Ontslagen / Huiswerk Opnieuw

De directeur van General Motors naar huis sturen. De directieteams van 2 van de grootste ondernemingen opnieuw hun huiswerk laten doen. De uitdaging bij een in de problemen geraakte financiële reus op laten lossen door een man die voor zijn inzet $ 1,- ontvangt. Mensen die juist nu hun zakken te veel vullen belasten met 90%. Het zijn 'zo maar' maatregelen genomen door president Obama om de CRISIS in zijn land op te lossen.

Niet iedereen is even gelukig met de genomen maatregelen, de Stock Exchange bijv. Hoe dan ook, het zijn in ieder geval maatregelen die aanzienlijk afwijken van dat wat wij hier, aan de andere kant van de oceaan, aan maatregelen nemen. Wij komen niet veel verder dan het opsteken van een bestraffend vingertje in de richting van enkele van de ondeugende jongetjes.

'Als straks de CRISIS voorbij is' zal duidelijk zijn wie er hier aan het langste eind trok. Menig collegezaal zal vol lopen om te worden geïnformeerd over de nieuwste economische theorieën: VS of EU?

Als lid van Harvard's Advisory Council zet ik, door hen gisteren gevraagd naar 'wie komt als 1e succesvol uit de crisis?', mijn kaarten toch nog steeds op het Verenigd Koninkrijk

Het is, ik merkte het hier eerder op, een interessante tijd. Niemand heeft dé oplossing, de wetenschappers blijven (buiten de eigen kring) opvallend rustig, de media komen met een overdaad aan niet altijd onderbouwde berichten en zo zijn de politici op zichzelf aangewezen. De maatregelen die er worden genomen, wereldwijd, lijken dan ook niet allemaal even logisch & missen op zijn minst een verband.

Wat Obama doet dat is duidelijk: hij richt zich m.n. op zijn electoraat. 'Iets' wat de politici hier ook proberen te doen maar op een andere manier: beslissingen uitstellen tot een volgende (andere?) regering. & Daarbij proberen om zowel de kool als de geit te sparen. Verstandig? Later zullen we het weten.

Obama stelde gisteren: het is niet de hardwerkende Amerikaanse arbeider die voor de huidige problemen zorgde. Het zijn ook niet de lokale gemeenschappen, waar de falende bedrijven zijn gevestigd, die verantwoordelijk zijn voor de malaise. Nee het is het gebrek aan goed management en dito leiderschap dat hiervoor verantwoordelijk is: 'barbertje moet hangen'.

OK, misschien heeft GM's Rick Wagoner cruciale fouten gemaakt & zagen hij en zijn voorgangers industriële veranderingen te laat aankomen. Het kan ook zijn dat het 'gewoon' Greiner is waarmee we hier te maken hebben. Hoe dan ook: Wagoners' opvolging wordt een tour de force. Dat proces volg ik met interesse. (nb; Ben ook wel benieuwd wat die opvolger gaat verdienen.....)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>