Crisis Wakkie!

Het is altijd fijn als je in staat bent om een crisissituatie van 2 kanten te bekijken. Als je dat kan doen, en je bent (dus) in een crisis terecht gekomen, dan kun je als ‘ervaringsdeskundige’ & beschouwer anderen van dienst zijn, anderen adviseren!

Vandaag krijgen we zo’n advies van een ervaringsdeskundige, een deskundige in de persoon van Peter Wakkie Executive Vice President and Chief Corporate Governance Counsel bij AHOLD.

Door het recente boekhoudschandaal is AHOLD ‘heel wat ervaringen rijker’. Van die ervaringen leer je nog eens wat, en dat wil Wakkie graag met ons delen; 9 Tips:

  • ‘Ban elke gedachte aan een faillisement uit.’; het is zoiets als doemdenken, je raakt er nauwelijks door gemotiveerd en het brengt je alleen maar verder van je doel.
  • ‘Bescherm commissarissen tegen adviseurs.’; adviseurs hebben altijd van die rare ideeën, dat maakt de RvC alleen maar onrustig.
  • ‘Organiseer een tegengeluid.’; vraag altijd om een second opinion, deze arts kan wel zeggen dat je ziek bent maar misschien valt het allemaal best mee.
  • ‘Houd maat.’; pas had ik het hier nog over de ‘menselijke maat’, dit is net zoiets. Adviseurs wilden bij AHOLD het voltallig Bestuur ontslaan, niet handig want de tent dient ‘tijdens de werkzaamheden’ nog wel te blijven draaien!
  • ‘Werk ruimhartig mee met onderzoeken.’; je kan wel dwars gaan liggen, als externen info van je nodig hebben, maar dat werkt op enig moment toch tegen je.
  • ‘Beantwoord agressie met grotere agressie.’; krijg je een claim aan je broek, bezorg de ander een nog hogere claim. Je hebt dan in ieder geval iets om over te onderhandelen.
  • ‘Breng je juridische bijstandsdekking op orde.’; bij schade probeert een verzekeringsmij. er altijd onder uit te komen; u kent dat wel.
  • ‘Bepaal zelf wie het inerne onderzoek uitvoert.’; leg je onderzoek eenmaal in handen van derden, dan krijg je iedereen over de vloer, van de partner tot de jongste bediende. Ook hier geldt: ‘niet de tent maar de vent’! (nb; meid mag ook) Kwaliteit dus, en u weet goed wie die experts zijn.
  • ‘Doe als AHOLD zet een Peter Wakkie in.’…..

Nu was Peter Wakkie vanochtend, in Het FD, net zo lekker op weg met zijn adviezen. Gooit ie met de laatste de deur dicht. Enerzijds is Wakkie kritisch tegenover (de kwaliteit van) adviseurs & dat kan natuurlijk (nb; evalueert u uw adviseurs? nee? ik adviseer het u…..), anderzijds was Wakkie in zijn vorige baan een: adviseur!

Wellicht hielp het zijn nieuwe carrière dat hij in zijn rol als extern adviseur AHOLD tijdens de crisis adviseerde om het Bestuur juist niet volledig te vervangen…… 😉

1 thought on “Crisis Wakkie!”

RvC Organon, heilloze actie (spelregels met financiële gevolgen) 11 jaar ago

[…] iedereen zich aan de regels houdt, hebben we zeker een kans van slagen.’ aldus Peter ‘crisis’ Wakkie gisteren op Radio 1 in een toelichting op de brief die hij schreef als juridisch adviseur van de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *