9/11 via het surround sound system

11 september 2001 bracht ik ’s ochtends in het midden van het land een bezoek aan een relatie i.v.m. het interesse in één van mijn favoriete onderwerpen. Diezelfde dag werd er thuis een tv met surround sound system geïnstalleerd. Op de terugweg van die afspraak, rijdend over de A2, hoorde ik op de radio dat er in New York een vliegtuig zich een weg had geboord in de 1e toren van de Twin Towers. Alles leek op een ernstig ongeluk, ook werd gemeld dat de beelden live op tv te volgen zouden zijn. Thuis gekomen direct de nieuwe tv aangezet. Luttele minuten later boorde zich het 2e vliegtuig in de 2e toren. Duidelijk was ook dat het surround sound system perfect functioneerde (sic)……

Het surround sound system hangt nu nog steeds in de kamer, niet als relikwie maar eenvoudig omdat het geluid prima is. Het lijkt mij dat dit zo langzamerhand één van de weinige dingen is die in de afgelopen 10 jaar niet is veranderd.

Er verschijnen veel, heel veel, misschien zelfs wel te veel commentaren over ‘9/11’. Er is hiervan een overzicht bij de NOS. Daarbij ga ik mee met de mening dat de reactie van de VS én de EU direct na 9/11 aan de basis staat van onze huidige financieel economische crisis.

Er lag bij de beleidsmakers na die fatale dag zo’n sterke focus op the War on Terror dat alle interne politieke & financieel economische uitdagingen ‘als sneeuw voor de zon verdwenen’. Zo gold er internationaal direct een sterkere regelgeving (Patriotact bijv.) maar nationaal werden de, vooral financiële, regels versoepeld of de beleidsmakers hadden niet in de gaten dat financiële spelers als stoute jongetjes bij zo weinig aandacht de grenzen van dat wat mogelijk was opzochten.

Niet alleen kostte de oorlog die volgde, & nu nog in volle gang is (….), aan duizenden vooral jonge mensen het leven, deze actie kost & kostte ook nog eens triljoenen dollars & euri. Talenten zijn onvervangbaar & geld kun je maar één keer uitgeven. In diezelfde 10 jaars periode hebben de BRIC landen hun economie voorspoedig kunnen opbouwen zo dat nu niet alleen de geografie is veranderd, de financieel economische verhoudingen zijn dat ook…..

* VID: In 2001 was één van de artiesten die een nummer opdroegen aan de slachtoffers van 9/11 Nathalie Merchant met haar Motherland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *