Is olie leveren aan Ivoorkust MVO?

Binnen enkele maanden komen Nederlanders de Ivorianen 2x tegen. De 1e keer verliep de ontmoeting nog in een redelijk gemoedelijke en sportieve sfeer. Deze laatste keer is het veel minder gemoedelijk, zo meldt ons vanochtend het NOS Journaal. Een in Nederland gevestigde handelsonderneming in 'energie en metaal' leverde op 19 augustus jl. giftige olieresten af in Abidjan, Ivoorkust. In enkele dagen tijd zijn er o.i.v. gassen afkomstig uit deze olieresten: 3 mensen overleden, zijn 1.500 mensen ziek geworden en is de regering gevallen. Dit roept herinneringen op aan 1984, de UNION Carbide ramp in Bhopal. Hoezo MVO?
Westerse organisaties hebben Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Hoog op hun agenda staan. Diverse beursgenoteerde ondernemingen hanteren inmiddels naast hun financieel jaarverslag en sociaal jaarverslag een 'verantwoord ondernemen jaarverslag'. En waarschijnlijk zullen de meeste van deze organisaties ook zo veel mogelijk naar eer en geweten handelen, in ieder geval proberen te handelen, ergo: proberen om MVO te handelen.

Maar wat is nu eigenlijk MVO? Waar hebben het (MVO) over? Da's op zijn zachtst gezegd niet altijd eenvoudig. Een praktijkvoorbeeld. Een Nederlandse organisatie besluit, nog niet eens zo heel lang geleden, om ergens op deze wereld, 'waar de lonen nog laag zijn en arbeidsethiek hoog', een nieuwe fabriek te vestigen. Daarvoor koopt men een bestaand maar gedateerd fabrieksterrein op. De gebouwen behoeven enige aanpassing wil het in staat zijn om optimaal te kunnen functioneren. Bij nader inspectie blijkt dat veel van de gebouwen zijn voorzien van asbest dakplaten. De lokale Overheid heeft geen enkel probleem met de toepassing van asbest, de lokale bevolking ook niet. Dus op het moment dat men begint met het afbreken van de gebouwen en het asbest voorlopig letterlijk naast zich neerlegt, staan de inwoners aan de poort om ditzelfde asbest tegen een liefst schappelijk prijsje over te nemen, je kan het asbest tenslotte op zijn minst gebruiken voor een varkenskot..... Wat doe je nu? wat is nu MVO?

Pas je jezelf aan aan de 'couleure locale' en verkoop je dit asbest? Vind je toch dat je dat niet kan maken, want onder deze inwoners zitten mogelijk nieuwe medewerkers, dus besluit je om het asbest gratis weg te geven? Of besluit je om het asbest te vernietigen (op hoeveel lokaal onbegrip dat dit ook stuit!) en de mensen te voorzien van goedgekeurde dakplaten? U mag het zeggen, waarschijnlijk weet u dan ook direct wat voor uw organisatie MVO is.

Het nieuws dat de NOS vandaag brengt is van een iets groter(e) sch(and)aal, deze vergiftiging in Ivoorkust is aangezwengeld door een grote en internationaal opererende organisatie die volgens haar website kantoorhoudt in Lucerne, Zwitserland, maar die (en dat waarschijnlijk om fiscaal technische redenen) juridisch gevestigd is in ons Nederlandse Amstelveen. De NOS heeft het over: Trafigura. Google naar deze naam en u ziet dan men in Lucerne (ook) de handen vol heeft aan meerdere schandalen (nb: zelfs op de zwarte lijst staat van het Business & Human Rights Resource Centre).

Misschien kunnen ze in Lucerne toch nog een nieuw Plan opmaken, de tijd daarvoor vinden, en kunnen ze eens kijken of MVO toch niet 'iets' is voor hen. Misschien is het nog net geen vergeefse moeite.

Weet u, er is voor het opzetten van MVO een hulpmiddel namelijk: the Sustainability Balanced Scorecard. U leest het goed: dit is een afgeleide van het succesvole BSC vehikel van Kaplan & Norton  The Sustainability Balanced Scorecard 'linkt' er nog iets aan vast namelijk: sustainability management to business strategy.  

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

ManagementPro » Blog Archive » We zijn er uit: het leveren van olie aan Ivoorkust is géén MVO!
[...] Op 07 september vroeg ik mezelf hier af of ‘het leveren van olie aan Ivoorkust wel MVO was?’. Nu, de Europese Commissie heeft zich de afgelopen weken gebogen over deze materie, feitelijk: over de essentie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en ze zijn er uit! Ze komen tot de conclusie dat dit géén MVO is en dat Nederland voor de gevolgen mag opdraaien! Dat zal de Nederlandse Staat enkele miljoenen € gaan kosten & dus de belastingbetaler (nb: kan dit nog worden meegenomen in de Algemene Beschouwingen van vandaag?) Een dure les, zou je zeggen maar dat is maar een deel van de waarheid. [...]