Geen Koninginnendag voor Votron?

‘Ziet u dan niet hoe onze exec’s worden gestraft door de forse koersdaling!?’ Dat was de emotionele oproep die Graaf Maurice Lippens gisteren deed aan de aandeelhouders tijdens de Jaarvergadering van zijn mutinational FORTIS. Het hielp niet, sterker nog: de oproep om voor de voorgestelde top-bonussen alsnog instemming te krijgen, was als het alom bekende (& nu ook dure) ‘olie op het vuur’!

Voor de vergadering zag het er nog zo mooi uit: onder de, toch bezielende, leiding van Graaf Lippens was de bonus over 2007 voor Jean-Paul Votron vastgesteld op € 2,5 miljoen.

Bij de aandeelhouders van FORTIS viel dit voorstel niet in goede aarde. “Ik heb een mooi huis verloren doordat het aandeel Fortis 50 procent minder waard is geworden sinds begin 2007. Wij zijn de dupe van de zakkenvullers.” aldus 1 van de aanwezige aandeelhouders.

Nu is ‘in deze situatie’ de bonus voor Votron een voldongen feit, om de eenvoudig reden dat de aandeelhouders van FORTIS over dit agendapunt geen stemrecht hadden. Lippens beloofde dat dit vanaf 2008 anders wordt.

Terecht, dat besluit, want ook tijdens recente jaarvergaderingen bij collegae-beursgenoteerden bleek dat de aandeelhouders, opgeroepen door de veranderende publieke opinie(?), zich meer-dan-ooit gaan roeren zodra het woord ‘bonus’ op de agenda staat. Een Raad van Bestuur dient zich daarvan bewust te zijn.

Los van het feit of de bonus terecht is, waar bij de tour-de-force van Votron toch ‘iets’ voor te zeggen is, gebruik maken van het instemmingsrecht van de aandeelhouders kan op zijn minst voor het imago van de organisatie geen kwaad.

Overigens, als alles-naar-wens gaat en de fusie tussen FORTIS en delen van ABN AMRO synergie effecten oplevert, dan dienen ook de aandeelhouders hier op termijn beter van te worden. & Hoe anders dan vaak gedacht: een aandelenbelegging zou toch ‘iets’ dienen te zijn voor de langere termijn.

Of Votron zelf vandaag toch geniet van Koninginnendag? Ik betwijfel het. “Het was nog lang onrustig in Utrecht…..” 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *