Interlife

De weekendbijlage van NRC ging deze week over Internet. Onder de titel ‘Het wonder van het web’ wordt de nieuwe wereld al klikkend verkend: msn’en als nieuwe manier van socialisatie, cyber terrorisme, de nieuwe economie die vervlecht met de oude economie dus eindelijk geld oplevert, auteursrecht, hacken en jatten, en de hernieuwde strijd tussen vrijheid en onderdrukking, ofwel de hopeloze pogingen van dictaturen om de vrije wereld buiten de deur te houden. Natuurlijk mochten de lijstjes niet ontbreken. Eerst maar de beste boeken over internet. Achtereenvolgens zijn dat: ‘Weaving the Web’ van aartsvader Tim Berners-Lee (de man achter de hyperlinks), ‘Inventing the internet’ van Janett Abbate (over ARPANET, het militaire prototype)), ‘The Internet Galaxy’ van Manuel Castellis dat de sociologische kant van het net belicht, ‘Blog!’ van David Kline en Dan Burstein (inderdaad over weblogs), ‘The Long Tail’ van Chris Anderson (over de economie van de nieuwe economie, lees hier meer), ‘The Search’ van John Batelle (over het ontstaan van ‘databases of intentions’), en ten slotte ‘Who controls the Internet?’ van Jack Goldsmith en Tim Wu (over de vruchteloze pogingen van overheden om de vrijheid van het net in te dammen). (Lees hier een eerder artikel van eigen hand over de nieuwe digitale orde.)

Dan de best bezochte sites in Nederland: google.nl (en .com), msn.com, nu.nl, Yahoo.com, wikipedia.org, live.com, youtube.com, tweakers.net, en hyves.nl. De wereldlijst heeft een paar andere in de top-10: baidu.com, myspace.com, qq.com, orkut.com, en sina.com.cn.

In dezelfde krant overigens ook nog een vertaling van een aardig stuk van Jaron Lanier. Onder de titel ‘Vermijd het dwaze collectivisme van internet: tegen het digitale maoïsme’ waarschuwt Lanier tegen de oncontroleerbare macht van het collectief dat het individu dreigt te vertrappen(lees hier een kleine inleiding die meteen toegang biedt tot het oorspronkelijke artikel).

Een bijlage om te bewaren en over een paar jaar nog eens te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *