Barack Obama 20/01/09 = –/–/–

Hoe je het ook bekijkt: vandaag maken we een historisch moment mee! Om 18.00u Nederlandse tijd wordt de 44e president van de Verenigde Staten van Amerika geïnaugureerd. Deze 44e president van de VS is de 47e jarige Barack Obama.

Zodra hij, met zijn vrouw Michelle, het Witte Huis betreedt is het weer sinds lange tijden dat er jonge (presidents)kinderen zullen hollen door de lange presidentiële gangen.

Het is in ieder geval voor het eerst dat het Witte Huis bewoond zal zijn door een presidentieel Afro-American koppel; ‘voor waar’ historisch. Martin Luther Kings’ Dream is daarmee al voor een essentieel deel uitgekomen.

Change can Happen is Barack Obama’s & Joe Biden’s nieuwe slogan, Change can Happen da’s waar dus. Maar de uitdaging die beiden krijgen is in ieder geval gargantuesk.

De euforie rondom het nieuwe presidentschap van Obama is enorm, zelfs wij ‘nuchtere’ Hollanders ontkomen er niet aan. Deze hele dag zal bij de NOS in het teken staan van deze gebeurtenis. & U mag er bij zijn.

De euforie van nu is waarschijnlijk nog groter dan de uitdagingen waar Obama vanaf vandaag voor staat: een wereldwijde financiële CRISIS, enkele brandhaarden in de Wereld (nb; waarvan Irak/Afghanistan er ‘maar’ 2 zijn), honger in de Wereld, maar ook armoede & belabberde gezondheidszorg voor een essentieel deel van zijn landgenoten, een a.s. energiecrisis, een rumoerig Oost-Europa & zelfs met de uitdaging ‘hoe om te gaan met Amerika’s grootste financier China?’, hebben we alle uitdagingen van Obama nog niet gehad; een échte Tour de Force dus. Je zou zeggen: het kan alleen nog maar minder…..

Commentaren zijn er vanochtend legio. In de VS alleen al verschijnen meer dan 70 tijdschriften & kranten met Obama’s beeltenis. De meeste van hen ook nog eens met een andere insteek. Enkele voorbeelden: Harvard Business Review, Financial Times, Newsweek, The Wall Street Journal, maar ook het Britse The Economist. U komt tijd tekort.

Toch lijkt juist Obama in staat om alle randvoorwaarden die nodig zijn ‘om het tij te keren’ naar zijn hand te zetten. De reden? Hij is een krachtig communicator, weet mensen (voor- & tegenstanders) te inspireren & vervolgens zal ook geluk je deel zijn. Er is weinig wat Obama in zijn Struggle zal kunnen tegenhouden & dat wat hem kán tegenhouden, daarvan hopen we dat hem juist dat niet zal overkomen. Ook al zou dat weer een historisch moment zijn…….

Change has Come, so Lean on Me.

3 thoughts on “Barack Obama 20/01/09 = –/–/–”

Barack Obama’s feestje iets te vroeg? 13 jaar ago

[…] kwaliteiten als communicator, zoals Willem Scheepers dat noemt op zijn weblog ManagementPro(http://www.managementpro.nl/verandermanagement/barack-obama-200109/). Decency and dignity first. /* */ /* […]

Bert Overbeek 13 jaar ago

Mooi geschreven, Willem. Je verhaal inspireerde me vandaag tot de volgende posting.

http://www.jongebazen.nl/ongerubriceerd/barack-obamas-feestje-iets-te-vroeg/

Het Charismatisch Leiderschap van Michelle Obama volgens ‘Max Weber’. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] Barack Obama 20/01/09 = –/–/– […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *