profound change that is reshaping major industries, even as it blurs the lines between humans and computers.”

Er zijn nog mensen die zich proberen te verbergen voor ‘the Internet of Things’, het zal hen helaas niet lukken. Nog niet eens zo heel lang geleden kon je als consument je keuzes maken uit een scala aan (nieuwe) technologieën, niet worden deze disruptieve technologieën een (al dan niet) logisch onderdeel van onze maatschappij.

Aan de andere kant: deze disruptie biedt ook weer een scala aan economische kansen aldus McKinsey in hun artikel All things online.

151013

VPRO’s Tegenlicht kwam gisteren met een uitzending die in het verlengde licht van deze entry “TechMens“, een aanrader…..

211013

‘With great power comes great responsibility.’ of hoe nieuwe, disruptieve technologieën de werkplek ingrijpend veranderen.

Interessant artikel: nieuwe, disruptieve technologieën geven je medewerkers meer bevoegdheden dan dat je misschien zou willen (& da’s nog niet eens alles v.w.b. de veranderingen dankzij o.m. de GoogleBril……). Bron: CNN Can wearable technology boost productivity?

310113

As machine learning leaves the lab and goes into practice, it will threaten white-collar, knowledge-worker jobs just as machines, automation and assembly lines destroyed factory jobs in the 19th and 20th centuries.

For example, the technique has been applied by researchers at Stanford University to tell whether a biopsy of breast cells is highly cancerous, something that until now has required a human expert to assess.” Dit lezen we in het vandaag bij The Economist verschenen artikel Don’t be evil, genius. Een toelichting is overbodig, toch?

010214

“Toch zien weinig managers de disruptors op tijd aankomen. Ze zijn als trommels in de jungle. Je hoort het lawaai, maar je ziet de kannibalen pas als ze uit de struiken springen. En ze komen steeds sneller.” Vandaag een interessant artikel in Het Financieele Dagblad: Disruptive innovation: niets blijft hetzelfde.

Er is niet alleen aandacht voor de, veel besproken 3Dprinter (NB: een apparaat dat je binnenkort ook bij je tandarts ziet), ook voor ontwikkelingen op softwaregebied (een ‘industrie’ die overgenomen gaat worden door apps; aldus TATA Consultancy in het artikel) maar ook voor de disruptie in een vakgebied als dat van de accountants ‘de overlevingskans van accountants de komende twintig jaar wordt geschat op 5%’; een aanrader dus, dit artikel.

190214

“Technophobia bij ondernemers en managers, kost de economie miljarden”, melden de Britse media n.a.v. onderzoek door Centre for Economic and Business Research i.o.v. O2. M.a.w.: Britse ondernemers & managers profiteren nog nauwelijks van nieuwe technieken; zou het in ons land zoveel anders zijn?

Technophobia (angst voor nieuwe technieken; het is ”iets” van alle tijden) kost de economie miljarden. We noemen het ook niet voor niets ‘disruptieve technologieën’…….

120314

Info over de nieuwe XchangE Driverless Tesla Model S met als begeleidende tekst “We’ve more or less got used to the idea that driverless cars are a fast-approaching reality; all we’re doing now is waiting for the technology to get cheaper and for governments to decide exactly when and where it’s appropriate to use them.” Inderdaad, waarbij de technische innovaties om de autonome auto’s goedkoper aan te kunnen bieden sneller zullen gaan dan de besluiten van de beleidsmakers ……

120514

OK. de autoweg voorzien van in het donker lichtgevende reflectoren wil nog niet zo lukken, maar in een omgeving waarin de zon (zo wat) altijd schijnt, lijkt een door zonne-energie gevoede snelweg die al rijdende je elektrische auto oplaadt een kans van slagen te hebben. (NB: het is net als de racebaan uit je jeugd, zo uniek is het dus niet…..) CNN: Solar-powered roads: Coming to a highway near you?

210514

‘Over vijf jaar rijden vrachtwagens op snelweg zonder chauffeur’ meldt TNO. Het is en ‘sluitende businesscase‘ aldus TNO. Feitelijk is 5 jaar voor zo’n treintje van autonome vrachtauto’s nog lang. We zullen zien.

260514

‘3D Printers and Drones — The Best Mash-up Since Peanut Butter and Chocolate? Ofwel een drone die al vliegend met een gekoppelde 3Dprinter (nog) mooiere resultaten weet te bereiken. Waar eindigen de disruptieve technologieën?

030614

N.a.v. de presentatie van de DRAGON 2 capsule tijdens de recente SPACEX, werd Elon Musk (NB; TESLA, zie ook hiervoor) gevraagd naar “a prediction on the timeframe and cost for taking private passengers to Mars.” Zijn antwoord:

  • “It’s only 15 years away.
  • For a total cost per person of $500,000
  • …Round trip.”

Inderdaad: het duurt nog maar 15 jaar en het kost je als cliënt slechts 500m voor een retour. Is dit niet wat we ‘ondernemerschap’ noemen?  I.i.g. zorgt Elon Musk opnieuw voor een disruptie, nu in de luchtvaartindustrie.

Bron: Sitting Inside Elon’s Spaceship, the Dragon-2 Capsule from SpaceX.

240614

Robotica neemt onze banen niet in maar creëert een enorme creativiteit. “Once billions have access to the necessary tools to participate in the global economy, it is hard to believe the result will be anything other than the widespread unleashing of creativity, productivity and human potential.” aldus Mark Andreessen in FT’s Robots will not eat the jobs but will unleash our creativity.

250714

Als je team slecht speelt dan stuur je je Hanwha Fanbot naar het stadion:

Nu dient het (misschien) niet veel gekker meer te worden, aan de andere kant is de Hanwha Fanbot een interessante disruptieve technologie….. Bron: These robots cheer for absent fans at South Korean baseball games @QZ.com

060814

De mens of het contact met een mens als luxegoed, wordt dat de toekomst? De mens in het zakelijke contact is dan de verkoper, de arts, de acteur, zelfs de adviseur….. Ben je bereid daarvoor dan meer te betalen? Hoewel dit in de zakelijke en financiële dienstverlening al het geval is, is de vraag interessant “Will human beings become a luxury good as robots take over work?” Wat denk je?

080814

Robot vouwt zich zelfstandig op en loopt zelfstandig weg, interessant…. O.m. origami stond aan de basis van dit concept.

Bron: Robot folds up, walks away; Harvard Gazette.

110814

Momentum Machines werkt aan een apparaat dat in staat is volledig zelfstandig hamburgers te maken. Volgens SingularityHub zijn zij daarin (uitstekend) geslaagd. Food Burger Robot Poised to Disrupt Fast Industry 
Binnenkort ziet de keuken van een ‘hamburgertent’ er dan ook compleet anders uit…..

Wat het initiatief interessant maakt dat is de actie die MM er aan koppelt: “We want to help the people who may transition to a new job as a result of our technology the best way we know how: education.”
De medewerkers die vervangen dreigen te worden, worden door hen opgeleid voor een andere, meer toekomstbestendige, functie. Bijzonder initiatief.

150814

De Kilobot organiseert een eigen flashmob: The 1,000-robot swarm. Het resultaat van de inspanningen van onderzoekers van Harvard is een interessante vorm van kunstmatige intelligentie; het filmpje is een aanrader.

260814

“BotlR doesn’t mean the talentend employees goes away. It means that the talent’s working on making certain that I have a non-smoking king-size high floor away from the elevator. And then I need dinner reservations. So the ability for technology to augment the experience at the hotel and to provide a guest experience that’s differentiated is huge for us.” Mens en Robot in eendrachtige samenwerking voor de ultieme klantbeleving; mooi. Let ook op de manier waarop je BotlR een tip of fooi geeft. 😉

Bron: What Can a Robot Bellhop Do That a Human Can’t? HBR.org

021214

The Day You’ll Prefer Robots to Humans, schrijft Peter Diamandis op zijn SingularityHub blog. De entry geeft een goed overzicht van de snelheid waarmee disruptieve technologieën nu de werkplek beïnvloeden, en niet alleen de werkplek…… Finally, the robot revolution is arriving.

181214

In de entry How Technology Brought Us Closer to the Future in 2014 geeft SingularityHub een mooi overzicht van de, disruptieve, ideeën die in 2014 ‘naar boven’ zijn gekomen. Dat belooft wat voor 2015…..

070115

Het nieuwe jaar begint goed met het bericht Robot ‘Iron Chef’ Sharpens Skills With YouTube Cooking Videos. Eenvoudig gezegd: een robot leert handelingen door naar You Tube video’s te kijken……. (ook) Leuk; toch? (NB; mooi voorbeeld van kunstmatige intelligentie)

020415

Deze bijdrage aan het World Economic Forum van Singularity Hub’s Peter H. Diamandis mag hier zeker niet ontbreken. De vid is ‘a must see’, zeggen we dan. 😉

How exponential technologies will disrupt the world.

080515

De autonome 18 wieler verschijnt deze zomer (al) op de highway in Nevada: Daimler’s Driverless 18-Wheelers Approved to Cruise Nevada’s Highways.

Wanneer zien we ze op de A2?

261015

Zoals met iedere theorie, ieder model zijn er ook voor- en tegenstanders v.w.b. Clayton Christensens’ ‘disruptive innovation theory’ zoals in: ‘How Useful Is Christensen’s Theory Of Disruptive Innovation?‘.

011215

Volgens prof. Clayton Christensen is zijn begrip ‘disruptieve innovatie’ een eigen leven gaan leiden met kans op foute interpretaties. Daarom verheldert hij het begrip nog maar eens in de laatste Harvard Business Review:

““Disruption” describes a process whereby a smaller company with fewer resources is able to successfully challenge established incumbent businesses. Specifically, as incumbents focus on improving their products and services for their most demanding (and usually most profitable) customers, they exceed the needs of some segments and ignore the needs of others. Entrants that prove disruptive begin by successfully targeting those overlooked segments, gaining a foothold by delivering more-suitable functionality—frequently at a lower price. Incumbents, chasing higher profitability in more-demanding segments, tend not to respond vigorously. Entrants then move upmarket, delivering the performance that incumbents’ mainstream customers require, while preserving the advantages that drove their early success. When mainstream customers start adopting the entrants’ offerings in volume, disruption has occurred.”

Bron:  What Is Disruptive Innovation? HBR.org

230216

Een mooie, hilarische reflectie op SAMSUNG’s zojuist geïntroduceerde S7 mét Virtual Reality mode: The future is here and it looks horrible…..

250216

Opmerkelijk….

Bron: Atlas Robot Is More Capable (and Human) Than Ever in Latest Video.

270216

Er zijn van die weken dan is disruptie opeens weer HOT! Maar deze BCG entry mag dan ook zeker niet ontbreken: Borges’ Map: Navigating a World of Digital Disruption.

160316

Passend bij een model, een theorie: er zijn voor- en tegenstanders. Clayton Christensen verzamelde er enkele in het artikel Debating Disruptive Innovation. Het mag hier dan ook niet ontbreken.

060416

‘We humans aren’t great predictors of the future.’ Interessant artikel over de manier waarop wij mensen kunnen leren om exponentieel te denken, i.p.v. zoals nu lineair. How to Think Exponentially and Better Predict the Future.

130616 Wat is ‘Artificial Intelligence, Deep Learning, Machine Learning?‘. De vid geeft je een prima idee.

190616

Meer dan interessant deze YT:

180816

Pepper reads human emotion, follows your motion with her eyes, and costs less than a high-end television set.” Pepper, binnenkort ook te vinden in jouw woonkamer c.q. op jouw werkplek?

Bron: Adorable Robot Assistant Pepper Now Available in the US.

240117

Clayton Christensen: Disruptive Innovation: Intellectual History and Future Paths. A working paper.

250417

Disruptieve ontwikkelingen gaan momenteel in zo’n rap tempo dat ik hier alleen nog het meest opmerkelijke toevoeg. Zoals vandaag het bericht dat een robot een andere robot heeft leren lezen….. De vorm van kunstmatige intelligentie heeft vergaande consequenties: A Robot Just Taught Another Robot How to Read.

010517

You’ve never seen a SpaceX rocket fall to Earth quite like this before. Indeed…..

Landing

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

120617

Intrigerend

250617

Voorbeeld van disruptie: AMAZON concurrent voor supermarkten……

BD.nl

221117

CoolBlue ‘klantgericht’ dankzij Machine Leren en Kunstmatige Intelligentie; ook mooi.

100418

Een aanrader: Do You Trust this Computer.

270618

Deze week verschijnt in MIT Technology Review het artikel This is How the Robot Uprising Finally Begins. Tot nu was de robot een machine die vooral eindeloos repetitieve taken uitvoerde, efficiënt dat zeker maar nog niet ‘hemelbestormend’. Daarin lijkt nu verandering te zijn gekomen. Het softwarebedrijf OSARO is er in geslaagd kunstmatige intelligentie toe te voegen aan robotica; zie YT. Ineens lijkt het er op dat robot keuzes kan gaan maken. Da’s geen digitale transformatie van je werkvloer maar een digitale revolutie!

190818

The history of labor shows that technology does not usually drive social change. On the contrary, social change is typically driven by decisions we make about how to organize our world. Only later does technology swoop in, accelerating and consolidating those changes.”

Bron: It’s Not Technology That’s Disrupting Our Jobs. NY Times

161018

How Robots and Drones Will Change Retail Forever. In dit WSJ artikel lezen we hoe Amazon zich voorbereidt op een, reeds opererend, autonoom distributiecentrum met autonome samenvoeging van door je app bestelde producten die vervolgens met autonoom vervoer bij je worden bezorgd. Mooi, maar nog ingenieuzer is het gepatenteerde idee van Amazon en Walmart om op 600m hoogte een zwevend distributiecentrum te plaatsen van waaruit de producten m.b.v. drones bij je worden bezorgd…..

Hallo Nieuwe Supermarkt……

230419

In de entryMedewerkers Positiever over Toekomst van Werk dan Leidinggevenden‘ vind je een lijst van disruptieve stellingen zoals die is opgemaakt door Harvard’s ‘Managing the Future of Work‘ onderzoek team.

260719

“Capacity verwerkt en verzendt bestellingen bij online-bedrijven in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, New Jersey en Californië en heeft nog meer robots besteld. Ze zijn in nog geen twee jaar terugverdiend en zo heeft het bedrijf minder last van de krappe arbeidsmarkt, aldus Thom Campbell, chief strategy officer van Capacity. ‘Hij werkt prima’, zegt Campbell. ‘Hij is langzamer dan een mens, maar neemt geen plaspauze en gaat niet lunchen. Hij werkt niet volgens een rooster en rekent geen overuren.'”

Bron: Slimme robot verovert razend snel terrein in fabrieken. Het FD.

Het is net zoals met klimaatverandering: had je het verwacht, dan was je er nu al op voorbereid…..

201119

Het ‘gedrag’ van een autonome auto wordt niet alleen bepaald door verkeersborden, verkeersregels, wetgeving maar ook door de vraag: is de ‘bestuurder’ egoïstisch of altruïstisch (of nog erger)? Interessant onderzoek.

How Selfish Are You? It Matters for MIT’s New Self-Driving Algorithm.

90 thoughts on “Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer.”

Een ZZP-er die zichzelf niet meer ontwikkelt is de nagel aan de doodskist van de economie….. – ManagementPro 10 jaar ago

[…] MOOC’s iets kunnen betekenen maar dat geldt dan niet voor iedere ZZP-er. Feit is wel dat disruptieve technologieën op deze manier sneller dan verwacht een reëel alternatief zullen zijn voor de ZZP-er. Zoals Lynda […]

Aanpassingsvermogen, eerste vereiste voor zowel werknemers als werkgevers in de Strijd om Talent. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant. 10 jaar ago

[…] (NB: toch zeker niet de minsten) staan. Megatrends zoals de zich in rap tempo ontwikkelende (disruptieve) technologieën en de daarmee ook toenemende mogelijkheden voor het locatie-onafhankelijk kunnen werken, vraagt om […]

Richard Branson: ‘Minder werken en meer vrije tijd, het kan!’ Inderdaad m.b.v.: The Power of Three. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] refereert aan disruptieve technologieën: “As Google’s Larry Page and others have said, the amount of jobs available for people is […]

DEVELOP and APPRECIATE or DIE! (Ontwikkel en Waardeer je Talenten of Sterf….) – ManagementPro 9 jaar ago

[…] What in the hell are they going to be doing in 25 years from now?’ Peters refereert hier aan de opkomst van disruptieve technologieën, ‘iets’ dat Minister Asscher zich vorige week ook realiseerde: ‘Robots pikken […]

Op weg naar een Tsunami van Innovatie; manager bereid je voor. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] vermogen met de meest krachtige technologie die de mensheid ooit heeft ontwikkeld (NB; een disruptieve technologie die nog in de kinderschoenen staat) uitzonderlijke resultaten opleveren. Denk alleen maar aan de […]

Hadden Bankiers ABNAMRO opgeleid kunnen worden tot IT-specialisten? | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor & Virtual Business Consultant. 9 jaar ago

[…] top driver of satisfaction” (bron: SHRM survey). Bewust of onbewust (NB; o.i.v. zichtbare disruptieve techonologieën bijv.) begrijpen steeds meer medewerkers dat ‘baanzekerheid’ alleen nog […]

Als je je medewerkers niet ontwikkelt dan blijft er inderdaad weinig anders over dan Reorganiseren. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] contact. Als mensen niet gericht worden ontwikkeld dan staat het alternatief in de vorm van disruptieve technologieën klaar. De vraag is of het inzetten van dat alternatief altijd handig […]

Hoe ga je als Werkgever de concurrentie aan met de groeiplannen van ASML? | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Investors in People Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 9 jaar ago

[…] in vaste dienst kunnen zijn waarbij met een (mogelijke) invloed van ‘iets’  als disruptieve technologieën al rekening wordt gehouden. Maar ook ‘Voor de toeleveranciers wordt het een klus om ASML bij […]

Hoe Pareer je Talentmagneet ASML bij het Werven van Technisch Talent? – ManagementPro 9 jaar ago

[…] in vaste dienst kunnen zijn waarbij met een (mogelijke) invloed van ‘iets’  als disruptieve technologieën al rekening wordt gehouden. Maar ook ‘voor de toeleveranciers wordt het een klus om ASML bij […]

40 Top Jobs in de nabije Toekomst…… – ManagementPro 9 jaar ago

[…] we zijn er (zeker) nog niet v.w.b. de invloed van en hoge tempo waarop disruptieve technologieën zich momenteel ontwikkelen en hoewel de (mogelijke) invloed daarvan is meegenomen in de opzet en […]

Global Talent Competitiveness Index: Zwitserland op1, Nederland op 12. #WEF15 – ManagementPro 9 jaar ago

[…] van de rappe opkomst van disruptieve technologieën blijft het investeren in talent voor een gezonde economie een […]

Een idee voor een MT (vergadering) | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, IiP Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 9 jaar ago

[…] hanteert. Bron: Do You Really Need to Hold That Meeting? 211214 Met de opkomst van zoveel disruptie, neemt de aandacht voor effectief (kunnen) vergaderen toe. Zo komt het World Economic Forum deze […]

Over het Maagdenhuis, over Trage en Calculerende Studenten, over Leren en Ontwikkelen…. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] ‘ooit’ zelf ook niet? Is dat iets wat typisch Nederlands is? Ik denk het niet. Zo geven disruptieve technologieën een nieuwe dimensie, zeker aan het Onderwijs. Zelfs het lager onderwijs zit met zoiets als de […]

Innovatie? Het is niet besteed aan de Medewerker….. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] zijn natuurlijk uitzonderingen op het gebied van succesvolle innovatie zoals de bekende disruptieve technologieën waaronder: 3D printer, autonome auto resp. autonome haven, multi media, robotica. Maar je vindt […]

Jesse Klaver, Memphis Depay: de Talentvolle Millennials komen er aan. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] Hoe je het ook wendt of keert, je organisatie kan niet om hen heen: de Millennials. Of je stapt bij het vervangen van je oudere generaties over op disruptieve technologiën zoals robotica. Let wel: d.i. momenteel al een serieuze optie! […]

Talent, not capital, will be the key factor linking innovation, competitiveness and growth | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, IiP Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 9 jaar ago

[…] refereert hier aan de in rap tempo toenemende invloed c.q. mogelijkheden van disruptieve technologieën. […]

Hoe Investeren in Medewerkers bijdraagt aan Bedrijfsresultaat; WORFORCE 2020. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Author, Tutor, IiP Registered Specialist & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 8 jaar ago

[…] de opkomst van disruptieve technologieën (zoals autonoom vervoer, 3D printer, kunstmatige intelligentie), veranderende […]

De Kans dat je Organisatie de komende 5 jaar Verdwijnt is 1 op 3…… – ManagementPro 8 jaar ago

[…] bestaan uit mensen (nog wel….), dus dat organisaties organische systemen zijn is feitelijk heel logisch. Mensen gaan […]

Werken totdat Je er bij Neervalt….. ook een trend – ManagementPro 8 jaar ago

[…] being managed by those they regard as over the hill.” Als je kijkt naar de ondersteuning die disruptieve technologieën op de werkvloer kunnen bieden, dan zou dit een redelijk voorstel kunnen […]

Intussen bij het Telefoonteam: “Iedereen is Bezet, Belt u Later Terug…..”. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] onvoldoende is geïnformeerd. Opmerkelijk blijft dan toch dat organisaties in dit tijdperk van disruptieve technologieën/ontwikkelingen nauwelijks in staat zijn cliënten duidelijk en direct te informeren. Dat terwijl er daarvoor geen […]

Robot wordt steeds Menselijker, zowel intrigerend als bizar….. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan verandere… […]

De Grote Trainroof, waarom opleiding en ontwikkeling niet rendeert…… – ManagementPro 8 jaar ago

[…] store, they put two million dollars into employee training before doors even open.” O.i.v. disruptieve ontwikkelingen (zoals kunstmatige intelligentie, robotica e.d.), neemt opleiding en ontwikkeling een steeds […]

De Organisatie zonder Medewerkers, zonder Managers, zonder CEO: de DAO het businessmodel van de Toekomst. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] idd een logisch gevolg op een (r)evolutie als je kijkt naar dat wat er in gang is gezet d.m.v. disruptieve technologieën. Automatisering, robotisering, 3D printers e.d. hebben productieprocessen ingrijpend veranderd. […]

6 Disruptieve Ontwikkelingen geven Nieuwe Betekenis aan Werk. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] verantwoordelijk voor je carrière, voor je inzetbaarheid. Aan de andere kant spelen er een aantal disruptieve ontwikkelingen, trends die op je besluit voor werk, voor ander werk, een cruciale invloed hebben. Om eer te […]

PORSCHE Mission E 7 jaar ago

[…] het oogpunt van ‘disruptie’ c.q. ‘disruptieve ontwikkelingen’ is dit echter een interessant gegeven. Als de concurrentie de handschoen oppakt dan word je toch […]

Zin en Onzin Flexcontracten: Value Creation – ManagementPro 7 jaar ago

[…] lijkt de actie van Wilthagen en Pechtold weinig kans van slagen. We leven en werken midden in een disruptie: vergrijzing, globalisering, diversiteit, robotisering, kunstmatige intelligentie e.d. Disruptie […]

Helft Medewerkers vindt dat Veranderingen in hun Werk Scholing Noodzakelijk maakt. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] waaronder mensen werken aanmerkelijk zijn veranderd. Wat te denken van de invloed van disruptieve technologieën, om maar een voorbeeld te […]

Bankieren is Mensenwerk, niet alleen Bankieren trouwens….. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] regelmatige (NB; zijn er die wel?) lezer weet dat ik een voorstander ben van de implementatie van disruptieve technologieën. De mens, de medewerker kan hierop een prima aanvulling vormen mits diezelfde mens beschikt over […]

Als je kan Disrupteren, Disrupteer dan (om concurrentievoordeel te behalen). – ManagementPro 7 jaar ago

[…] Nederland is de houding t.o.v. (de mogelijkheden van) disruptieve technologieën niet veel anders, concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid eind 2015: […]

Investeren in Medewerkers, wie is hiervoor Verantwoordelijk? | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 7 jaar ago

[…] waartoe ook een afname van het aantal medewerkers kan behoren. Sterker nog: met het oog op disruptieve ontwikkelingen is de kans groot dat werkgelegenheid in verschillende bedrijfstakken afneemt; zie […]

Leiderschap in een VUCA Wereld….. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] het is iets van alle tijden. Alleen lijken deze gebeurtenissen nu, analoog aan het scala van disruptieve ontwikkelingen, aan vluchtigheid, onzekerheid, complexiteit en dubbelzinnigheid toe te nemen. Als je als mens dan […]

Altijd en overal – Digital Methods 7 jaar ago

[…] Scheepers, W. (2013, 26 mei). Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer.. Geraadpleegd op 27 februari 2017,  van http://www.managementpro.nl/strategie-bestuur/disruptieve-technologieen/ […]

HR Manifest | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 7 jaar ago

[…] disruptieve technologieën (w.o. robotica, kunstmatige intelligentie e.d.), klantgedrag dat ingrijpend veranderd, […]

Een Robot leerde zojuist een andere Robot Lezen; een transformatie in Machine Learning. – ManagementPro 7 jaar ago

[…] Elon Musk geven een vergelijkbare waarschuwing af als het gaat om AI, Machine Learning, robotica, disruptieve technologieën. Waar stopt hun invloed? De vraag is echter of, met al die enthousiaste wetenschappers en nerds, […]

Een Checklist voordat je je Medewerkers Opleidt. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] en ontwikkelingsactiviteiten kunnen organisaties ontwikkelen, laten concurreren, uitblinken, innoveren, produceren, focus leggen op veiligheid, de service verbeteren en doelstellingen bereiken. Als het […]

IQ en EQ in een VUCA Wereld, verslag van een Workshop. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] een wereld in constante verandering, een wereld die diepgaand wordt beïnvloed door een scala aan disruptieve technologieën, d.i. een wereld waarin de mens zich m.n. zal kunnen onderscheiden met haar/zijn emotionele […]

Kortom, we vervangen Bankiers á € 300.000 door Kunstmatige Intelligentie. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] ontwrichting, 4 jaar geleden verscheen hier de entry Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan verandere…. De inhoud van de entry was mede gebaseerd op het gedachtengoed van prof. Clayton Christensen. Een […]

Autonoom Vervoer: Productief, Duurzaam, Veilig. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] Mooie zet van een CEO, logisch ook: je bedankt je klanten voor hun vertrouwen in je product (‘dat zouden meer CEO’s, bazen, ondernemers e.d. mogen doen’). Aan de andere kant kun je ook stellen dat Musk c.s. een trend in gang hebben gebracht waar de concurrentie amechtig achter aan holt, ook VOLVO. Iets wat, binnen dezelfde automobiel industrie, Henry Ford voor elkaar kreeg in 1903 met zijn lopende band i.c.m. vernieuwend HR Beleid: disruptie. […]

Motor Booming Brabant Sputtert en Pruttelt | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 6 jaar ago

[…] is dat Nelissen i.c. SER Brabant rekening houdt met de invloed van disruptieve ontwikkelingen zoals […]

Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt? – ManagementPro 6 jaar ago

[…] Homo Deus. Kort gezegd: Harari geeft in Homo Deus een meer dan interessante kijk op de invloed van disruptieve technologieën op onze samenleving, een trend. Hij hanteert daarvoor een scala aan publicaties en onderzoeken. […]

200 IT-ers aantrekken, opleiden en behouden, een JUMBO uitdaging. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] jaar”, zoveel tijd denkt men bij JUMBO te krijgen voordat AMAZON, of een andere ‘disruptor‘, de tentakels uitstrijkt tot in de EU; ik denk het niet. & AHOLD DELHAIZE zal, nu het […]

Leiden #MeToo en #HimToo tot Ingrijpende Maatschappelijke Verandering of is het opnieuw een Hype? – ManagementPro 6 jaar ago

[…] Disruptieve technologieën zoals robotica, kunstmatige intelligentie, internet of things leiden, voor velen ongemerkt c.q. op een natuurlijke manier, tot ingrijpende maatschappelijke en sociale verandering variërend van autonoom vervoer tot het universeel- of basisinkomen: geen hype. […]

1.000.000 nauwelijks te vervullen Vacatures vragen om een Alternatief. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 6 jaar ago

[…] vraagt zich of het geen tijd wordt een maatschappelijk debat aan te gaan over de implementatie van disruptieve technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, internet of […]

Klantgericht willen zijn? Pas AI en ML in je proces zoals CoolBlue. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] Op 12/10 sprak ik met de 3 bezorgers van CoolBlue (‘3?’: 1 van de jonge bezorgers was in opleiding). Idd was CoolBlue een leuke werkgever maar niemand van de bezorgers kreeg een vast contract…. TESLA introduceert deze week de SEMI, een elektrische, autonome truck. De WalMart keten heeft al direct 15 SEMI’s besteld. Ik vermoed dat CoolBlue wacht op levering van een autonome en bij voorkeur elektrische truck. Onze nieuwe wasmachine wordt dan bezorgd m.b.v. AI, ML en Robotica….. zoiets als Pepper in de YT; disruptie idd. […]

2022: is je Collega een Mens en/of een Robot en werk je beiden voor een Preferred Employer? – ManagementPro 6 jaar ago

[…] op welke manier kunnen we in het werk optimaal profiteren van disruptieve technologieën? […]

De Falcon Heavy is zojuist succesvol gelanceerd. Volgende stop: Mars. Over Visie en Realiteit. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] Kijk eens naar bijgaande YT en zie hoe de SpaceX medewerkers ‘worden getrokken door de Visie’. Overigens, wat ook opvalt d.i. de gemiddelde leeftijd, zet er ‘voor de aardigheid’ eens een filmpje naast van NASA e/o ESA. In het bericht dat de NOS maandag plaatste Raket SpaceX met Tesla aan boord klaar voor nieuwe maanrace, noemt docent Lucht- en Ruimtevaarttechniek Barry Zandbergen de SpaceX medewerkers ‘jonge honden’: “Het is een beetje de gevestigde orde (w.o. Boeing, Lockheed Martin, NASA) versus de jonge honden. Bij SpaceX moest alles van de grond opgebouwd worden. Dat gaf ze de mogelijkheid om de laatste technieken te omhelzen. Een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek is het 3D printen van complexe onderdelen. De gevestigde bedrijven zijn daar ook wel mee bezig, maar dat gaat vanwege hun historie en organisatie mogelijk wat stroperiger, net als een mammoettanker die bijgestuurd moet worden.” Disruptie. […]

Interessante Dominante HR Thema’s | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 6 jaar ago

[…] invloed van disruptieve technologieën op arbeid zoals robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, autonoom transport, 3D printing e.d. […]

Personeelstekorten in de Zorg moeten in 2022 naar Nul! Realiteit of Utopie? – ManagementPro 6 jaar ago

[…] dat geschreeuw om meer personeel, zeker niet alleen binnen de Zorg(!), blijf ik steeds op zoek naar disruptieve oplossingen zoals robotica, kunstmatige intelligentie, internet of things. Er gebeurt van alles op dat gebied, […]

Mark Zuckerberg of #DoYouTrustThisComputer …… – ManagementPro 6 jaar ago

[…] te zijn van je organisatie strategie en vormen daarmee wellicht de basis voor (noodzakelijke) disruptie. Je ogen daarvoor sluiten leidt onherroepelijk tot je ondergang. Voordat je het in de gaten hebt, […]

In 2025: op welke Momenten wil jij, als Klant, Contact met een Mens? – ManagementPro 5 jaar ago

[…] wordt het v.w.b. de arbeidsmarkt ook dringend tijd na te denken over de nabije toekomst. Disruptieve technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren zijn, ook al besef je dat misschien niet (en […]

Je Organisatie Digitaal Transformeren, dat wordt het niet in 2018. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] we denken aan machine leren, kunstmatige intelligentie, robotica, ontwikkelingen die bijdragen aan disruptie van niet alleen je organisatie, ook van de […]

Patiënt in 2025, je herkent je Ziekenhuis niet meer….. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] Watson computer nu al goede diagnoses kan stellen). Let wel: het is nu (nog) 2018 en we noemen dit disruptieve ontwikkelingen, maar ook daarvoor lijkt (ook) de Zorgsector de ogen gesloten te houden; […]

Managers Niet Bereid te Investeren in Toekomstperspectief Medewerkers. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] dat zij vervolgens een hapklare brok kunnen zijn voor de concurrentie? Of zetten we onze kaarten op disruptieve technologieën met de kans dat we de medewerkers die weggaan, niet door mensen hoeven te vervangen; ‘hoezo […]

39% Medewerkers betwijfelt dat Managers Kunstmatige Intelligentie kunnen Implementeren. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 5 jaar ago

[…] om rationele argumenten te bespreken. Kunstmatige intelligentie leidt tot disruptie niet alleen van organisaties en maatschappij maar ook, als logisch gevolg daarvan, van functies en […]

HR @ALIBABA: Eerst Mens, dan Collega. Faal Snel, Leer Sneller. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] intelligentie. Vandaar:  ‘eerst mens, dan collega’. Naast deze forse inzet van disruptieve technologieën in de business line, neemt toch/ook het aantal mensen rap toe. Het Strategisch Plan van de groep […]

Voor 2022 dient 54% van de Medewerkers te worden Om- of Bijgeschoold. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 5 jaar ago

[…] trend van kunstmatige intelligentie, machine leren, robotica, automatisering, disruptieve technologieën, gerelateerd aan de arbeidsmarkt, wordt ook duidelijk als we kijken naar LinkedIn: de vraag naar […]

Miljoenennota Prinsjesdag 2018: Over Disruptie Geen Woord, een Gemiste Kans. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] WEF deze 4, aanjagers van verandering. Prof. Clayton Christensen c.s. noemen deze ontwikkelingen ‘disruptie’: ze zetten aan tot een disruptie van maatschappij en economie. Zelfs al geldt de miljoenennota voor […]

Je Nieuwe Supermarkt bevindt zich in de Cloud, letterlijk…… – ManagementPro 5 jaar ago

[…] zijn primaire levensbehoeftes, met mooie marges, en ook daarom een interessante markt. Een markt rijp voor disruptie. Maar ook een markt waarvan de, disruptieve, ontwikkelingen vooruit lopen op veel andere B2C en B2B […]

Hoe bereid je je Organisatie voor op de Onvoorziene Gevolgen van een BREXIT? – ManagementPro 5 jaar ago

[…] ja, onvoorziene situaties doen zich ook voor bij het klimaatakkoord, bij disruptieve technologieën, […]

Werkgerelateerd Verzuim Kost € 8,7 miljard….. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 5 jaar ago

[…] al zijn disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie e.d. sterk in opkomst (NB; en als je over […]

Blindelings Jagen op Talent, Leidt tot Ongelukken! – ManagementPro 5 jaar ago

[…] intelligentie, machine leren e.d. in werk-gerelateerde processen (hoezo ben ik er anders een voorstander van?!), maar in deze specifieke situatie bestaat er het risico van ‘the best athlete […]

Rijd Gratis een Tesla en vergeet de Showroom. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] te retourneren. Nee de mededeling dat de auto showroom z’n langste tijd heeft gehad, d.i. een disruptie. Wat te denken van c.q. te doen met de glimmende panden aan de auto boulevards? Wat te denken van […]

Medewerkers Positiever over Toekomst van Werk dan Leidinggevenden. | Willem E.A.J. Scheepers MBA, Univ.docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner & Edut®ainer @ VirtualBusinessConsultant.eu 5 jaar ago

[…] blijken, anders dan hun leidinggevenden, een helder beeld te hebben van disruptieve ontwikkelingen, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, waarmee hun organisaties te maken […]

Is het Onethisch dat ik mijn Werkgever Niet Vertel dat ik mijn Werk Vereenvoudig? – ManagementPro 5 jaar ago

[…] blijken, anders dan hun leidinggevenden, een helder beeld te hebben van disruptieve ontwikkelingen, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, waarmee hun organisaties te maken […]

CEO VDL Groep Willem van der Leegte: 'de 4e Industriële Revolutie vraagt om Investeren in Medewerkers'. – ManagementPro 5 jaar ago

[…] in medewerkers.” Deze ‘revolutie’ vraagt daarbij (ook) nog om een investering in disruptieve technologieën. Ontwikkelingen die van invloed zijn, en voorlopig blijven, op de strategie van een organisatie. […]

06 juni 2019, vandaag is het D-Day voor Vrouwen. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] Martha Gellhorn was een verstekeling op één van de landingsboten. Ze verkleedde zich als een ‘hospik’ en door de hectiek van de dag had niemand de verwisseling in de gaten. Op eenzelfde manier, een verwisseling die nauwelijks iemand in de gaten heeft, kan de transitie plaatsvinden van je huidige baan: voordat je het goed en wel beseft ben je overbodig want ‘robot en zijn, haar kan dus ook, maten’ hebben je taken overgenomen, disruptie. […]

Implementatie Kunstmatige Intelligentie: de Grootste Uitdaging is niet Technologie maar Organisatieculuur. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] horizon verschijnt. Digitaliseren m.b.v. robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, m.b.v. disruptieve technologieën. “Globalisering en digitalisering trekken ook een stevige wissel op de […]

Gebrek aan Innovatie, Arbeidsdiscriminatie, Arbeidsproductiviteit neemt af: het gaat Goed (sic.) met NL! – ManagementPro 4 jaar ago

[…] of nauwelijks, gebruik maken van de mogelijkheden die beschikbaar zijn, of dat nu disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie c.q. AI, of mensen met een andere […]

HR gaat Ingrijpend Veranderen waarbij de ‘motor’ Overbodig wordt. | Willem E.A.J. Scheepers, Universitair docent Strategisch HR®M, Investors in people Practitioner @ VirtualBusinessConsultant.eu 4 jaar ago

[…] Disruptie c.q. ‘ontwrichting’ van de ‘organisational capabilities‘ die aan een organisatie beschikbaar staan c.q. kunnen staan, is strategisch gezien cruciaal voor organisaties (naast ‘zoiets’ als klimaatverandering). Ook de HR functie binnen je organisatie ontkomt hier niet aan. Sterker nog: HR is zéér waarschijnlijk één van de eerste bedrijfsonderdelen die hierdoor wordt beïnvloed: de transformatie van HR naar Strategisch Human Resources en Robotica Management: SHR(R)M. […]

Over Urgentie, over 4 Scenario's voor de Nederlandse Digitaliseringsstrategie 2.0 – ManagementPro 4 jaar ago

[…] Wat RSA hier laat zien is v.w.b. urgentie ‘different koek’ dan het NL uitgangspunt. Disruptie is al enige tijd in volle gang, wij hier (b)lijken alleen wat laat ‘wakker te zijn […]

Klimaat is een Trend, wen er maar aan, bepaal je Organisatiestrategie en leer om te gaan met Weerstand. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] Dat je een verplaatsing van je organisatie overweegt, ben daar snel mee want: Co2! Of dat je m.b.v. disruptieve technologieën locatie-onafhankelijk gaat werken, produceren, diensten gaat leveren. De tijd voor dat plan, die […]

Organisatiecultuur Veranderen, 3 Praktijk Cases: Klimaat, ProDemos, GM – ManagementPro 4 jaar ago

[…] wonende kleinkinderen niet meer in de armen kan sluiten! Besef dan dat er steeds meer/betere disruptieve technologieën beschikbaar komen, technologieën die je in ‘virtual reality‘ het levensechte idee […]

Volkswagen Groep, van Klassieke Autofabrikant naar Digitaal Technologiegroep: 'Der Sturm geht Jetzt erst Los'. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] gaan richting een digitale transformatie. De fase van continue ontwikkelen (1998), gevolgd door de fase van disruptie (2013) heb je als bedrijf nu achter je. In 2020 is het tijd voor digitale technologie c.q. […]

Komt het Sociaal Contract onder de Druk van Kunstmatige Intelligentie uit? – ManagementPro 4 jaar ago

[…] en de introductie van kunstmatige intelligentie op de werkplek zullen zeer waarschijnlijk van disruptieve invloed zijn. Eerder onderzoek suggereert dat tussen 40 miljoen en 150 miljoen werknemers in geavanceerde […]

COVID-19: Chinese samenleving robotiseert momenteel in nog rapper tempo. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] van robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren. Dat tempo van investeren in deze disruptieve technologieën neemt nu rap toe. Naast een, naar nu al blijkt, hiermee meer efficiënte en effectieve benadering […]

COVID-19 leidt nu al tot ingrijpende Organisatorische en Maatschappelijke verandering. – ManagementPro 4 jaar ago

[…] je ook uit het persbericht “New Era for Agility” kan halen dat de implementatie van disruptieve technologieën op de productievloer zal worden […]

Een Robot heeft geen Advies nodig….. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] onder 3.500 CEO’s uit 20 landen. Ongeveer 60% van hen meldt dat zij de implementatie van disruptieve technologieën en de digitale transformatie van hun organisaties versnellen. Sterker nog: zij hebben recent op dit […]

96% Nederlandse bedrijven versnelt digitalisering werkprocessen oiv Covid-19. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] van de Nederlandse bedrijven verstelt het proces van digitalisering van de werkprocessen m.b.v. disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie, onder invloed van de gevolgen van Covid-19 […]

'Piloten blijven nodig, ongeacht de uitkomst van het cao-conflict.' Da's nog maar de vraag. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] het 2e ‘piloten blijven nodig’ heb ik een heel andere mening, gebaseerd op diverse disruptieve ontwikkelingen; zie citaten […]

Betere banen creëren in een tijdperk van Intelligente machines – ManagementPro 3 jaar ago

[…] Force getiteld ‘Building Better Jobs in an Age of Intelligent Machines‘, een tijd van disruptieve technologieën. “In this context, MIT President L. Rafael Reif commissioned the MIT Task Force on the Work […]

Op weg naar naar nieuwe economische systemen die productiviteit, mensen en planeet combineren. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] momenteel doet). Een grotere mate van digitalisering van openbare diensten toepassen (denk ook aan disruptieve technologieën) is een eerste stap. De volgende stap is dat de overheid het vertrouwen van het publiek herwint […]

Leiden en Lijden tijdens Coronacrisis. – ManagementPro 2 jaar ago

[…] Christensen introduceerde in 2008 de management betekenis van het begrip disruptie. Hoe relevant zijn voorbeelden ook waren, toch denk ik niet dat hij de disruptie waarmee wij nu […]

Nog meer mensen in de Zorg? Een utopie! – ManagementPro 2 jaar ago

[…] hoor ik je zeggen. Wetgeving loopt steeds achter de feiten aan en zelden voorop. Daarbij: disruptieve technologieën ontwikkelen zich (veel) sneller dan een […]

Arbeidsmarkt oververhit, toch is Erik nog steeds niet weg…… – ManagementPro 2 jaar ago

[…] Disruptieve ontwikkelingen als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie zijn voor veel bedrijven nog een ‘ver van mijn bed show’, maar op de vraag naar dergelijke specialisten kun je wachten; zie ‘Zorg’ en ‘logistiek’ vbldn hiervoor. Wat daarbij niet tot nauwelijks helpt d.i. dat onderwijs, met uitzondering mogelijk van het wetenschappelijk onderwijs, reactief is i.p.v. proactief: deze ‘specialisten’ leren het vak tijdens een cruciaal(!) inwerkprogramma ‘on the job‘, niet in het klaslokaal. Wat tegelijkertijd betekent dat de inzet en de ‘terugverdientijd’ van deze medewerkers geruime tijd vraagt van hun (potentiële) werkgevers (en dan maar hopen dat deze jonge mannen en vrouwen tussentijds niet vertrekken). M.a.w.: tekorten in relatief veel beroepsgroepen zijn/worden structureel. En dan heb heb ik het nog niet over ‘iets’ als vergrijzing (NB; recent hoorde ik over een werkgever die een 78-jarige in dient heeft; ook mooi). […]

'De kans is zeer klein dat dit nog een keer gebeurt.' Zou 't? – ManagementPro 2 jaar ago

[…] Degenen die me (toch) volgen (waarvoor dank!) weten dat ik al geruime tijd voorstander ben van de inzet van disruptieve technologieën, in 1e instantie ter ondersteuning van menselijke arbeid: augmentiseren i.p.v. automatiseren. In […]

Communicerende vaten vergrijzing en medewerkers, ontvangen vloeistof van technologie – ManagementPro 1 jaar ago

[…] der dingen, big data-analyse, digitale technologieën; het combineren en toepassen van deze technologieën op verschillende manieren; en het verzamelen van technieken en processen die door mensen worden […]

Overheid als Werkgever of hoe zwak Personeelsbeleid leidt tot Crisismanagement – ManagementPro 1 jaar ago

[…] is dan een oplossing of kan dat zijn? Mijn voorkeur gaat uit naar de implementatie van disruptieve technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren. Nu is een klantgerichte aanpak zoals die […]

Toekomst van Onderwijs: EdTech? – ManagementPro 12 maanden ago

[…] onderwijs, is het niet in de middelen die oiv van coronacrisis zijn geïmplementeerd, dan wel omdat disruptieve technologieën voor generatie alpha een logisch onderdeel zijn van hun […]

Zijn Tekstschrijvers Overbodig door ChatGPT? Nee, stelt 75%….. – ManagementPro 10 maanden ago

[…] ‘station van grenzen stellen’ aan AI e.a. disruptieve ontwikkelingen lijken we gepasseerd op het moment dat in 2012 in de Harvard Business Review het bericht verscheen […]

Persoonlijk Leiderschap in een Tijd van Disruptie. – ManagementPro 6 maanden ago

[…] Seven Ways of Using AI in Class’. De ‘rode draad’ in deze bronnen: de impact van disruptieve technologieën, van kunstmatige intelligentie, een impact die ook van invloed is op je persoonlijk […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *