Idee voor Ontwikkelingshulp van Azië voor EU is ook @occupy.

http://www.youtube.com/watch?v=5HmKHFzoXmo

Op de dag dat Goldman 'Wij doen het Werk van de Heere' Sachs bekendmaakt dat hun medewerkers dit jaar 'slechts' $ 292.836 salaris pp ontvangen, tipt mijn collega Helga mij over de open brief die oud-IMF topman Johan Witteveen (90) schreef aan zijn opvolger Christine Lagarde. Deze brief met de titel 'A bigger, bolder fund can stop the next crash' verscheen in augustus o.m. in The Financial Times. Witteveen: "Unusual problems require unconventional solutions."; inderdaad.

Witteveen doet daarin een oproep aan de vermogende BRIC landen om delen van hun miljardenoverschot te storten in het IMF fonds zodat daarmee de problemen in de EU & de VS verholpen kunnen worden. Noem het een hernieuwd Marshall Plan: de VS hielp na WO II de EU om 'er weer bovenop te komen' & uiteindelijk legde hen dat zelf ook geen windeieren. Tijden van langdurige internationale economische voorspoed braken aan.

Wisten de Griekse stakers van Witteveen's plan, dan lag op dit moment hun economie waarschijnlijk niet stil....

Sinds augustus zijn er nog geen spontane acties ontstaan gerelateerd aan het voorstel van Witteveen (nb; anders tenminste dan #OccupyWallStreet). Jammer.

Toch nemen op dit moment de investeringen van de BRIC landen in m.n. de EU al zienderogen toe. Zo verleent China al geruime tijd ondersteuning aan Griekenland, investeren zowel China als India in de Europese autoindustrie en is een Indiaas conglomeraat de grootste Britse industriële werkgever. Deze inspanningen, die ze ook voor henzelf op een economisch gunstig moment doen, leggen deze investeerders ook geen, al eerder genoemde, windeieren. Het is dus geen 'ontwikkelingshulp' maar dat is ook niet wat Witteveen nu voorstelt.

De BRIC landen mogen voor het risico dat zij nu (eventueel...) gaan nemen in de EU & de VS ook een goed rendement verwachten. Dat zij daarmee hun economieën vervolgens op een hoger peil brengen dan die van de Westerse wereld is geen probleem. Het is goed, zelfs louterend wellicht, dat hun gebieden ook eens voor een langere periode economisch profiteren. Wie weet besteden zij dat vervolgens weer in onze 'ontwikkelingsgebieden'.

Het blijft opmerkelijk dat binnen de burelen van een Westerse(!) bank als Goldman Sachs de mate van de Westerse crisis nog niet is doorgedrongen. Zelfs al gaat de Occupy demonstratie voor hun deuren de 2e maand in. Het lijkt er dan ook sterk op dat we vanaf die kant op weinig hulp mogen rekenen. Sterker nog: de EU banken hebben onze fiscale hulp opnieuw nodig..... Dat terwijl er banken zijn zoals Morgan Stanley die een winst van $ 2.200.000.000 juist nu te danken hebben aan de problemen van de PIGSI's. Maar ja, 'handel is dan ook handel'. (nb; dat er bij MS in 2009 een 15-jarige stagiair rondliep heeft wellicht ook geholpen.  :-o )

Het plan van senior Johan Witteveen is zo slecht nog niet. 'Aziatische invloeden', zeg je? Ach, veel is goed (nb; niet alles...) zo lang als wij maar niet tot de bedelstaf vervallen, toch?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>