Doomsday……

Een mega tsunami overspoelt de oostkust van de VS en delen van Europa waaronder Nederland tot de lijn Breda – Nijmegen. Een gargantueske komeet verwoest Berlijn en delen van Midden – Duitsland. Een dodelijk virus legt het openbare leven in de wereld nagenoeg volledig stil. Iets té enthousiaste onderzoekers zorgen bij een te ver doorgevoerde test voor een letterlijke kern-re-actie.

Maar dat is allemaal fictie, toch?
Nou niet voor de documentairemakers van BBC Three, zij maakten een héél interessante en bijna levensechte documentaire waarin ze de mogelijkheden én de gevolgen van deze rampen uitwerken: End Day. Kansberekening, en daarin zijn de Britten meesters, laten zien dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat onze Wereld wordt getroffen door één of meer van deze rampen. Maar ja, dat maken u en ik niet meer mee, toch? ‘Na mij de (letterlijke) zondvloed!’ en zo.

Toch kan het geen toeval zijn dat juist vandaag de World Health Organization bekend maakt dat er deze periode weer een verhoogd risico is op een uitbraak van de vogelgriep en zeer waarschijnlijk in een heviger vorm dan voorheen. Dat vindt dan plaats in Azië, waarschijnlijk in China en dat lijkt dus op een ‘ver van mijn bed’. Maar door de wijze waarop en de mate waarin wij onszelf tegenwoordig verplaatsen, d.i. met het vliegtuig, verspreidt dit virus zich in een mum van tijd over onze globe. & Juist wij hier in het Rijke Westen hebben de minste weerstand opgebouwd tegen dit virus maar ja het kan ook doemdenken zijn….

BBC Three zijn niet de eersten, er zijn er meer die ons waarschuwen van organisaties als Greenpeace, via een film als The Day after Tomorrow tot de iets realistischer documentaire The Inconvenient Truth van Al Gore.

Misschien is het tóch verstandig dat u bij uw Planning, bij uw scenario denken, ook rekening gaat houden met de kansen voor en op zo’n ramp en dat onder het motto: anticiperen is beter dan worden verrast. Het zal u nog verbazen tot welke inzichten dat u komt, welke besluiten dat u neemt als u eens van dit scenario uitgaat.

Werpt u in de tussentijd eens een blik in het boek De Aarde vanuit de Hemel, heel inspirerend te zien hoe onze wereld er nu nog uitziet. Of zou dat ook fictie zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *