3 Management trends die ontbraken in de Top 10 2021.

Als je een jaarlijkse Top 10 opmaakt op basis van het aantal views en de tijdsduur die er gemiddeld genomen naar werd gekeken/gelezen, dan zijn er altijd onderwerpen/trends die de jaarlijkse lijst mislopen. Da's ook dit jaar het geval. Omdat er in deze 2021 entries management trends/onderwerpen worden behandeld die volgens mij voldoende actueel zijn én relevant voor 2022 plaats ik hier 3 aanvullingen op de Top 10 2021.

“Wen er maar aan. Door vergrijzing, ontgroening en trage groei van de arbeidsproductiviteit is de krapte een structureel verschijnsel. Nederland heeft te weinig mensen voor te veel werk en dat blijft nog wel even zo.” merkte Het FD columnist Mathijs Bouman in augustus op. Eén van de bedrijven die op dat moment v.w.b. het tekort aan medewerkers en de gevolgen daarvan voor klanten maar ook voor de samenleving, 'onder vuur lag' was ProRail. Opmerkelijk was nu dat juist ProRail leek te voldoen aan dat wat cruciaal is voor strategisch mensmanagement nl. een beleid. Waar ging het dan toch mis? Dat antwoord vond je in de entry 'Hadden we dit maar eerder gedaan: Strategisch HRM……'(1)

Opeens lijkt het werven in het buitenland van zorgmedewerkers dé oplossing om het structurele tekort aan zorgmedewerkers op te kunnen lossen. Zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid kwam in september met dit advies. Vrij eenvoudig lijkt daarmee voorbij te worden gegaan aan taal- en culturele verschillen (NB; ik verwacht natuurlijk dat deze potentiële medewerkers passend zijn opgeleid). Op het moment dat mijn moeder in een verpleegtehuis was werd zij ook verzorgd door verpleegkundigen uit Oost Europa. Gesprekken met hen leerde me dat zij zich verbaasden over de manier waarop wij onze ouders wegstopten. Dit lijkt misschien een klein maar nog steeds bestaand en zeker niet onbelangrijk cultuurverschil. Ook daarom de entry 'Nog meer mensen in de Zorg? Een utopie!' (2).

Voor nu 'last but zeker not least': klimaatverandering. Begin deze maand verscheen het rapport ‘820.000 woningen gepland in gebied dat kwetsbaar is door klimaatverandering‘. De opstellers van het rapport adviseren de overheid snel stappen te zetten om in de bouwplannen rekening te houden met de risico's van klimaatverandering zoals een hoger peil in de rivieren. Waardevol advies over de a.s. zeespiegelstijging waarover één van mij studenten 2 jaar geleden opmerkte 'Zeespiegelstijging: We zijn bereid Zeeland op te geven'. (3)

Het was een bijzonder jaar dit 2021, het ziet er nu al naar uit dat 2022 zeker zo interessant wordt. Een jaar waarin we mogelijk nu wel op z'n minst een jaar vooruit kunnen kijken en dat naar 2023. En v.w.b. deze 3 entries: die verwacht ik terug te zien in de één, of meerdere, van de nog komende jaarlijkse Top 10's.

Ik wens je, samen met degenen die je lief zijn, een mooie jaarwisseling en een goed en in meerdere opzichten gezond 2022.

Willem Scheepers.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>