CRISIS in de Hoorn van Afrika. (brief & petitie van ONE.org)

“Terwijl we dit schrijven, lijden meer dan 11 miljoen mensen verschrikkelijk onder de ergste hongersnood sinds jaren in Afrika.” dat schrijven acteurs en artiesten als Bono, Bob Geldof, Stephen Fry en Eddie Izzard in een gezamenlijke brief die vandaag is vrijgegeven door ONE, een internationale armoede-campagne groep mede-opgericht door zanger en activist Bono.

Het is ongelooflijk dat in 2011 mensen sterven door honger. $ 600 miljoen is nu nodig voor onze medemensen. Niet een grote som voor de wereld, zelfs in een tijd van grote economische problemen.” staat in de brief te lezen, een brief gericht aan de Food and Agriculture Organization of the United Nations. De FAO begon ook vandaag aan een crisisbijeenkomst in Rome: “Today’s emergency meeting recognized that if this crisis is not quickly contained and reversed, it could grow rapidly into a humanitarian disaster affecting many parts of the greater Horn of Africa region and that it is of paramount importance that we address the needs of the people affected and the livelihood systems upon which they depend for survival”.

Delen van het continent Afrika zijn als crisisgebied niet voor het eerst in het nieuws, helaas. Om te voorkomen dat Afrika op deze manier in het nieuws blijft roept ONE.org op voor hulp op de zéér korte termijn maar streeft ook naar een meer permanente oplossing:

“ONE roept wereldleiders op om twee dingen te doen met het oog op deze noodsituatie:

  1. => Onmiddellijk maatregelen nemen om de huidige humanitaire crisis aan te pakken door het invullen van het $ 1 miljard financieringstekort van de VN zodat de VN en de liefdadigheidsinstellingen ter plaatse in staat zijn om de vluchtelingenkampen te laten functioneren, de uitbraak van ziekten te stoppen en veilige routes voor de levering van voedsel en het bieden van hulp te garanderen. De VN heeft op dit moment slechts de helft van de financiering die nodig is beschikbaar om de crisis aan te pakken en te voorkomen dat die zich verspreidt.
  2. => Investeer in een slim, effectief landbouw-beleid, zoals het Feed the Future Initiative van de Amerikaanse regering. Dergelijke programma’s helpen Afrikaanse boeren met kennis over een variëteit aan zaden, landbouwtechnieken, een plan om natuurlijke schokken in de productie van het voedsel op te vangen, de verhoging van productiviteit van de landbouw om zo hongersnood in de toekomst te voorkomen, de economische groei te stimuleren en de endemische armoede te verminderen.”

ONE.org zet de sterren in om de regeringen en overheden te overtuigen. Jij kan je bijdrage leveren door de petitie te ondertekenen, een kleine moeite die de aanzet kan zijn tot het oplossen van een échte crisis; een initiatief dat we graag ondersteunen.

* Stand by Me werd vrijdag 22/07 jl. opgenomen door U2’s Bono en K’naan, in Somalië geboren zanger en dichter.

190811

In scherp contrast met de ramp in de Hoorn van Afrika staat dit bericht in The Financial Times Why Africa is leaving Europe behind Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Europese kolonisatoren na veel strijd (en het incasseren van veel buit….) het Afrikaanse continent achter zich hebben gelaten. Naar verwachting zou het nog eeuwen duren voordat Afrika hier weer bovenop was. Maar dat blijkt een ernstige onderschatting. OK, er is nog steeds hongersnood in de Hoorn van Afrika, er is een Arabische Lente in volle gang, er zijn nog steeds enkele dictatoren maar Europa kent ook een diversiteit aan landen met dito ‘uitdagingen’). De opkomst van de Afrkaanse economie is voor een belangrijk deel te danken aan China. Komen zij binnenkort ook naar ons?

4 thoughts on “CRISIS in de Hoorn van Afrika. (brief & petitie van ONE.org)”

Geen “Black Tuesday” helaas…. – ManagementPro 11 jaar ago

[…] Paniek alom dus, niet alleen op de effectenbeurzen, zo bleek & dat terwijl er momenteel ernstiger menselijke crises […]

NL Risico op Griekenland, hoe groot is dat eigenlijk? (plaatje) – ManagementPro 11 jaar ago

[…] wereldburger meeprofiteren van deze nieuwe Strategie, economische aanpak! (alternatief voor de Hoorn van Afrika? ‘t zou mooi […]

Synopsis van 2011 in 15 ManagementPro entries. – ManagementPro 11 jaar ago

[…] Ook alweer (bijna) vergeten: CRISIS in de Hoorn van Afrika. (brief & petitie van ONE.org) […]

Intussen in Afrika: groei, groei en nog eens groei. Nieuwe dimensie aan Ontwikkelingssamenwerking. – ManagementPro 11 jaar ago

[…] CRISIS in de Hoorn van Afrika. (brief & petitie van ONE.org) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *