ING op oorlogspad

Financieel analisten, en zeker de analisten die op de incentiveroll van de Groot Banken staan, doen steeds meer voorspellingen. Zij gaan daarbij ook steeds breder. De voorspellingen naderen vaak een politiek kader en deze keer gebeurt dat ook: de, toch gerenommeerde, analisten van ING Wholesale Banking voorspellen een oorlog en wel die tussen de Verenigde Staten en Iran!

Als die oorlog dan uitbreekt, nu houd dan 'have en goed' maar vast want de gevolgen zullen niet te overzien zijn; de oorlog in Irak is daarbij vergeleken een eitje. En wanneer mag dat allemaal staan te gebeuren? Als het aan de analisten ligt: nog dit jaar.......
Mahmoud Ahmadinejad, president van de Islamitische Republiek Iran is natuurlijk een 'uitzonderlijk' mens en dat geldt ook voor zijn tegenstrever George W. Bush, president van de Verenigde Staten van Amerika. Beide heren komen regelmatig in het nieuws en gebruiken daarbij, zeker richting elkaar, veel verbaal geweld. Het komende jaar wordt voor beide heren bijzonder want het zou weleens hun laatste kunnen zijn, regeringstechnisch gezien dan. Zelfs als analist kun je je niet aan de berichten over deze rivaliteit onttrekken dus op enig moment kan ik mezelf goed voorstellen dat je als analist, zeker als financieel analist, denkt 'Hier moet ik iets mee.'.

Dat gebeurde, eind vorige week. ING Wholesale Bank analisten Charles Robertson en Mark Cliffe schilderen, in het bericht dat zij de wereld inzonden, niet alleen enkele scenario's van dat wat er zou kunnen(!) gebeuren als er nu een oorlog uitbreekt tussen IRAN en de VS. Sterker nog: in hun euforie interpreteren zij hun uitkomsten nu zo dat zo'n oorlog helemaal niet ondenkbaar is, en zeer zeker niet ondenkbaar met een start op een korte termijn!

Nu kan ik me voorstellen dat zelfs Bush en zijn 'collega' Ahmadinejad verbaasd zullen hebben gereageerd op dit bericht maar wie weet brengt het hen nu wel op een idee...... 'Een kat in het nauw' en zo: mevrouw Clinton zit Bush al stevig op de hielen en Teheran krijgt regelmatig verzoeken uit buurland Irak om nu toch eens écht te komen helpen.

De scenario's die Robertson en Cliffe ons schetsen, die laat ik hier maar achterwege want daar word je niet vrolijk van. Overigens, het is niet (alleen) dat 'onze' jongens en meiden na Bosnië, Afghanistan en Irak nu ook worden meegezogen richting Iran. Nee, de economische gevolgen voor de internationale gemeenschap van e.e.a. zijn nauwelijks te overzien & dat doe ik hier dan ook maar niet.

Hoe komen financieel analisten bij zoiets? Wat drijft hen er toe om buiten de (toch) gangbare bancaire paden te treden? Waarschijnlijk speelt het financiële belang van de Wapen Industrie bij hun onderzoek een Grote Rol. Internationaal gezien zijn we op weg naar een (wapen) industrie met een belang van $ 1.000.000.000.000! Dat zijn tenminste nog eens cijfers dus begrijpelijk dat je dat als analisten verder wilt onderzoeken. (overigens, niet iedereen is daar even gelukkig mee.)

Het is alleen jammer dat je in je enthousiasme conclusies gaat trekken die niet 'des Banks' zijn. Je zou hiermee wel eens mensen op verkeerde gedachten kunnen brengen.....

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>