‘Wo ist Ihre Krawatte?’

Breng een bezoek aan Duitsland en iedere keer kun je jezelf daar weer verbazen, althans ik. Wat te denken bijvoorbeeld van: – het gebruik van de stropdas, – zelfs jarenlange collegae spreken elkaar aan met ‘Sie’ (U), – kussen ter begroeting doe je alleen diegenen die je bijna zo ‘nah’ staan als je eigen familie – in Nederland verguisde voetballers worden daar op handen gedragen en nu gaat bij onze Oosterburen de VPB ook nog eens omlaag…..
Jawel, ik was vorige week in Duitsland. Niet direct een land waarmee ik een bijzondere band heb, het is één van de landen van de EU (en ik voel mezelf meer Europeaan dan Nederlander), maar het is wel een land waar de verschillen met ons Nederlanders groot zijn. Ook al grenzen we aan elkaar en doen we veel zaken met elkaar. Die verschillen, al dan niet cultureel bepaald, en dan m.n. binnen de EU intrigeren me. Hoe kun je daarvan optimaal profiteren? Uitdagingen dus.

Zo maar enkele verschillen: na de flamboyante stropdassen van Pim Fortuyn én het wegwerpen van zijn stropdas door Prins Claus hebben we in politiek en zakelijk Nederland voor de laatste gekozen en onze stropdas massaal ‘aan de wilgen gehangen’. Hoe anders de Duitsers: bezoek met hen, bijvoorbeeld, een ‘Bundesligaspiel’ en zelfs dan is de stropdas gestrikt, in clubkleuren dat wel. Niet alleen hun gasten maar ook onderling blijven Duitse collegae elkaar aanspreken met ‘Sie’, kom er hier in een winkel maar eens om…… De Nederlandse 3-klapper (nb: kus), die je hier te pas en te onpas kan overkomen, is op zijn Duits een 2 klapper en overkomt je ‘slechts’ als je een zéér goede én gewaardeerde relatie bent. Het overkomt je pas als je al lang van ‘Sie’ bent overgestapt naar het meer ‘gemütliche’ ‘du-tsen’.

Nog iets bijzonders: in Nederland verguisde voetballers, der Rafael bijvoorbeeld, worden in Duitsland op handen gedragen. Zeker als ze succesvol zijn. Bezoek Bayern en hoor een vol stadion de naam van Mackaay scanderen nadat hij een goal heeft gescoord. Kippenvel. Mocht Ballack ooit voor Ajax uitkomen dan zie ik iets dergelijks, nadat hij een magistrale goal scoorde, nog niet zo snel gebeuren.  Duitsers tonen respect voor Nederlanders en m.n. Nederlandse voetballers, sterker nog: in de Duitse straaten zijn momenteel ‘billboards’ te zien waarop vermeld staat: ‘Sie nehmen den Pokal mit nach Hause!’ Die ‘Sie’ dat zijn de spelers van Oranje die op dat zelfde bord als achtergrond fungeren, kom daar hier maar eens om. 

Mijn conclusie: Duitsland is klaar voor Europa. Niet alleen voor Europa maar ook voor de Wereld economie. Hoe je het ook wendt of keert: wereldburgers (zoals Amerikanen en Aziaten) stellen respect en een respectvolle behandeling op prijs en dat hebben de Duitsers goed begrepen. Wellicht daarom zijn zij, in tegenstelling tot ons, in staat om de automobielindustrie in hun land te behouden en dat terwijl hun arbeidskosten hoger zijn. Komende weken doen ze er nog ‘iets’ bij: de vennootschapsbelasting voor in Duitsland gevestigde ondernemingen gaat omlaag en dan beschikken ze helemaal over een ijzersterke combinatie!

O ja, ik droeg mijn ‘Krawatte’, maar wel in het oranje. Wat als reactie opriep: ‘Gratuliere, ihr Königin feierte Ihren Geburtstag, nicht?’.

1 thought on “‘Wo ist Ihre Krawatte?’”

Tulpen Aus Amsterdam; Talenten. 10 jaar ago

[…] dat zij talent beter weten te waarderen dan wij Nederlanders. Het is niet voor het eerst dat de naam van een succesvolle Holländer door een stadion klinkt. Bij ons zetten we zo iemand vervolgens op de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *