Osama bin Laden of: is Commitment cultureel bepaald?

http://www.youtube.com/watch?v=IOHE4oEumHQ

Bijna 10 jaar en vele doden later, ook Nederlandse, heeft de VS haar ultieme doel bereikt door vannacht een einde te maken aan het leven van Osama bin Laden. Dat met dit ‘resultaat’ de ‘strijd met (& niet ‘tegen’) het terrorisme’ nog niet gestreden is, is een eufemisme. De kans is gro(o)t(er) dat we deze zomer te maken krijgen met een serie van aanslagen, wereldwijd.

Hoe absurd ook, wat mij intrigeert in dit geheel is het commitment aan dat ultieme doel door de Amerikanen.

Duidelijk vanaf het begin was dat Osama (mee) ten onder zou gaan. Bush Jr. was daarin op de puinhopen van het WTC heel duidelijk ‘We’re gonna get him!’. Zijn opvolger Obama, hoewel van een andere politieke kleur, nam dit commitment voetstoots over. Het was niet alleen zijn commitment als President van de VS, het was het commitment van een geheel volk. Sterker nog: los van onderlinge verschillen bleken alle inwoners van de VS zich aan dit doel te committeren, zelfs geloofsgenoten van Osama. Weinig landen, weinig groepen lijken hiertoe in staat: tot zo’n diep geworteld commitment aan dat ene doel.

Commitment staat aan de basis van succes. Is er geen commitment, sterker nog: is er geen 100% commitment dan behaalt geen enkel Plan de beoogde doelstellingen. Dat leden van organisaties toch genoegen nemen met ‘minder dan beoogd’ & dat we nooit zullen weten wat we hádden kunnen bereiken met 100% commitment(!), kan cultureel bepaald zijn…..

In 2006 publiceerden Ooi Keng Boom en Veeri Arumugam, professoren a/d Universiti Teknologi Malaysia hun onderzoek THE INFLUENCE OF CORPORATE CULTURE ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT: CASE STUDY OF SEMICONDUCTOR ORGANIZATIONS IN MALAYSIA.

Conclusie: jezelf als lid van een organisatie voor 100% commiteren aan het Plan/de doelstelling van die zelfde organisatie wordt bepaald door de cultuur van die organisatie. “Our findings indicate that respondents who perceived a greater awareness of corporate culture dimensions exhibited more positive reactions towards organizational commitment.”

(NB; Hypothesis van de onderzoekers zijn:

  1. “Employees perceive that training and development will be positively related to their organizational commitment within their organizations.
  2. Employees perceive that reward and recognition will be positively related to their organizational commitment within their organizations.
  3. Employees perceive that organizational communication will be positively related to their organizational commitment within their organizations.
  4. Employees perceive that teamwork will be positively related to their organizational commitment within their organizations.”)

Deze strijd is nog niet gestreden, het commitment daaraan ook niet; van beide partijen. De gevolgen van dit ‘resultaat’ zal dan ook laten zien dat commitment ook ongezond of negatief kan zijn: er vallen vervolgens nl. ook slachtoffers die buiten je oorspronkelijke ‘doelstelling’ lagen.

Cultureel bepaald of niet dat kan niet de bedoeling van je oorspronkelijke commitment zijn, toch?

4 thoughts on “Osama bin Laden of: is Commitment cultureel bepaald?”

Hoe ontvangt de Baas effectieve feedback? – ManagementPro 12 jaar ago

[…] van haar-/hemzelf, da’s andere koek. Als je dan ook nog wil vertellen dat je twijfelt aan het commitment van de baas, dan begeef je jezelf helemaal op glad ijs….. Dat laatste doen we dus voorlopig […]

Management Pro: Hoe ontvangt de Baas effectieve feedback? | HAANTJES GEDRAG 12 jaar ago

[…] ook van haar-/hemzelf, da’s andere koek. Als je dan ook nog wil vertellen dat je twijfelt aan het commitment van de baas, dan begeef je jezelf helemaal op glad ijs….. Dat laatste doen we dus voorlopig nog […]

Synopsis van 2011 in 15 ManagementPro entries. – ManagementPro 12 jaar ago

[…] 15′ want ik heb het in deze synopsis niet eens over de entries die we besteedden aan Osama Bin Laden, Kadhafi, de liefde van Cruyff voor AJAX, News of the World, de uitdagingen voor Italië, de […]

Management Pro: Synopsis van 2011 in 15 ManagementPro entries. | HAANTJES GEDRAG 12 jaar ago

[…] ‘Top 15? want ik heb het in deze synopsis niet eens over de entries die we besteedden aan Osama Bin Laden, Kadhafi en ‘zijn’ Arabische Lente, de liefde van Cruyff voor AJAX, News of the World, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *