Handboek voor Lobbyisten

ping, ping, ping....

Lobbyen ‘is het systematische, strategische en georganiseerde streven om één of meer actoren van (politieke) besluitvorming te beïnvloeden’ Wiki. Lobbyen is het onderhandelen over het onderhandelen. Het is zoiets als het kopen van een huis: je zoon wil een grote slaapkamer, je dochter ook, zelf hadden jij & je partner die ruimte al voor jezelf gepland. Je partner wil een open keuken, jij wil die muur gebruiken voor een forse flatscreen. Voor dat je nu dat huis koopt, kun je het best eerst nog ‘even’ lobbyen.

Hoe dat lobbyen in zijn werk gaat dat laat de ZEMBLA uitzending OBAMA’S DEAL zien. Deze uitzending laat het proces zien dat vooraf ging aan de historische doorbraak die Barack Obama bereikte met het realiseren van het Healthcare Reform Plan. Leerzaam.

De belangen waren enorm: verzekeraars, pharmacie, gezondheidszorg allemaal hadden zij zo hun, al dan niet financiële, interesses. Niet alleen zij dienden te worden overtuigd, ook de politieke vertegenwoordigers dienden achter Het Plan te staan om het i.i.g. door de Senaat te krijgen. Dat op één lijn krijgen van alle betrokkenen doe je niet zo maar. Dat vraagt om lobbyen in optima forma.

De spindoctor in dit geval is Obama’s Chief of Staff Rahm Emanuel. Vergeleken met Emanuel is zelfs Jack de Vries nog maar een beginner en staat ons tot op de dag van vandaag ‘veelgeprezen’ poldermodel in de ogen van Emanuel nog maar in de kinderschoenen van het echte lobbyen. De stills die OBAMA’s DEAL laat zien van Emanuel zijn veelzeggend.

Uiteindelijk  blijkt de winnaar van het lobbyen in dit geval Nebraska’s senator Ben Nelson te zijn. Hij weet, omdat hij als laatste in deze lobby-ring overeind blijft, $ 100 miljoen binnen te halen. Toch lijkt dit ‘iets’ toe te voegen aan de hervorming van de Gezondheidszorg in de VS.

Je vraagt je na het zien van deze uitzending alleen nog af wat al die protesterende burgers daar eigenlijk aan het doen waren……

1 thought on “Handboek voor Lobbyisten”

Tweets die vermelden Handboek voor Lobbyisten — Topsy.com 13 jaar ago

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Willem Scheepers, ManagementPro. ManagementPro heeft gezegd: Nieuw bericht: Handboek voor Lobbyisten http://www.managementpro.nl/verandermanagement/handboek-voor-lobbyisten/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *