Overheidsbedrijf

Tot voor kort was het goed gebruik in de politiek om gewoon glashard te ontkennen. Nee, een nader onderzoek is niet nodig, ook al hebben we in de campagne anders ingezet. Waarom niet? Nou, omdat alle feiten bekend zijn. Maar zelfs dit laatste greintje zelfrespect in de arena van het politieke spel is verdwenen. 
Op zich is het natuurlijk al vreemd dat het CDA een onderzoek naar de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak dwarsboomt. De vraag daartoe lijkt toch een democratisch grondbeginsel. Nog vreemder is het als die partij bij monde van Grote Roerganger Balkenende keer op keer zegt dat er werkelijk niets onder het tapijt is geveegd. Waarom dan geen onderzoek?

Maar nog wonderlijker is het dat de PvdA deze opstelling steunt. Niet zozeer vanwege het steunen, maar de manier waarop. Dus de wijze waarop de andere Grote Roerganger deze politieke wende legitimeert. Bij monde van Bos horen we keer op keer dat er een afspraak is gemaakt. En afspraak is afspraak, ook al zou blijken dat er wel degelijk onderzoek nodig is. Omdat beslissingen niet volgens de democratische grondbeginselen zijn genomen. Of om bijvoorbeeld voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat onderzoek niet nodig is. Anders blijft het zo hangen.

Het wordt steeds duidelijker dat ideologie als politieke drijfveer niet meer bestaat. Partijen ruilen ideeën in of uit, en geven dat zonder meer toe. Politiek is handel geworden. U heeft PvdA gestemd vanwege de sociale paragraaf? Jammer dan, die is nou net uitgeruild voor de Nieuwe Kleinburgerlijkheid. Wat zegt u? Is dat een punt van de CU? Prima toch, we spreken namelijk met één stem.

Er wordt al lang gesproken over het ‘politieke bedrijf’, maar daar werd mee bedoeld dat de politiek zo zijn eigen mores kende. Nu de ideologie is uitgebannen, kunnen we echt spreken van een politiek bedrijf. De volgende logische stap is het elimineren van verkiezingen en overgaan tot het systeem van benoemingen. Wel zo eenvoudig. En het sluit ook naadloos aan bij de nieuwe realiteit. Regering noemen we de board en kamerleden commissarissen. En Balkenende mag zich eindelijk CEO noemen. En Bos CFO. Beleid heet voortaan bedrijfsvoering, en de nieuwe strategie wordt maximaliseren van resultaat. En diensten worden producten. Alleen nog even een juridische vorm kiezen. Wordt het NV of BV? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *