Robot wordt steeds Menselijker, zowel intrigerend als bizar…..

OK, sinds 2 weken weten we dat (bijna) autonome auto’s in een treintje over de A2 kunnen rijden, dat terwijl minister Melanie Schultz nog maar enkele maanden terug verordonneerde ‘de handjes aan het stuur te houden’ in de zelfrijdende Tesla!…..

Dat een 3D printer veel meer print dan een plastic kubus, zoals bijv. menselijk weefsel, mag hier ook als bekend worden verondersteld. Zonder dat we het beseffen zijn we in de dagelijkse praktijk al gewend aan zaken als ‘machine learníng’ en kunstmatige intelligentie. Met je nieuwe S7 smart phone haal je Virtual Reality in huis. Disruptie gaat, zoals dat bij disruptie behoort te zijn, in een rap tempo door.

Die snelheid bleek opnieuw tijdens het recent SXSW c.q. South by SouthWest festival. Daar maken we kennis met Sophia, a new human-like robot van HANSON Robotics. Arnold ‘Terminator’ Schwarzenegger is er niets bij….

Sophia is nog verre van perfect, op de vraag: ‘Wil je de mensheid vernietigen?’ antwoordt Sophia positief (…..), maar dat het ook voor die perfectie nog maar een kwestie van korte tijd is voordat we Sophia c.s. in het straatbeeld tegenkomen (‘zonder handjes aan het stuur’) is (ook) een feit.

Graag zou ik je nog willen wijzen op de entry Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer. Maar feitelijk is dat wat in die 3 jaar oude entry staat ook alweer historie…..

Daarom: d.i. het voor nu beste lezers. Sophia geeft je al voldoende stof tot nadenken, vermoed ik.

NB: terwijl Sophia zich zelf verder disruptief ontwikkelt, doen wij dat organisch wat leidt tot een leven van 100 jaar+. Tijd voor Lynda Gratton en Andrew Scott om daaraan aandacht te besteden: The 100-year Life: living and working in the age of longevity. Het zijn nu al interessante tijden…. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *