Commissie De Wit: Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan…..

hij lijkt wat verloren....

‘Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan.’ is nu al het eufemisme van het jaar 2010.

‘Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan.’ is feitelijk de conclusie van de 272 pagina’s tellende 1e rapportage van de Commissie De Wit, getiteld ‘Verloren Krediet’. De Commissie De Wit heeft hier een punt: er is zowel letterlijk als figuurlijk véél krediet verloren gegaan.

Mocht je, nu er zoveel krediet verloren is gegaan & er tot op dit moment nog veel meer krediet verloren gaat, Harde Maatregelen verwachten, dan kom je bedrogen uit. Daarvoor is de vooraf al sceptisch beoordeelde Commissie niet in het leven geroepen. De Commissie doet 27 Aanbevelingen, Acties mogen er vanuit de nieuwe 2e Kamer gaan komen.

In de aanbevelingen zit een veelzeggende waarschuwing: “Of de financiele sector de discipline heeft om niet alleen naar de letter, maar ook naar de geest van de Code Banken te gaan handelen.” Zit in deze zin/vraag feitelijk het antwoord al niet verscholen?

De reacties op het rapport ´Verloren Krediet´ zijn wisselend en varièren van ´Commissie De Wit heeft Oog voor Consument´ tot ´De Wit: Iedereen Schuldig aan Crisis´; ook de consument, dus. Voor beiden is iets te zeggen maar laten wij ons hier maar beperken tot de interessantsten (nb; kritiek op Bos/Wellink c.s. was te verwachten net zoals een scala aan financiële maatregelen) van de 27 aanbevelingen die de Commissie doet, deze zijn:

  • ´Aanbeveling 1: informatievoorziening over macro-economische risico’s voor het financiële stelsel.´ De infovoorziening was tot nu inderdaad ´niet zo denderend´.
  • ´Aanbeveling 2: Zorgdragen voor naleving Code Banken.´ zie ook opm. hiervoor.
  • ´Aanbeveling 3: Aanvulling en aanscherping Code Banken op het gebied van risicomanagement.´ id.
  • ´Aanbeveling 4: Aanvulling en aanscherping Code Banken op het gebied van beloningsbeleid.´ Ben benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt.
  • ´Aanbeveling 5: Beloningsbeperkingen bij staatsteun.´ Logisch, i.d. doen de banken zelf ook zodra een ondernemer in financièle problemen komt. Hij of zij wordt dan ´dringend geadviseerd´ minder op te nemen uit het bedrijf!
  • ´Aanbeveling 6: Zorgvuldige versterking raad van commissarissen.´
  • ´Aanbeveling 7: Cultuur- en gedragsverandering in de financiële sector noodzakelijk.´ Begrijpelijke aanbeveling maar een cultuurverandering is juist die vorm van verandering die het meest ingrijpend is, dus ´ga er maar aan staan´…..
  • ´Aanbeveling 26: Aansprakelijkheid toezichthouders aanpassen.´ Ook begrijpelijk, ben alleen benieuwd hoeveel commissarissen zichzelf nu nog beschikbaar stellen…..
  • ´Aanbeveling 27: Verbetering taak van accountants.´ Dito, maar zij zullen aan dit verhoogd risico waarrschijnlijk een dito prijskaartje hangen.

Ben benieuwd naar Deel 2 van de rapportage van Commissie De Wit. Dit deel verschijnt pas na de a.s. verkiezingen(……) met als inhoud: ´In het tweede deel zullen effectiviteit, rechtmatigheid en doelmatigheid van de maatregelen worden onderzocht, die de regering nam na september 2008, toen Lehman Brothers ten onder ging.´

Klinkt goed, als de acties straks net zo spannend zijn als de rapportage, dan belooft dat nog wat voor de komende jaren. 😉

==========

140612

Vergelijkbaar met ‘onze’ Commissie De Wit is in de VS de United States Committee on Banking, Housing & Urban Affairs. Hoewel de reacties van de bankiers het zelfde zijn, J.P. Morgan’s CEO Jamie Dimon noemt het allemaal ‘een storm in een theepot’, pakt de Committee het allemaal wat ‘anders’ aan; met dank aan de FBI……

6 thoughts on “Commissie De Wit: Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan…..”

Tweets die vermelden Commissie De Wit: Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan….. — Topsy.com 12 jaar ago

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door ManagementPro. ManagementPro heeft gezegd: Nieuw bericht: Commissie De Wit: Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan….. http://bit.ly/bHhmZT […]

Albert Willem 12 jaar ago

Na de zinloze “war on drugs” en de vooral in zijn uitvoering nogal dubieuze “war on terror” is het nu tijd voor een “war on finance”.  Hoewel ik geen fan van Bush junior ben, kunnen we voor het aanpakken van de financiele sektor heel goed een van zijn uitspraken gebruiken;  “We will hunt them down, smoke them out and bring them to justice”. Bankiers blijven proberen op de oude voet verder te gaan en zich zelf te profileren als buitengewoon fatsoenlijk mensen. Die “oude voet” willen we niet meer en dat fatsoen is behoorlijk tegengevallen. Ze moeten aangepakt worden en op het juiste spoor gebracht worden. Veelal zal dit betekenen dat mensen vervangen moeten worden.

Economische Crisis maakt boeken over actualiteit overbodig. 12 jaar ago

[…] Blankfein is niet compleet zonder de recente hearings. Het kan niet anders of ook de conclusie van de Commissie De Wit schittert door afwezigheid. Zelfs DSB maakt nu weer winst… Da’s jammer, het gemis van […]

Waar blijven de e-mails van DSB, ING, ABN/AMRO e.a.? 11 jaar ago

[…] van het DSB debacle, terwijl wij nog wachten op de parlementaire enquête als opvolger van de Commissie De Wit, zijn ze in de VS alweer stappen […]

Italië Zien & Sterven*. – ManagementPro 10 jaar ago

[…] Om over de investeringen in langslepende infrastructurele trajecten & de miljarden steun die wij recent nog boden aan de NL. financiële dienstverlening nog maar te zwijgen…. Of kennen wij misschien ook onze eigen couleur locale, toch net als de […]

Beste Boele als jij niet meer financiert, wanneer gaan mijn dochters dan het huis uit? – ManagementPro 10 jaar ago

[…] Commissie De Wit: Er is duidelijk veel krediet verloren gegaan….. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *