‘GM: wel/niet’ doorhalen wat voor u van toepassing is.

Vandaag bespreekt de European Committee of ze wel/niet de Europese autoindustrie van een miljardensteun gaat voorzien. Uit radiointerviews vanochtend bleek dat er voor- en tegenstanders zijn.

Ik voorspel een ‘wel’. Motivatie: ‘Wat te doen met alle mensen die worden ontslagen als we de industrie niet helpen?’ zal de EC zeggen. OK, vooruit, maar mijn tip aan de EC is dan wel: verlang voor die miljardensteun dat ieder Europees huishouden een nieuwe auto krijgt, liefst 1 op zonne-energie!

Overigens, grappig is dat juist nu ‘kapers aan de kust verschijnen’. Kan geen toeval zijn. & Intussen vraagt mijn jongste: ‘Zeg Pa, waar komt al dat geld vandaan?’

Wat feitelijk te verwachten was is gebeurd: 1 van de meest conjunctuurgevoelige industrieën, namelijk de autoindustrie, is in Shock & Awe door de huidige CRISIS. Ergo: bedelen voor geld! Het on-Strategisch Beleid van de laatste jaren, breekt zich nu op en zo is de automobielindustrie, na de financiële dienstverlening, de 2e die aanklopt voor een miljardensteun. Wie de 3e wordt da’s ook niet zo moeilijk om te voorspellen: de bouwondernemingen. EC: houd de portemonnee maar vast (of) open.

Lange tijd speelden de auto- en de olieindustrie een 1-2tje, achter de schermen, maar toch: ‘Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm.’ Vroeger klonk i.d. ook al uit de monden van de dominee/pastoor resp. de burgemeester. Ontwikkelingen van nieuwe milieuvriendelijke technieken werden door de autobouwers getraineerd, daar had niemand baat bij. Opvallend is dat sinds gisteren de olieindustrie, ondanks de lage prijzen, ook in rep & roer is. Een stelletje kapers gooiden roet in het olie-eten. Toeval, of is er hier sprake van een slim vooropgezet spel om de besluitnemers te beïnvloeden???? Wie het weet, die mag het zeggen. 😉

Auto’s zijn emoties & het best zien we dat nog aan de discussie die nu losbarst aan de andere kant van de oceaan. Steunt de nieuwe Obama regering nu ‘wel/niet’ (Nb; ‘haal door wat voor u van toepassing is’) de grote autobouwers? Het lijkt er ook daar op dat het een ‘wel’ wordt.

Dezelfde emoties spelen ook een rol bij de (toch nog) Duitse autogigant Opel. Nauwelijks 1 Duitser kan het verkroppen dat datzelfde Opel figuurlijk ‘over de kop’ gaat. Dus komen doet ie die miljardensteun ‘als ie maar niet naar de Amerikanen verdwijnt!’. & Daar zit al direct het 1e addertje onder het gras: hoe controleer je dat? een Tour de Force, waarschijnlijk.

Wederom toevallig, of niet, verschijnt er vandaag een nieuwe kaper aan de kust & wel aan die van Opel. Zonne-Energie gigant Solar World biedt € 1 miljard voor de overname van Opel’s activa! Ik stel voor dat de EC deze optie in haar besluit meeneemt. Het zou een prima push zijn voor veranderingen in 1 van de oudste industrieën!

& Waar al dat geld vandaan komt voor deze miljardensteun? Geld dat er tot voor kort volgens de EC, & volgens onze eigen Regering, niet was? Dat is al vast een voorschot op jouw belastinggeld, schat. De Amerikanen weten daar alles van …… 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *