Financieel Herstel vraagt om een DeltaWerk, met principes!

tegen de CRISIS

Een blijvend financieel en economisch herstel na  de Financièle Crisis vraagt om een beschermingsysteem dat net zo robuust is als onze Deltawerken. Dat concludeert The Economist in het gisteren gepubliceerde special report On Financiel Risk. Zij citeren daarmee Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank.

"The Delta Works are a series of dams, sluices and dikes built in the second half of the 20th century to protect the lowest-lying parts of the Netherlands from the sea. They are considered one of the seven wonders of the modern world. The task facing global regulators is to construct the financial equivalent of this protective network."

Dat de Deltawerken ook al tot de '7 Wereld Wonderen' behoorden wist ik niet maar de metafoor naar onze economisch redding is i.i.g. interessant.

De bescherming tegen een volgende Financiële Crisis vraagt om een Deltaplan. De voorwaarden voor c.q. de voordelen van zo'n succesvol plan zijn:

  • Too Big to Fail; de Deltawerken zijn van een zodanige omvang dat er niets meer fout kan gaan, vindt The Economist. Zoals je weet denken we daar zelf toch iets ander over nu een Milieu Crisis tot gevolg kan hebben dat de zeespiegel stijgt (mits we de milieudeskundigen vertrouwen). Dan is het nog maar de vraag of zelfs de Deltawerken hoog genoeg zullen zijn....
  • Overhauling capital requirements; de eisen aan de voorzieningen, die banken dienen te treffen om risico's op te kunnen vangen, worden aanzienlijk hoger. Tot nu konden bank vaak volstaan met een relatief klein Eigen Vermogen, althans veel kleiner dan het EV dat ze eisten van hun klanten, dat beleid is geweest. De Deltawerken dienen vanuit zichzelf zéér robuust te zijn.
  • Improving macroprudential regulation; de bescherming van het Deltawerk dient veel verder te gaan dan het directe achterland. Niet alleen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden dienen zich veilig te voelen achter de dammen sluizen en dijken, nee tot ver in het Ruhrgebied dient men zich veilig te voelen. Dat is althans de intentie van het Financiële Deltawerk: Wereldwijd een veilig gevoel.

Men vraagt 'nog al wat'. Dit zelfde special report laat zien dat het ook (veel) simpeler kan: A Matter Of Principle.

JP Morgan Chase was één van die banken die in staat bleek aanmerkelijk minder verlies te lijden dan hun collegae-concurrenten. De reden? De principes van de Baas!

Jamie Dimon hield zich bij zijn Beleid aan 2 principes:

  • don’t hold too much of anything,
  • and only keep what you are sure will generate a decent risk-adjusted return

Op principes alleen hadden wij het zeewater niet tegen kunnen houden. Maar dat Deltawerken niet op zichzelf kunnen functioneren en ook afhankelijk zijn van de principes van de beleidsmakers, da's het interessante van beide cases uit dit report.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>