Yakkes

Vandaag wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het ‘YUKOS – drama’, in Amsterdam nog wel. Ooit opgezet als een speeltje van 1 van Ruslands jonge highrizers Mikhail Chodorkovski, werd het YUKOS imperium vervolgens het slachtoffer van een schimmig machtsspel. Over één van de laatste nog ‘zelfstandige’ restanten van dit imperium, YUKOS Finance, mag de Rechtbank in Amsterdam zich vanochtend buigen.

Het zal geen spannend materiaal opleveren, behoudens voor de direct betrokkenen, maar wel interessant. Want: is Staatsinvloed op bedrijven nu ‘iets’ typisch voor streng gecontroleerde staten en bananenrepublieken (nb: de VS ‘vergeet’ ik hier maar even. ) of kan het ons, hier in de vrije EU, ook overkomen? De motivering van de Rechtbank in haar uitspraak kan ons hierbij van dienst zijn.

Vooruit, ik neem al vast een voorschot: wij zijn Roomser dan de Paus. Want: wat te denken van de acties van mw. N. Kroes vs. MICROSOFT en, om een ander voorbeeld te nomen, de rol die oud-premier W. Kok kreeg toebedeeld in het STORK drama. Vervolgens zien we recent diverse oud-politici verdwijnen in het bedrijfsleven; de vermenging Politiek en Bedrijfsleven gaat wellicht verder dan wenselijk / gezond is.

Adam Smith (1723 – 1790) draait zich om in zijn graftombe. Had hij het niet over de Vrije Markt
Voer voor juristen en zakelijke dienstverleners dus. Er gebeurt weer eens wat binnen die contreien. (nb: maar dat zal wel vaker voor gaan komen.)

Overigens, v.w.b. ‘zakelijke dienstverleners’ is in dit verband ook de accountancy interessant. Als u een ambitieuze junior accountant kent (of bent) op zoek naar een uitdaging (wellicht iets anders dan ‘Yukos’, maar toch), mail me eens. Een goede relatie in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch kan u wellicht een interessante uitdaging bieden. (nieuwsgierig? mail dan aan: willem@willemscheepers.eu )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *