De Elektrische Koffiemolen van mijn Oma…. over Innovatie, over Veiligheid.

https://youtu.be/EmXbEzd-a38

Toen ik vroeger als kleine jongen bij mijn oma was in Rotterdam, (we spreken over 1972...) en zij koffie maalde met haar gillende elektrische koffiemolen, werd er wel eens aangebeld door de schillen- of de kolenboer. Dan trok zij de deur open van bovenaan de trap met een touw. Dan werd er wat heen en weer geroepen: "niks nodig hoor kolenboer!". En de kolenboer trok de deur beneden weer netjes dicht.

Vervlogen tijden waarin veiligheid en milieu een andere lading hadden dan in onze moderne tijd. Functies als schillenboer en kolenboer bestaan niet meer, net als de melkboer. De winkelwagen en de plaatselijke groenteboer zijn een zeldzaamheid geworden. Verdwijnen binnenkort de postbode en misschien wel de fabrieksoperator, de lasser en de industrieel cleaner? Dit alles zou zomaar kunnen gebeuren onder invloed van ontwikkelingen als robotisering, 3-d printen en digitalisering. Onlangs in het nieuws: Siemens schrapt 7000 banen door de gevolgen van de energietransitie en de SER waarschuwt dat MBO-ers in de nabije toekomst minder gemakkelijk een baan zullen vinden. 

Efficiency ook in veiligheidsinitiatieven

Er is een energietransitie gaande en de grondstoffen worden schaarser. Grote investeerders staan minder te springen om geld te steken in de olie en gasindustrie, zo zal het Noors pensioenfonds stoppen met investeringen in het winnen van olie, gas en kolen, als een van de grotere investeerders (zo’n 30 miljard euro). Het moet vooral allemaal efficiënter in de petrochemie. De industrie als zodanig is eindig samen met de grondstoffen en nieuwe industrieën zullen hun opmars doen. Stilstaan is geen optie, net als krampachtig stapelen van hetzelfde soort veiligheidsinitiatieven die kostenverhogend werken en waarvan het effect op het voorkomen van ongevallen vaak niet is bewezen.

Innoveren is samenwerken

Juist inzetten op innovatie is binnen de petrochemie enorm belangrijk. Innovaties kunnen veel betekenen in het kader van efficiëntie en veilig werken. Om te kunnen innoveren in fabrieksonderhoud is samenwerken belangrijker dan ooit. Want inzetten van nieuwe technieken vergt investering van alle stakeholders, zodat het op de langere termijn rendeert. Daarvoor moet juist ingezet worden op langduriger partnerships.

Veiligheid en het nieuwe kwaliteit (procesoptimalisatie i.p.v.het oude systeemdenken) kan daarbij de motor zijn. Door goed in gesprek te gaan met elkaar kun je vertrouwen genereren. Door te integreren kun je gezamenlijk processen optimaliseren. Want de winst van innovaties is niet altijd voor iedere stakeholder in het onderhoudsproces duidelijk. Samen meer LEAN werken om de plant nog efficiënter te runnen op de meest veilige wijze. Een certificaat of managementsysteem is daarbij slechts de basis. Partnership in innovatie is het echte samenwerken!

Nieuwe uitdagingen

Bovenstaande rede heb ik geschreven in het kader van mijn afscheid van het Centraal College van Deskundigen voor het SSVV. Na tien jaar is het tijd om weer eens energie te tanken met andere opdrachten en uitdagingen. Tien jaar lijkt niet veel vergeleken bij de 45 jaar na de koffiemolen van mijn oma. Maar de veranderingen gaan snel. Laten we dan ook snel afscheid nemen van dogma’s die leven rondom het managen van veiligheid. Een ervan is dat het organiseren van veiligheid onbeperkt geld en inzet mogen kosten. Nadenken over effectieve inzet en voorkomen van stapelen van onbewezen technieken is hard nodig om efficiënt te blijven.

Daarom is het van belang om hiervoor veiligheid -en kwaliteitsprofessionals in te zetten. Veiligheid kent helaas zo’n 15 miljoen spreekwoordelijke bondscoaches, er zijn er echter net als in de topsport ook die er daadwerkelijk voor geleerd hebben. Deze professionals kunnen helpen bij het ontwikkelen van effectievere technieken om de veiligheid in het veld te verhogen. En bij het optimaliseren van processen. Dubbel winst dus zo’n professional. Dat vergt dan wel een inzet die beter aansluit bij de moderne ontwikkelingen. Leg veiligheidstoezicht weer terug in de lijn, waar ze hoort. Tegenwoordig zijn er goede opleidingen voor Integrale en Hogere veiligheidskundigen. Een positieve afsluiter, waarmee ik het stokje graag overgeef aan mijn opvolger binnen het Centraal College van Deskundigen SSVV.

Arend Profijt.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Huib Kuyper
De professional kan inderdaad helpen bij het ontwikkelen ,maar er moet ook geluisterd worden naar de werkers in het veld.
Je zei zelf al partnerships is samenwerken ,nu is het vaak eenrichtingsverkeer ,van bovenaf wordt er iets beslist of uitgevonden ,input van de werkvloer blijft achter.
Hierdoor staat de man of vrouw met een probleem om op te lossen ,wat eigenlijk niet nodig had geweest.
Ik kom dit probleem nog al te vaak tegen.