Nederland heeft Meest Concurrerende Economie van Europa, maar niet lang meer…..

“Twee plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar, heeft Nederland Duitsland ingehaald als Europa’s meest concurrerende economie. Nederland scoort hoog voor macro-economische stabiliteit, infrastructuur en bedrijfsdynamiek, maar komt op de 24e plaats voor wat betreft ICT-acceptatie, waaruit blijkt dat het meer te doen heeft om de kansen van de vierde Industriële Revolutie volledig te benutten.” Bron: WEF Global Competitiveness Report 2019: How to end a lost decade of productivity growth.

Met het bericht van het Wereld Economic Forum dat ons land voor 2019 ‘Europa’s meest concurrerende economie is’, wereldwijd zelfs 4e na Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong, mag je idd trots zijn. Maar daarmee zijn we er nog niet want juist de 24e plaats vwb ‘ICT acceptatie’ zou afbreuk kunnen doen aan de toekomstgerichtheid van onze economie.

Nu is, ook voor het WEF, ‘ICT acceptatie’ binnen de economie, binnen een onderneming, een ruim begrip. Het WEF hanteert daarvoor als richtsnoer de ‘4 Industriële Revolutie’. Laat nu eerder dit jaar VDL Groep CEO Willem van der Leegte ook zijn zorgen over Nederlands 4e IR hebben uitgesproken.

World Economic Forum: “Gerangschikt 4e wereldwijd en daarmee twee plaatsen hoger dan in 2018 haalt Nederland Duitsland in als de meest competitieve land in Europa. Met een score van 82,4 is Nederland ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar en komt de stijging door de dalende prestaties van zowel Duitsland als Zwitserland.” Voor zover ‘trots op onze 4e plaats’: vooral de ‘concurrentie’ deed het slechter…..

WEF: “De prestaties van Nederland zijn consistent sterk op alle pijlers, en het verschijnt in de top 10 van zes van hen. In het bijzonder krijgt het hoge cijfers voor macro-economische stabiliteit (100), gezondheid van de beroepsbevolking (94.2, 21e) en infrastructuurkwaliteit (94.3, 2e). Het innovatie-ecosysteem is goed ontwikkeld, dankzij een zeer bekwaam personeelsbestand (84.6, 4e), levendige ondernemings dynamiek (80.6, 2e, net achter de Verenigde Staten) en geavanceerde innovatiemogelijkheden (76.9, 10e). Het institutioneel kader is een van de beste ter wereld (78.6, 4e), het land scoorde ook hoog in elk aspect, inclusief beveiliging (90.1, 17e), checks and balances (81.1, 3rd), efficiëntie (77.1, 5e) en inzet van de overheid tot duurzaamheid (88.6, 3e).”

Maar dan die ‘ICT acceptatie’ (24e): dat de Verenigde Arabische Emiraten het hierin beter (2e) doen dan wij, da’s nog te begrijpen (forse investeringen). Maar dat een land als Uruguay (14e) het beter doet…. Het WEF verklaart dit door het feit dan v/m 3e Wereldlanden met een inhaalslag bezig zijn en als je nauwelijks iets hebt, dan bereik je in rap tempo meer. Is ‘iets’ voor te zeggen: de vaste telefoonaansluiting in iedere woning c.q. de videoband (ken je die nog?), die hebben veel huishoudens in zowel Azië en Afrika als Zuid-Amerika nooit weten te bereiken. Men ging direct over op mobieltjes en USB.

De ICT acceptatie in ons land was jaren hoger dan, bijv., Uruguay maar we zijn blijkbaar niet in staat om op dit resultaat verder te bouwen. Daarmee dreigen we de aansluiting met de 4e Industriële Revolutie mis te lopen of z’n minst achterop te raken bij andere landen. In ons land zijn we m.b.v. organisatiestrategieën niet zo bezig met disruptieve technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren e.d. Dat geldt ook voor de Overheid. Het bericht dat gisteren verscheen in Het FD zegt daarover al voldoende: “Kabinet vaag over Extra Budget voor Kunstmatige Intelligentie.”

“Een kenmerk van de 4e Industriële Revolutie is het samengaan van de digitale en fysieke werelden, die op hun beurt de traditionele grenzen door de hele waardeketen vervagen. Om te anticiperen op de veranderingssnelheid waarmee organisaties nu worden geconfronteerd, dienen bedrijven over te schakelen van het grotendeels verticale businessmodel naar horizontale platformen voor productie tussen bedrijven. Deze opkomende platformeconomie is te vinden in belangrijke waardeketens en valt in een van de twee categorieën digitale informatie resp. fysieke activiteit.” World Economic Forum 2019 #WEF19.

Met de toepassing van disruptie in je bedrijfsprocessen, ben je er nog niet. “De a.s. 4e industriële revolutie vraagt om investeren in medewerkers.”, merkte eerder dit jaar de hiervoor aangehaalde Willem van der Leegte op, idd: (ook) als het je medewerkers betreft wordt het een Leven Lang Ontwikkelen.

Vooruit: ben trots, vier feest met de 4e plaats die we dit jaar bereiken maar maak direct pannen om de 4e plaats niet alleen vast te houden maar om op z’n minst stadstaten als Singapore en Hong Kong in de ranglijst voorbij te gaan. Zelfs de VS lijkt in het huidige klimaat geen onoverkomelijke horde.

Willem E.A.J. Scheepers

4 thoughts on “Nederland heeft Meest Concurrerende Economie van Europa, maar niet lang meer…..”

John Lodder 5 dagen ago

”Met een score van 82,4 is Nederland ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar en komt de stijging door de dalende prestaties van zowel Duitsland als Zwitserland.” Voor zover ‘trots op onze 4e plaats’: vooral de ‘concurrentie’ deed het slechter…..”
Het is op zich een prestatie om in een economische teruggang gelijk te blijven terwijl andere landen, incl. de USA en UK achteruit gaan.
Trots op waar een klein land groot kan zijn!

ICT is zwak kijk daarvoor m.n. naar overheidsprojecten. Er moet meer ge¨investeerd worden in opleiding en technologische ontwikkeling. Je moet streven naar top tien in elke pijler, niets is onmogelijk maar het kost.

De 4e IR is al minimal 3 jaar bezig, waarom nog steeds ‘a.s.’ toevoegen?
Tot

George van Leeuwen 5 dagen ago

In de top-100 van meest concurrerende economieën ter wereld staan volgens het World Economic Forum Singapore (1), Verenigde Staten (2), Hongkong (3) en Nederland (4) ver boven grootmacht China op plaats 28. Maar dat duurt niet lang meer als we Pascal Coppens mogen geloven in zijn boek China’s New Normal. In 2030 wil China wereldleider in innovatie zijn en koploper in acht industrieën en ze zijn al aardig op weg. Centraal in deze ontwikkelingsspurt staat de toepassing van Artificiële Intelligentie (AI). Dat is de troefkaart die China maximaal gaat uitspelen

Pieter Hammerstein 5 dagen ago

ICT zou in iedere organisatie top prioriteit moeten zijn. Mogelijk is het dat ook wel,
maar er komt te weinig van de grond.
Zolang we ons allen door, zowel de overheid als door de monopolisten, of bijna monopolisten
laten piepelen, dan komt er niets van terecht.
Van EGO naar ECO, het verschil in schrift een heel klein streepje, maar i n werkelijkheid
een wereld van verschil.

Niels van der Stappebn 3 dagen ago

Niet elke hype in ICT-land najagen is blijkbaar de goede strategie. ICT belooft al tijden meer dan het waarmaakt. Verstandig toepassen en selectief zijn is veel beter. Big Data zonder goed te weten wat je doet en waarvoor je het inzet is Big Nonsense.
En Duitsland, een land dat over het algemeen nog (veel) minder ver is met ICT, doet het ook al decennia goed. Lekker zo doorgaan, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *