Zou Milton Friedman een BOP-per zijn geworden?

“He was a beacon to a world lost in a Keynesian fog.” maar ook Medicare, Social security, minimum wage— he was against them all.” Dat was Milton Friedman. Hij is gisteren op 94 jarige leeftijd overleden. Economist, hoogleraar en publicist Milton Friedman die de Vrije Markt tot een Hoog, zelfs Ultiem, goed promootte. Friedman die de invloed van de Overheid tot een minimum beperkt wilde zien. Friedman die zijn gedachtengoed steeds verder globaliseerde. Ook als is zijn belang groot, toch maakte dat laatste hem nog niet tot 1 van zijn collega Prahalad’s BOP-pers.
Milton L. Friedman is aan deze zijde van de oceaan, zeker bij ‘het brede publiek’, nauwelijks bekend. Hoe anders in zijn homeland! Bovenstaande citaten komen vandaag uit het blog van the Wall Street Journal. Voor- en tegenstanders buigen zich daar over het belang van Friedman voor zowel de Amerikaanse als de Wereld Economie.

Als je ziet hoeveel regeringsleiders zijn ideeën over de Vrije Ecomonie overnamen (wat te denken van Reagan, Bush ’41’ en Thatcher) en toepasten in hun Beleid, dan alleen al is zijn invloed op onze Globale Economie Groot te noemen. Momenteel zijn de meningen wat genuanceerder (zeker nadat Bush ’43’ zoveel vrijwilligers(!) naar Irak stuurde en dat allemaal conform de Vrije Gedachte van Friedman….) en hebben zijn opvolgers én de sterk veranderende Globale Economie / verhoudingen geleid tot nieuwe inzichten.

Friedman zelf liep intussen weg met zijn eigen voorstellen: “Maybe I did well and maybe I led the battle but nobody ever said we were going to win this thing at any point in time. Eternal vigilance is required and there have to be people who step up to the plate, who believe in liberty, and who are willing to fight for it.”

Later in zijn carriére richtte hij zijn bril meer globaal en zag hij de Chinese en Indiase economie als een champagnefles en als je die champagnefles nu 1 uur lang stevig schudde en je haalde dan de kurk van de fles, nu zoek dan maar dekking!Langzamerhand werd de Aarde voor hem steeds Platter.

Als je zo’n uitgesproken mening hebt dan roept dat reacties op. Reacties zoals die van collega C.K. Prahalad. Hij schreef in 2005 het boek: ‘The Fortune at the Bottom of the Pyramid’. (BOP dus) Conclusie: 80% van de wereldbevolking krijgt geen aandacht van de multinationals; een vergeten markt dus &: hoezo Vrije Markt als je geen toegang krijgt?

Prahalad verdeelt de Wereldmarkt, in economisch opzicht, in de volgende groepen:

  • => 1/2 miljard mensen van onze wereldbevolking hebben een jaarinkomen pp van meer dan $ 21.730
  • => 2 miljard beschikt over een jaarinkomen van $ 3.260 – $ 21.730
  • => 4 miljard beschikt over een jaarinkomen van minder dan $ 3.260

Zie ook een recente reactie van Prahalad op 1 van de vele econo-blogs. Het wordt nog wranger als je beseft dat ca. 0,6 miljard wereldburgers over net zoveel (financieel) Vermogen beschikken als de 6 miljard ‘overigen’.

Het kon Friedman helaas niet meer gevraagd worden maar wie weet was hij ook nog een BOP-per geworden, iemand die opkwam voor de People at the Bottom of the Pyramid. Ik denk het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *