ROOF

PCM in rustiger vaarwater. De Britse investeringsmaatschappij Apax is content
De nieuwe grootaandeelhouder van PCM, de Stichting Democratie en Media, toont zich in zijn nopjes.

Tevreden geluiden alom! Dat het hier gaat om een ordinaire roof lezen we nergens. Wat is het fijn voor PCM dat ideële aandeelhouders nu weer de dienst gaan uitmaken. En wat is het financieel allemaal goed geregeld.

Wat is dit voor berichtgeving!? Gelukkig melden de kranten hier en daar ook wat cijfers. Dan krijg je al snel een ander beeld: Apax springt eruit met een fantastisch rendement. PCM blijft leeggeplunderd achter.
Het FD laat zich gelukkig niet om de tuin leiden. Bartjens is er glashelder over. ik citeer uit het FD van 24/01:

“PCM werd, solide gefinancierd, verkocht en wordt met schulden overladen teruggekocht. De stichting verkocht een volle doos sigaren en koopt een lege terug.

PCM heeft nu een negatief eigen vermogen en een schuld van euro 600 mln.

Conclusie: Apax heeft een resultaat gemaakt van euro 150 mln op een investering van euro 185 mln in ruim twee jaar. Dat komt neer op een rendement van 30%. Dat is erg duur kapitaal voor een krantenbedrijf dat kampt met druk op de marges en een krimpend (betalend) lezerspubliek.”

“PCM in rustiger vaarwater!” Vergeet het maar. Maar waarom is de berichtgeving hierover zo slapjes? Waarom wordt er niet doorgepakt? Waar zitten de verantwoordelijken voor deze plundering? Hier is iets goed fout gegaan!

1 thought on “ROOF”

Grimbert Rost van Tonningen 15 jaar ago

De berekeningen van Bartjens in het FD lijken juist. Roof is een veel te zwaar woord. De Stichting Democratie en Media wilde een vetorecht en de Engelsen van Apax dachten dat daar wel mee te werken was. Daar vergisten ze zich in zoals Corus deed bij het verkopen van de alluminium activiteiten en Centauris en Paulson bij Stork. Nederland heeft allerlei afweer mechanismen, een beetje lijkend op de vroegere waterlinie. Nietemin zit de Stichting als eigenaar nu met PCM als een financieel zwaar belaste onderneming met teveel schulden. Je kunt alleen maar hopen dat ze bij het vinden van een nieuwe partner nu beter opletten. Zie ook ‘Storm woedt in media land’ http://www.rostco.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *