WEF in Davos

‘Shaping the Global Agenda, the Shifting Power Equation’. met dit uitgangspunt is het jaarlijkse World Economic Forum gisteren in Davos van start gegaan. Het hoofd item is dus: de verschuiving van de economische belangen. We gaan daarbij uit van een verschuiving in de richting van China c.q. Azië.

Interessant is ook dat de partners van het WEF direct van dit podium gebruik maken om hun gedachtegoed onder de aandacht te brengen én om naamsbekendheid te genereren uiteraard. PriceWaterhouseCoopers was één van hen en PWC deed gisteren een interessante aftrap.
PriceWaterhouseCoopers deed voorafgaand aan het WEF 2007 een internationaal onderzoek onder 1.100 CEO’s. Eén van de kernvragen aan hen was:  ‘Welke risico’s kunnen uw groeistrategie onderuit halen?’ (NB: want dat deze CEO’s allen een groeistrategie hebben, dat mag duidelijk zijn).

De reacties zijn, in volgorde van belang:

  • => de schaarste aan talent (daar is ie weer)
  • => de overvloed aan regelgeving
  • => de goedkope concurrentie

Wat voor deze CEO’s veel minder op de agenda staat, als bedreiging, dat zijn (toch) potentieel catastrofale risico’s als:  klimaatverandering, terrorisme en een mondiale virusuitbraak. (NB:  en dan bedoelen zij niet een computervirus). Overigens, het is niet dat de CEO’s de ogen sluiten voor dergelijke risico’s maar zij verwachten dat in zo’n geval de impact zo groot is dat zij dat, met hun organisatie, toch niet kunnen tegengaan.

Wat er ook uit het onderzoek komt is de strategie als Beste Manier om te Groeien, dat is: de verovering van Nieuwe Markten. Vandaar dus die niet te stuiten golf van fusies en overnames. & Waar doen zij dat dan? Waar vind je dan die ‘Nieuwe Markten?’. Bij voorkeur in Europa, Europese bedrijven zijn het meest populaire doelwit voor niet-Europese CEO’s.

& Uw Strategie nu? Wellicht is het een idee om uw organisatie op te knappen en in de etalage te zetten…..

1 thought on “WEF in Davos”

WEF roept op tot Samenwerken bij Innovatie. 14 jaar ago

[…] Het jaarlijkse World Economic Forum is gisteren van start gegaan en op het openingscongres werd er direct een oproep gedaan: Annual Meeting opens with calls for collaborative innovation.  Wereld wijd is er een overdaad aan Goede Ideeën maar Samen Werken ho maar.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *