Mijn eigen ziekenhuis!!

Jawel, nu Minister van VWS Ab Klink het groene licht heeft gegeven weet ik het zeker: ik begin een eigen ziekenhuis, geen privé kliniek maar een écht Ziekenhuis! De tekening ziet u links en na de vakantie gaan de palen de grond in, zo heeft een Grootte Bouwondernemer mij beloofd.

Klink geeft namelijk toestemming dat mijn ziekenhuis winst mag maken en dat ik particuliere investeerders mag aantrekken. & In dat laatste zit de échte winst!

Ziet u het al voor u: een professioneel, commercieel ziekenhuis met o.m. de afdelingen de 'De Haan Orthopedische afdeling, speciaal voor jonge sporters', de 'Frits Philips Geriatrische afdeling', de 'TALPA department of the temporarily insane' intern ook bekend als 'Die Verguldene Kooije', etc. etc.

Dat is allemaal mogelijk dankzij de bijdragen van particuliere investeerders, die (nog) niet mogen delen in de winst maar dat terzijde. Dit allemaal wat verdacht veel lijkt op het Amerikaans Model, of is dit laatste misschien toch een beetje sicko?Het lijkt er sterk op dat wij hier allerlei rare fratsen uit gaan halen om de Gezondheidszorg 'uit het slop' te krijgen (& ik doe daar hiervoor dus 'mooi' aan mee.... ;-) ).

Vraag is allereerst of onze Gezondheidszorg wel 'in het slop zit' c.q. wel zo slecht is? Menigeen 'elders op deze Globe' zal daar ongetwijfeld anders over denken. Maar goed, 'iets' bewindsman wil ook wel eens wat en dus kom je met je besluit dat een ziekenhuis winst mag maken!

Op zich niets mis mee, met de basisgedachte achter deze stap. Er zijn voorbeelden van ziekenhuizen die de financiële huishouding niet op orde hebben, vervolgens springen wij dan met zijn allen bij dankzij 'de Gemeenschapskas'. Dit probleem zou opgelost kunnen worden als we ziekenhuizen toe staan om Winst te maken op hun bedrijfsactiviteiten. Om dit te realiseren mogen de ziekenhuizen ook particuliere investeerders aantrekken (Hoor ik daar 'hedge funds'? Nee, die bedoelt Klink niet...... hoop ik). Er is hier maar 1 'probleem': de winst blijft in de Zorg en mag dus niet aan deze kapitaalverstrekkers worden uitgekeerd! Waarschijnlijk hebben deze kapitaalverstrekkers (wel) recht op een 'vergoeding voor het gelopen risico'. En dat kan (toch) wel eens een Hoog Risico zijn(!), wat zij in de Gezondheidszorg lopen (nb: niet voor niets trekt de Overheid zich terug) & die Hoge Risico's leveren in de normale financiële mensenwereld altijd Hoge Rendementen op.

Zo lijkt het er vaag op dat wij op weg zijn naar een Amerikaans Model, een Amerikaans Model waar de commerciële Gezondheidszorg onder het mom van Overheidszorg (of 'naast' zo u wil) een 'groot goed' is, maar ook één dat niet algemeen wordt gewaardeerd; zie event. ook het docudrama Sicko van Michael Moore.

Maar goed & los daarvan: als we dan toch onze Gezondheidszorg gaan reorganiseren dan lijkt het verstandig om kennis te maken met Mrs. Regina E. Herzlinger een dame die autoriteit is op het vlak van Innovatie in de Gezondheidszorg.

In 2006 schreef zij het artikel 'Why Innovation in Health Care is So Hard'. Daarin meldt zij de 'Six Forces That Can Drive Innovation - Or Kill It'. Deze 6 zijn:

  1. Players; the friends and foes lurking in the health care system that can destroy or bolster an innovation's chance of success.
  2. Funding; the process for generating revenues and acquiring capital, both of which differ from those in most other industries.
  3. Policy; the regulation that prevade the industry, because incompetent or fraudulent suppliers can do irreversible human damage.
  4. Technology; the foundation for advances in treatment and for innovations that can make healthcare delivery more efficient and convenient.
  5. Customers; the increasingly engaged consumers of health care, for whom the passive term 'patient' seems outdated.
  6. Accountability; the demand from vigilant consumers and post-pressured payers that innovative health care products be not only safe and effective but also cost-effective relative to competing products.

Wat een nieuwe (nb: want andere competenties!) Hoofddirectie van een commercieel ziekenhuis ook kan doen is de HBR opleiding 'Innovating in Health Care' volgen. Zij horen dan dat Herzlinger 'een lans breekt' voor het Zwitserse gezondheidssysteem en laat nu juist dat systeem verdacht veel lijken op ons (nu oude) systeem.....

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>