Prinsjesdag: Kennis, Kennis, Kennis!

& Ik citeer hier de mantra van ALCATEL’s CEO Ben Verwaayen. Het zou mooi zijn als vandaag in het nieuwe Beleid van onze Regering Kennis een dominante plaats in zou nemen. Of dat ook staat te gebeuren? Ik betwijfel het, maar ik laat me verrassen.

In april van dit jaar publiceerde de prestigieuze business school ISEAD het rapport “Who Cares? Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe.”. INSEAD doet in dit rapport een dringende oproep om nu eens écht iets aan de Kennis Economie te gaan doen!!!

Hoewel het rapport m.n. bedoeld was voor de Europese overheden, lijken ambtenaren in de Verenigde Staten een kopietje van dit rapport van het internet te hebben geplukt. Zij kennen dezelfde economische uitdagingen als wij. Vervolgens was het niet Barroso maar Obama die zijn jongeren nu transformeert tot Kennis Werkers. Het kan verkeren.

In Nederland kennen we al enige tijd het Leven Lang Leren programma. Bent u daarvan op de hoogte, beste manager? Nee? Da’s dan jammer want u zou toch op de hoogte dienen te zijn! Lees deze entry & u bent weer helemaal bij. LLL is een gezamenlijke inspanning van Overheid en bedrijfsleven, alleen weten de laatsten nauwelijks van het bestaan.

Hoe anders in het Verenigd Koninkrijk: daar kennen ze het World Class Skills programma, een initiatief van Politiek & bedrijfsleven. Dat programma lijkt echter voor de Britse Economie meer voedingsbodem te krijgen (nb; dan LLL hier). Een belangrijke rode draad in WCS is het Investors in People Model.

Opmerkelijk is nu dat de No. 1 Europese Kennis Economie in het INSEAD rapport, Finland, ook het IiP-Model in het hart heeft gesloten. Net zoals Verwaayens’ vorige werkgever, British Telecom, een Investor in People is.

Zou het verstandig zijn als we NU toch eens op zijn minst ‘iets’ gaan leren van de ervaringen van Ben Verwaayen & de kennis van INSEAD ter harte gaan nemen? Ik dacht het wel, met de (niet alleen) economische uitdagingen die wij voor de boeg hebben.

Deze entry vind je vandaag ook op de site van Het Financieel Dagblad, samen met andere reacties op ‘Prinsjesdag´.

1 thought on “Prinsjesdag: Kennis, Kennis, Kennis!”

Miljoenennota: Nix Kennis! 14 jaar ago

[…] Overigens, ook wel interessant als benchmark: de 5 Europese innovation leaders uit de European Innovation Scoreboard zijn: Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland en Groot Brittannië. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *